personel maaş programı

YMM lere muafiyet tanındı

Ynt: YMM lere muafiyet tanındı

lüks makam arabası, lüx makam odası, lüx otel kıbrısta adı seminer adı altında tatil de verdik.

Merhabalar,

YMM'lere veya 10 yılını doldurmuş SMMM'lere sınavsız yetki verilmesinin yalnışlığı ile ilgili mesajlarımı ve

yetkilendirmenin mutlaka sınavla olması gerektiği hususunu

Cumhurbaşkanına ( veto yetkisi için), Bakan'a ( değişiklik için ) ve komsiyonda ki bazı millletvekillerine (

kamuoyu yapmak için ) gönderdim.

Aynı duyarlılığı diğer meslekraşlarımdan bekliyorum.

Saygılarımla,

cumhurbaşkanı onayladı.
sm lerinde dentçi olmasında buyuk emeği olanların............
smmleri bu şekilde mağdur edenlerin akıllarına turp sıkayım....
bunu temizlek için bi 20 sene daha geçer herhalde

Bu ülkede yaşamak hergün biraz daha işkence haline geldi artık...
Bana bu ülkede yamuk olmayan, adaletli olan, düzgün, liyakat esaslı, rasyonel bir iş ,kurum gösterin Allah rızası için...
Yok sevgili kardeşlerim...
Sanırım bu bizim yamuk bir toplum olmamızdan kaynaklanıyor...
Ne demişler her toplum layık olduğu gibi yönetilir...
Ülke olarak hakettiğimiz şekilde mali müşavirler olarak hakettiğimiz şekilde yönetiliyoruz....
Kendilerine muafiyet sağlayarak biz yeni meslek mensuplarını piyasa dışında bırakan ,bu kanunun bu şekilde çıkmasında emeği geçen herkesin burnundan fitil fitil gelmesini diliyorum...

On yılın hesabında stajda gecen süreler sayılıyor diye yazmıştım, az önce önergeyi tekrar okudum, sanirim önergenin gerekçesinden böyle bir anlam çıkmıyor. Kafa bırakmadılar ki...

arkadaşlar yazılanlardan yorumlardan okuduklarımdan o kadar çok kafam karıştı ki bir kaç sorum olacak

Bu 10 yıllık süre yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibari ile mi geçerli olacak geçerli olduğunda 10 yılını doldurmuş SM SMMM Özel SM den SMMM olan üniversite mezunu olmayan herkes faydalanacak mı örneğin 9 yılı olan bir SMMM bekleyip 10 yıllık olunca bu hakkı elde edecek mi yoksa yok sen artık 10 yıllıkta olsan sınava girecek misin diyecekler. Bu çok önemli çünkü herkes 10 yıllık değil...

Merhabalar,

Sayın "ileti1" gördüğüm kadarıyla Cumhurbaşkanı henüz onaylamadı hatta yasa genel kurula bile gelmedi daha.

Ben mi yanılıyorum ?

Saygılarımla

onaylamış sayalım biz .çarşambanın gelişi salıdan belli .onaylanmıyacağını kim idda edebilir mevzu al gülüm ver gülüme dönmüş durumda ışıklar söneli ve bizi aldatalı çok oldu.ne sanıyorsunuz bir gundemı düşünülüyor bu işler

saygılar.

medcezir ' Alıntı:
arkadaşım böyle bir ünvan varmı stajer smmm diye
al işte suç işliyorsun biz daha neyi tartışıyoruz bilgi insanıyız sorsanız işi biliyoruz
valla yazık yaa yalandan yere forumda yazı yazma arkadaşım
gülünç duruma düşüyorsun,

Sayın Medcezir,
Öyle bir unvan var mı derken..?? Oda tarafından verilen unvan bu. Stajyer meslek Mensubu.. Bilgi insanıyız (!) yaa hemen modlara giriyosunuz.. Dikkat ederseniz benle hiç alakası olmayan bir konuda sadece rahatsızlık duyduğum için yazılan bir yazı. Ama ne kadar değer bilirsiniz tartışılır..

İyi çalışmalar..

Değerli meslektaşlarım,

Onaylanan yasa YMM ve Bakanlık Elemanalrına bedavadan Denetçilik veren yasadır. Kıdemli (10 yıl) SMMM lere muafiyet diye bir yasa teklifi yoktur. Yasalaşmış teklif yoktur. Cumhurbaşkanında onay bekleyen yasa yoktur. Onaylanmış yasa da yoktur. Ağzının suyu akarak, akbaba misali havada 4 döenenler için beyan etmekten mutluluk duyacağım, böyle bir şey de olmaycaktır. Bizleri satmanız için sizlere söylenmiş bir yalandan teklif idi bu durum mecliste, onuda hemen geri çektiler. Bu yasada dolaylı yada direk emeği olanlara yazıklar olsun. SINAV istiyoruz. Herkese

arkadaşlar kanun resmi gazetede yayınlandı. aşağıda ki gibi;

(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları hâlinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir.?

yani ilk haline döndürmüşler. yalnız 10 yıllık smmm olayı ipteki cambaz olayı gibi. 10 yıl işi bütün tepkileri üstüne çekerken ymm lere tanınan muafiyet üzerindeki baskıyı azalttı ve yasa geçti. ymm ler bu hakka ne kadar sahipse biz smmm lerde bu hakka o kadar sahibiz. bunun peşini bırakmamalı yasal yollardan hakkımızı aramalıyız.

