personel maaş programı

YMM'ler Mesleğimize Zarar Veriyor mu?

Ynt: YMM'ler Mesleğimize Zarar Veriyor mu?

GÖKHANUY

Hangi okul mezunusunuz ve şu anki pozisyonunuz nedir. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Konu AÖF veya Mülkiye değil lütfen tartışmayı başka boyuta çekmeyelim.

27 yıldır bağımsız ofis sahibi fakülte mezunu muhasebeciyim.Etiğe önem veren,hala yevmiye yazan aynı zamanda hiçbir kamu yada özel kurumda çalışmayan,babasından ofisi kalmayan 5 büyük şehrimizden birinde küçük bir bürosu olan kişiyim.
Yeteri kadar açık değil ise araştırmanızı Turmob arşivlerinde yapmanızı tavsiye edeceğim.

Maliye Uzman Yardımcılığına giriş

MADDE 4 ? (1) Maliye Uzmanlığı mesleğine, giriş sınavıyla Maliye Uzman Yardımcısı olarak girilir.

Giriş sınavı başvuru şartları

MADDE 5 ? (1) Giriş sınavına katılmak isteyenlerde son başvuru tarihi itibarıyla aşağıdaki şartlar aranır:

a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak.

b) Bakanlığın kadro ve ihtiyaç durumuna göre;

1) En az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler
fakülteleri veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki
öğretim kurumlarından,

2) En az dört yıllık lisans eğitimi veren mimarlık, mühendislik, fen-edebiyat, eğitim ve eğitim bilimleri
ile iletişim fakültelerinin Bakanlıkça belirlenen bölümlerinden veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu
tarafından kabul edilen yurtiçindeki veya yurtdışındaki öğretim kurumlarından,

mezun olmak.

c) KPSS?den, Bakanlıkça belirlenen puan türlerine göre yeterli puanı almış olmak.

ç) Sınavın yapılacağı tarihte otuzbeşyaşını doldurmamış olmak.

Yorumsuz olarak bilgilerinize sunulmuştur.ÖZELLİKLE 2.MADDESİ

Arkadaşlar konu farklı yönlere gidiyor. Arkadaşlarımızın fikirlerine saygı duyuyorum. Ancak konumuz aöf-örgün örgetim konuzu değildir. Konumuz 3568 sayılı yasada smmm-ymmlere verilen denetim hakkının aşındırılması lobilerle kulislerele farklı yapıya dönüştürme ihtimalidir. Bunun kanıtı da YMM Odalarının (Özellikle Ankara YMM Odası) tek başına kamu ve kuruluşlarıyla görüşmeler yapıp ymmler için denetimde ayrıcalık isteyip, bağımsız denetim ile igili yönetmelik taslaklarına ymmler denetim yapar ibaresini koydurmaya çalışmalıdır. Örnekler:Sendikalar,Kalkınma proje denetimleri, Gümrük Müsteşarlığı) Buradan yazılanlardan ve denetim ile ilgilenlen smmlerden öğrendiğim kadarıyla arkadaşlar ymmler smmleri denetimden dışlamak istiyorlar. Bizim ve gelecek kuşak smmlerin denetimde mağdur olmamaları için bu tehlikeyei önce bilelim sonrada odalarımızı harekete geçirmeye çalışalım onu da yapamıyorsak fikirlerimizi başta kamu gözetimi kurulu olmak üzere yazalım Arkadaşlar bence çekinmeyelim Çekine çekine kanundaki hakkımız kuli,slerle gasp edilmeye kalkışıldı. Bu yüzden Denetimde smmmlerin de hakkı olduğu vurgulayalım Saygılar

YMM'ler ile SMMM-SM'ler arasındaki en büyük sorun aynı odada örgütlü olmalarıdır. Sorunu çözecek olanda YMM'lerin ve SMMM-SM'lerin ayrı meslek odalarında örgütlü olmalarıdır. Bir oda, sendika veya birlikte örgütlü olmanın en önemli kıstası çıkar birliğidir. Bu "iki ayrı meslek grubu" arasında çıkar birliği yoktur. Bizler işi yaparız, onlar parsayı toplarlar. Yükü biz taşırız, onlar SMM'nu kesip parayı alırlar. Çoğu YMM'nin defter tutma alışkanlığını dahi bırakmadığını, anlaşmalı çalıştıkları (çalıştırdıkları) SMMM ve SM'ler aracılığıyla defter tutmaya devam ettiklerini biliyoruz. Şimdi TFRS - KOBİ-TFRS'de sorun daha fazla günyüzüne çıkmıştır. YMM'ler kulis yapıyor, odalar "dur bakalım ne olacak" diyerek seyrediyor. Konunun açılış ismine de şöyle katılıyorum. Bence YMM'ler meslekten sayılmamalı. Denetim işini ayrı bir alan olarak görmek gerekir. Çıkar birliği yok, çıkar çatışması vardır. İnşaat müteahhitleri (sahadaki inşaat mühendisleri de dahil) ile inşaatları mevzuata göre denetleyen denetleme şirketleri arasında çıkar birliği var mıdır? İki grubu da aynı kategoriye koyabilir miyiz? Hayır.

gokhanuy AÖF sizi neden bu kadar rahatsız etti acaba; İki yıllık örgün eğitimden sonra okulumu AÖF okuyarak dışarıdan tamamladım. hem iki yıl örgün hem AÖF derece ile. SMMM ruhsatımı 6+1 yaparak iki sınavda verdim. SPK lisansım var. Büyük bir kurumda mali işler yöneticisiyim. Bugüne kadar çalıştığım kişilerin yanına bile yaklaşamazsınız emin olun onları hiç saymayayım. verdiginiz örnekte Lisans diyor örgün kelimesini göremedim. Sizin gibi çok örgün okuyup bir şey bilmeyen meslek mensubunu eğittim. Lütfen saygılı olun konu bencede farklı yerlere gitmiş umarım bir gün bir yerde sizede muhasebe dersi veririm..

Bu karşılıklı atışmaları tahrik edici ve küçük düşürücü buluyorum.
Lütfen işi kişiselleştirmeden yazalım

Amacım kimeyi kırmak yada incitmek değil ama herkes 10 düşünüp bir yazsın kimin daha akıllı olduğunu bitirdiği üniversite tayin etmez...

Engin Yılmaz ' Alıntı:
Amacım kimeyi kırmak yada incitmek değil ama herkes 10 düşünüp bir yazsın kimin daha akıllı olduğunu bitirdiği üniversite tayin etmez...

Bu söz de kışkırtıcı bir cümle. Lütfen bırakalım bu ego savaşlarını. :)

Engin Yılmaz ' Alıntı:
gokhanuy AÖF sizi neden bu kadar rahatsız etti acaba; İki yıllık örgün eğitimden sonra okulumu AÖF okuyarak dışarıdan tamamladım. hem iki yıl örgün hem AÖF derece ile. SMMM ruhsatımı 6+1 yaparak iki sınavda verdim. SPK lisansım var. Büyük bir kurumda mali işler yöneticisiyim. Bugüne kadar çalıştığım kişilerin yanına bile yaklaşamazsınız emin olun onları hiç saymayayım. verdiginiz örnekte Lisans diyor örgün kelimesini göremedim. Sizin gibi çok örgün okuyup bir şey bilmeyen meslek mensubunu eğittim. Lütfen saygılı olun konu bencede farklı yerlere gitmiş umarım bir gün bir yerde sizede muhasebe dersi veririm..

Cevap verme hakkı olduğundan dolayı ve böyle bir cevabı özelden değilde genelden ulaştırabiliyor iseniz bu cevabı da moderatörümüzün affına sığınarak yazıyorum.Forumdan uzaklaşmayı göze alarak .

Sıfırdan işe başladı,
Daha sıfır ,daha sıfır,
Şimdi bol sıfırlı bir servetin sahibi
Ama HALA SIFIR

Bilmem anlayabildiniz mi?

Turmob'un düştüğü durumu ne kadar güzel açıkladınız.Şahsen ben bu kadarını açıklayabilecek kadar cesur olamadım.Seviyenizi görünce.