Arkadaşlar merhaba
İSMMMO'nun sitesinde aşağıdaki yazı var. Bu yazı ne anlama geliyor? Kıdemlilere sınavsız denetçi olma hakkı getirildi deniyor. Örnerge yasalaştı mı yoksa yasalaşmadı mı?

"TBMM?de grubu bulanan siyasi partilerce verilen ortak önergeyle, bağımsız denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavirlere de ?10 yıllık mesleki tecrübe? ve ?Kamu Gözetimi?nin eğitimlerine katılma? şartıyla sınavsız bağımsız denetçi olma hakkı getirildi. (?..!) "

[
"TBMM?de grubu bulanan siyasi partilerce verilen ortak önergeyle, bağımsız denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavirlere de ?10 yıllık mesleki tecrübe? ve ?Kamu Gözetimi?nin eğitimlerine katılma? şartıyla sınavsız bağımsız denetçi olma hakkı getirildi. (?..!) "
[/quote]

gördünde bu kadar iki yüzlülük görmedim ya adam açıklamasında 10 yıllık deneyimi olmayanlara verilmemesi yanlışlıktır diyor

daha dünkü açıklamanda hiç bahsetmiyordun be adam 10 yıldan az tecrübeli olanları yazıklar olsun

hakkım haram olsun bu ve bunun gibi yöneticilere

şuan son durum nedir bilen varmı 10 yıllık smmm lere denetim yetkisi veren yasa geçtimi yoksa gerimi çekildi açıklamalar birbirini tutmuyor

bir saattir tbmm nin sitesini inceliyorum ne kanunlarda ne tasarı ve teklifler kısmında bulamadım 10 yıllık smmm lere sınavsız denetim yetkisi verilmesiyle ilgili maddeyi

acaba gerimi çektiler tepkiler üzerine

ymm ' Alıntı:
arkadaşlar kanun resmi gazetede yayınlandı. aşağıda ki gibi;

(4) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre yeminli mali müşavirlik hakkını kazanmış olan meslek mensupları ile mülga 3143 sayılı Sanayi ve Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca öngörülen eğitimi tamamlamış olmaları hâlinde sınav veya başkaca bir şart aranmaksızın bağımsız denetçi olarak yetkilendirilir.?

REsmi gazete de bugün itibariyle değişiklik yayınlanmış. Ancak 10 yıllık smmm lere muafiyet tanınmamış gibi algılandım.
"6762 sayılı Kanun hükümlerine göre ticaret şirketleri nezdinde denetim yetkisine en az on yıldır sahip olanlar," bu ibarenin manası nedir?

MADDE 274. 2. MURAKABE:

Madde 274 - (Değişik madde: 24/06/1995 - KHK 559/5 md.)

Anonim şirketlerinin muameleleri, bir tüzük ile tayin olunacak şekilde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ticaret müfettişleri tarafından denetlenir. Denetim, bilançonun açıklık ve doğruluk esasları çerçevesinde yapılacak incelemeyi de kapsar. Diğer bakanlık ve kuruluşlarca anonim şirketleri ilgilendiren konularda düzenleme yapılması halinde, Bakanlığın uygun görüşü alınır. Bakanlık, bu Kanunun ticaret şirketlerine ilişkin hükümlerinin tatbikatıyla ilgili olarak tebliğler çıkarmaya yetkilidir. Ticaret sicili memurlukları tebliğ hükümlerine uymakla yükümlüdür.