"verdiginiz örnekte Lisans diyor"

Yorumsuz olarak sunduğum Maliye uzman yardımcılığı giriş sınavının 2.maddesinde ;
Bu sınava girecek olan kişilerin mimarlık-mühendislik fen edebiyat gibi fakültelerden de olabileceğine dikkat çekmek istemiştim. Gerçi kendilerini geliştirdikten sonra kimya mühendisinden de bal gibi maliye uzmanı olur,baş müfettiş olur hatta benim gibilere muhasebe dersi verir.Emekli olduktan sonra da belki sizin kurumunuzda mali işler müdürü olur.
A.Ö.F resmi sitesinden alıntı ;
Türk yükseköğretim sisteminde 28. yılını tamamlayan Anadolu Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi, yaklaşık 1milyon 700 bin öğrencisi ve bir buçuk milyon mezununa uzaktan eğitim yoluyla yüksek öğrenim sağlamanın yanı sıra özel projeler yardımıyla Türkiye?nin eğitim sorunlarının aşılmasında vazgeçilmez bir rol üstlenmektedir.

Her bir fakülteden 500 kişi mezun olsa ve ülkemizde 40 fakülte olsa 28 yılda tümünün mezun olduğunu var sayar isek 500x40x28=560.000 mezun demektir. AÖF ise 1,5 milyon mezun ve 1.700.000 öğrenci.
Müthiş bir üretim.Tüm fakültelerin toplamının tam 3 katı
Aradaki muazzam farka bakar mısınız.
Sözün bittiği yerdir.

Engin Yılmaz ' Alıntı:

hocam muhasbeyi bu kadar gözünüde büyütmeyin ya, muhasbe bir bilim dalı değildir, kayıt sistematiğidir, benim diyen adama 3 ayda öğretilir muhasebe dediğiniz sistem...bürolarda, staj yapan ticaret lis mezunu gençlere 2-3 ay sonra defter işletilmeye başlanıyor, 1 yıl aralıksız çalışan genç, müşavirin bir çok işlemini tek başına yapabiliyor...şimdi aof ve örgün eğitim tartışmasına girmek istemem, kimseyide kırmak istemem, ama bakın örneğin Hakimlik sınavları sonucu sınavı kazanan adayların % 60 ankara, % 30 istanbul hukuk mezunu ve %1 civarında özel ünv mezunu oluyor ( bakanlık açıklaması bunlar) , yahut hesap uzamanlığında ( eski) sınavı kazananların çoğu ankara siyasal mezunu olduğunu sizde biliyorsunuz, yani demem o ki okunan üniversitedeki kalite ile bilgi ve alınan nosyon doğru orantılı artıyor, yine, istanbul ünv iktisat fakültesindeki uluslar arası iktisat kitabı ile aof deki kitabı bir hamen karşılaştırın lütfen, örneğin ekonometri dersi neden aof iktisat bölümünde okutulmaz....yani evet bende aof ve örgün ayrımının meslektaşları incittiğinin farkındayım ve bunun gerekli olduğuna inanmam, ama gerçeklerde ortada...benim kanaatim en başından beri şu idi, smmm lik için örgün öğretim gerçekten gereksiz...çünkü smmm lik sahada öğrenilen bir meslek, bir bilimsel alt yapıya yahut akedemik nosyona ihytiyaç duymuyor....inanın aof, smmm lik için biçilmiş kaftan... ben iyi bir üniversitenin iktisat fakültesinden mezun oldum....lakin smmm olduğumda, üniversitede boşuna cebelleştiğimi anladım, samimiyetimle söylüyorum, smmm olacağımı bilseydim, kesinlikle ama kesinlikle aof okurdum...saygılar

başarılı yada başarısız aöf yok mülkiye yok o yok bu yok şu arkadaşlar atı alan üsküdarı geçmiş gidiyor yarın yabancı denetim şirketleri gelecek biz kendimizi eğitmeye mesleğimizde ilerlemeye bakalım çok geç kalıyoruz smmm olmak kolay değil ha aöf ha örgün eğitim ikiside giriyor alıyor demek ki her ikisde başarabiliyor bunlar öenmli değil yarın karşımıza başka şeyler çıkacak bir zaman lar iktisat mezunlarını ziratt mühendislerinide öğretmen yaptılar arkdaşlar boşverin pastadan nasıl payımızı alırız ona bakın kardeşce yaşamak varkne tartışmak niyeki boşverin herkez bir şekilde üniversite mezunu olmuş askerde bile aynı aöf mezunuda yat kalk sürün yaptı örgün bölümödekide boşverin saygılarla

Benim itirazım ayrımcılığa 20 yıllık meslek mensubu hala yevmiye yazıyorsa (benim şahsi fikrim) o kişi meslekte yol alamamış demektir. Sadece iyi bir muhasebeci olmuş mali müşavirlik bence başka meziyetler gerektirir burada uzun uzun bunları anlatacak değilim.

Saygılar

Arkadaşlar bende bundan yaklaşık 5 yıl önce kadar Değerli üstadım Rüstem Hacırüstemoğlu hocamla UFRS ve Denetim üzerine konuştuğumda YMM müessesesinin kaldırılabileceğini belirtmişti üstelik bu konu 5 yıl önce geçen bir konuşmaydı o zaman buna dayanak olarak YMM sıfatının avrupa birliği ülkelerinde kullanılmamasını gerekçe göstermişti. O normlar çerçevesinde YMM unvanı kalkabilir.

Saygılar

Engin Yılmaz ' Alıntı:
Benim itirazım ayrımcılığa 20 yıllık meslek mensubu hala yevmiye yazıyorsa (benim şahsi fikrim) o kişi meslekte yol alamamış demektir. Sadece iyi bir muhasebeci olmuş mali müşavirlik bence başka meziyetler gerektirir burada uzun uzun bunları anlatacak değilim.

Saygılar

Şahsi fikirlerinizi kendinize saklayınız.
Yevmiye muhasebenin özüdür.Yüzlerce defteri olsa dahi yevmiyeden uzaklaşan muhasebeci tacir muhasebeci demektir.Önce bunları bilmelisiniz.Mürekkebi yalamayan bizden değildir misali muhasebeci budur.
Ayrıntıya girmeye gerek yok zaten anlayamayacaksınız.Mali müşavirliğin meziyetlerine gelince;
Onun ne anlama geldiğini ise mükellefe sormak gerekiyor,vergi mahkemelerine danıştaya sormak gerekiyor.Bu da size düşmez.
1-Mali müşavirlik belgemi bakkaldan almadım.3568 sayılı yasa ile 12 gün eksikliğimde 65.tümen mahkemesinde bilirkişi olarak çalıştığım 12 ayı bildirmediğimden dolayı(Mahkemeye rapor yazıyordum 1984 yılında KDV kanunun uygulamaya geçtiği yıldır)sınavlar ile hakkımla aldım.Yani birileri vermedi.
2-Bugün hala istihkak stopajını direkt vergiden düşüp dilekçe vermeksizin iade alabiliyor iseniz bu da benim çabalarımla oldu.Maliye Yorumları dergisi sahibine de sorabilirsiniz.O mevzuattan başı yananlar bilir.
(Beyannamede bir alacağın mahsup yolu ile kalanı var ise alacak için iade dilekçesi yazılmadan hiçbirşey yapılamıyordu.)
3-Size bir ingiliz sözü yazayım da Böyle yazıları yazar iken aklınıza gelsin.

NE MUHTEŞEMDİR DEV KUVVETİNE MALİK OLMAK
NE UTANÇ VERİCİDİR Kİ ONU BİR DEV GİBİ KULLANMAK

Engin Yılmaz ' Alıntı:
Arkadaşlar bende bundan yaklaşık 5 yıl önce kadar Değerli üstadım Rüstem Hacırüstemoğlu hocamla UFRS ve Denetim üzerine konuştuğumda YMM müessesesinin kaldırılabileceğini belirtmişti üstelik bu konu 5 yıl önce geçen bir konuşmaydı o zaman buna dayanak olarak YMM sıfatının avrupa birliği ülkelerinde kullanılmamasını gerekçe göstermişti. O normlar çerçevesinde YMM unvanı kalkabilir.