Kamuoyuna Açık Duyuru
Yeni Türk Ticaret Kanunu?nda yapılan son dakika değişikliği ile 84 bin Serbest
Muhasebeci Mali Müşavire hukuk dışı bir çalım atılarak, 4 bin Yeminli Mali
Müşavire ve meslek mensubu olmayan bakanlık müfettişlerine sınavsız denetim
hakkı verilmesi, camiamızda büyük tepki yarattı.
Meclis Plan Bütçe Komisyonu?nda tüm partilerin uzlaştığı bir metnin, yine bir gece
yarısı hem de meslektaşımız olan bir milletvekili ve birkaç arkadaşının önergesiyle
delinmesi, TÜRMOB ve İstanbul başta olmak üzere tüm odalarımızın büyük
protestosuna neden oldu.
Meslektaşlarımıza yaptığımız protesto çağrıları sonrası, Cumhurbaşkanı Sayın
Abdullah Gül?den veto isteği ve milletvekillerine gösterilen yoğun tepkilerle,
Meclis?te de durumu düzeltme adına zorunlu bir inisiyatif gelişti.
TBMM?de grubu bulanan siyasi partilerce verilen ortak önergeyle, bağımsız
denetim yapacak serbest muhasebeci mali müşavirlere de ?10 yıllık mesleki
tecrübe? ve ?Kamu Gözetimi?nin eğitimlerine katılma? şartıyla sınavsız bağımsız
denetçi olma hakkı getirildi. (?..!)
Radikal bir yanlıştan yapılan dönüş görece olumlu olsa da, ortadaki gerçek şudur:
Özellikle 10 yıllık süre şartının getirilmesi, 3568 sayılı meslek yasamıza, işin
hukukuna aykırıdır ve Türkiye?nin de yararına değildir.
Üstelik bu şartların dışında kalan meslektaşlarımıza sınav şartı ihtimali ise kabul
edilebilecek bir yaklaşım olamaz.
Daha kesin ifadelerle aslında bu girişimler bizce; muhasebe meslek camiasını
bölme ve parçalamaya yönelik bir adımdır.
Kurtuluş Cad. No:152 34375 Kurtuluş Şişli/İSTANBUL Telefon: (0212)315 84 00 Faks: (0212) 343 47 80 315 84 34 E-posta: [email protected] www.ismmmo.org.trÇünkü; bugün bağımsız denetim yapabilmek ve denetçi olabilmek için akademik
açıdan üç kriter vardır, ve bunların tamamına da meslektaşlarım sahiptir.
Bu üç kriter şunlardır:
- Lisans mezunu olma
- Staj yapma
- Yeterlilik sınavı
Şu açıktır ki; TÜRMOB?un verdiği ruhsat bu kriterlerin üç boyutunu da karşılar.
Şöyle ki halen;
- Meslek mensubu olabilmek için 4 yıllık bir lisans öngörülmektedir.
- Merkezi sistemde gerçekleşen staja başlama sınavında başarılı olunmalıdır.
- 3 yıl staj süresi tamamlanmalıdır.
- Yeterlilik sınavından geçilmelidir.
Sınav konularını ise;
1- Muhasebe Denetimi,
2- Finansal Muhasebe,
3- Finansal Tablolar ve Analizi,
4- Maliyet Muhasebesi,
5- Vergi Hukuku Ve Uygulaması
6- Hukuk (Ticaret Hukuku, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku,İdari yargı
mevzuatı)
7- Meslek Hukuku oluşturmaktadır.
İşte tüm bu aşamaların ve sınavların ardından mali müşavir olunabilmektedir.
Bu çok zorlu, çileli ve büyük bir mücadeledir.
Sürekli eğitim şartı vardır ve bugün meslektaşlarımız 40?dan fazla mevzuatı
takip ederek, eğitimlerine de devam etmektedirler.
20 yılda 200 bin kişi mesleki eğitim almıştır.
2011?de TÜRMOB?un eğitim modeliyle başlayan ve bugüne uzayan
seferberlikte yalnızca İstanbul?da 13.500 meslek mensubumuz yüzlerce saate
ulaşan; TTK, KOBİ TFRS ve Denetim Eğitimi almıştır.Bütün bu gerçeklere kimse sırtını dönemez!
Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, TÜRMOB?un
verdiği ruhsatlara saygı duymalı, eğitimleri tanımalıdır.
Bugün sınav kalite ölçmez, sınav yalnızca eleme yapılması anlamına gelir.
Kamu Gözetimi kurumunun asıl yapması gereken şey; ?kalite?yi ?gözetlemek?
ve ?denetlemek? olmalıdır.
Bunun aksi yaklaşım ve uygulamaları hiçbir meslektaşım kabullenemez.
Hem TÜRMOB hem Odalarımız 3568 sayılı meslek yasamızla gelen hakkın
farkındadır ve sahip çıkmaktadır.
Haklılığımızı savunmak için hiçbir fedakârlıktan ve mücadeleden
kaçınmayacağımız ise bilinmelidir?

Yahya Arıkan
Başkan

bunların duyurularını yemişim ben artık
zati bu foruma üye olupta bunlara oy verenler hiç kusura bakmasın meslektaşımda olsa
maldırlar.

ben şunu merak ediyorum ymmler tamam eyvallah onlarınki oldu
şu 10 yıllık smmm olayı gerçekleştimi

TAXTOTAX ' Alıntı:
Değerli meslektaşlarım,

Onaylanan yasa YMM ve Bakanlık Elemanalrına bedavadan Denetçilik veren yasadır. Kıdemli (10 yıl) SMMM lere muafiyet diye bir yasa teklifi yoktur. Yasalaşmış teklif yoktur. Cumhurbaşkanında onay bekleyen yasa yoktur. Onaylanmış yasa da yoktur. Ağzının suyu akarak, akbaba misali havada 4 döenenler için beyan etmekten mutluluk duyacağım, böyle bir şey de olmaycaktır. Bizleri satmanız için sizlere söylenmiş bir yalandan teklif idi bu durum mecliste, onuda hemen geri çektiler. Bu yasada dolaylı yada direk emeği olanlara yazıklar olsun. SINAV istiyoruz. Herkese
çok güzel yazmışsın .özellikle de ''Bizleri satmanız için sizlere söylenmiş bir yalandan teklif idi bu durum mecliste'' bu kısmı çok güzeldi