Saygılar

Avrupa birliğinde YMM müessesesinin olmamasının sebeplerini de gösterdi mi?
Zira denetim raporlarının olduğu yerde YMM olmaz.
Raporlar geçerlidir.
:)

Az önce birkaç Bağımsız Denetim şirketinin ortaklar profilini inceledim ve ne gördüğümü paylaşmak istedim;
Hemen hepsi kamuda çalışıp ya istifa edip ya da emekli olduktan sonra piyasada bu iş üzerine şirket kuran Yeminli Mali Müşavir ünvanına sahip şahıslardan teşekkül ediyor.(Yani kamuda hesap uzmanı,gelir kontrolörü vb çalıştıktan sonra)
Bizim bu ortamdaki şansımızın ne olduğuna değinmem gerekmez sanırım.Zaten mesleki yapımızı şöyle bir gözlemlerseniz bu yolu normal aşamalarıyla yani staja başlama sınavı,staj,yeterlilik aşamalarıyla alan meslek mensuplarının ailevi,sosyo ekonomik ve kültürel yapılarının çok ileri düzeyde olmadıklarını gözlemlersiniz(hatta standart olarak orta ya da daha düşükte denebilir)Türkiyede eğitim özetle şu şekilde ilerler;
-Ailevi olarak sosyo kültürel ve ekonomik yapısı ileri düzeyde olan bireylerin daha temelinde çok iyi olanaklara sahip olup Türkiye de isimi malum üniversitelere daha ilkokul sıralarındayken hazırlanmaya maddi ve manevi teşviklerle başlayıp bir tabirle fark atan bireyler.Kii onlar kamu sınavlarında da benzeri başarılarını devam ettirip nihai sonuca ulaşan kesimdir genelde..
-Ailevi olarak ortalama bir düzeye sahip olup kıt kanaat imkanlarla hayatını idame ettirmeye çalışan yapıda kendi gayretleriyle artık ne zaman farkında olursa o zaman üniversiteyi hedefleyen ve sonunda genelde küçük kentlerden birinde okuyan bireyler,
-Ailevi olarak sosyo ekonomik ve kültürel imkanları ortalamanın da altında olup hem okumak hem çalışmak zorunda olan açıköğretimli kesim.
Ana hatlarıyla durum budur ama elbette istisnalar kaideyi bozmaz.Neticede burada ,daha baştan yarışa önde başlayan arkadan da onların tozunu dumanını yutarak yol almaya çalışan bir kesim vardır.Bu farklı yapılar birbirini anlamaz,anlayamaz.Ama istisnalara girebilmek için umut hep vardır,olmalıdırda.
Saygı ve selamlar.

Kamu gözetim kurumu, YMM lere denetim lisansını sınavsız verebilir mi?

Örgün - aöf
sm - smmm
smmm - ymm tartışmaları içinde yıllarca boğulup gittik.
bunlarla birlikte şimdi de smmm ve ymm paralelinde kim bağımsız denetçi olsun, kim bağımsız denetçilik lisansını sınavla alsın tartışması içinde boğuluyoruz.
Bence esas olan kişinin yapmış olduğu işini ya da mensubu olduğu bir mesleği ne kadar iyi icra edebildiği ve bu mesleğe yaptığı katkı nedir? Siz mensubu olmuş olduğunuz mesleği icrada gerekli bilgi birikim, deneyim ve mesleki tecrübe ile birlkte güncel mevzuata hakim iseniz elinizde bulundurduğunuz ünvan ne olursa olsun mesleğinizi layıki ile yapıyorsunuzdur. Bununla birlikte gerekli bilgi birikim, deneyim ve mesleki tecrübe ile birlikte güncel mevzuata hakim olmanız nedeni ile mesleğiniz ile ilgili doğabilecek yeni bir lisanslama işlemininde sınava tabi tutulmasının sizin açınızdan bir tereddüte mahal vermeyeceği aksine layıkı ile yapılacak bir sınavın mesleki donanıma sahip sizin diğerlerinden ayrılarak bir adım daha öne çıkmanıza neden olacağı bir gerçektir. Sonuç itibarı ile yıllardır süren alaylı mektepli gibi tartışma benzerlerinin kimseye bir fayda getirmediği aşikar oldundan, esas olan kişinin kendini ne kadar geliştirebildiğidir. Yüce yaradanın da inananlara ilk emrinde ki buyruğu da "Ikra' bismi rabbikelleziy halak" insanlara okumayı emretmektedir.