Yoklama Fişi, Çalışan İşçi

Üyelik
8 Ocak 2014
Mesajlar
2
Konum
ANKARA
Merhaba forumda birçok konuda bilgili olduğunuzu gördüğüm için müsaadeniz ile bir soru sormak istiyorum.
Bİlgisayar satışı işi yapan bir limited şirketim var.
1 tane çalışanımız var ama ruhsat alamadığımızdan dolayı bu elemanı kendi firmamızdan sigortalı yapamadık fakat başka bir arkadaşın firması üzerinden 3-4 yıldır sigortası yatıyor.
Adres değişikliği yaptık.
Vergi dairesinden yoklamaya geldiler.
Ben şirket müdürü olarak o gün hastaydım ve hastaneye gittiğim için şirkette yoktum yoklama memuru arkadaşı görmüş ve biraz bilgi alıp görüşme randevusu kağıdı verip gitmiş.
Ben bugün görüşmeye gittiğimde bana o arkadaş çalışanmıydı falan diye sordu ben de çalışan değil bizim bir arkadaş idi hasta olduğum için o gün o geleceğinizi bildiği için anahtarı verdim şirketi açtı falan dediysemde pek inandıramadım adam biz bu işleri biliriz bizi kandıramazsın, ben görevimi yapacağım falan filan diyip durdu.
Bana bz bu bilgileri girdiğimiz anda SSK sistemde görüyr ve şu kadar katı ceza yersin falan diye de ekledi.
Neyse sonuç olarak yoklama fişinde
İŞYERİNDE ÇALIŞAN SAYISI kutucuğunun karşışına "Bildirim yapılacak" yazdı.
Altta çalışan Adı, T.C kimlik numarasına falan da çizgi çekmiş bişi yazmamış.

Bu durumda SSK ile ilgili bir problem olur mu ? "Bİldirim yapılacak derken" neyi bildirecek yani ?
Ceza falan yermiyiz?

Teşekkürler.
 
Olacak şey şu.SGK'ya , gittiği tarihte işyerinde 1 kişinin çalıştığını yazacak.O kişinin adı/soyadı , T.C. numarasını falanda yazacak yapacağı bildirime.Tabi bu kişi sizin sigorta dosyanıza sigortalı olarak gözükmediği için ceza alacaksınız.İşyeriniz için bir sigorta dosyası açıp geriye dönük o kişiyi sigorta girişi yapmanız ve bildirge vermeniz gerekecek.Bu bildirimler zamanında yapılmadığı için idari para cezası alacaksınız.Kişi nerede çalışıyor ise orada sigortalı gösterilmek zorunda.Arkadaşımın yanında gösterdim gibi bir mazaret kullanamazsınız ne yazıkki.Bildirimleri kendiniz yaparsanız cezalar daha düşük olur.SGK re'sen kendisi yaparsa 2 katı oluyor cezalar.Muhasebeciniz ile görüşün bu durumu.
 
hocam böyle bir durumda hem işe girişten hemde işyeri bildirgesini geç vermekden ayrı ayrı mı ceza kesiliyor.
 
Yoklama fişine çalışan olarak birini yazmadığı için şu anda herhangi bir idari para cezası gelmeyecek. Ancak "yanımızda çalışan sigortalıyı bir arkadaşımın yanından sigortalı bildiriyorum" demişsiniz tespiti halinde ciddi anlamda başınızı ağrıtır. Tavsiyem ve yasal olan durum çalışanınızın sizin işyerinizden sigortalı bildirilmesidir.

sn. sakalak yoklama memurunun tutanağa yazdığı çalışanın işe giriş tarihine göre değişir. Tutanak tarihinden önceki bir tarih yazıldığı takdirde işyeri bildirgesinden, işe giriş tarihine göre de (bir aylık süre geçmişse) işe giriş bildirgesinden de ceza uygulanır.
 
+ Daha önce sgk işyeri dosyası açılmadığından ve yasal süre sonrası verilecek işyeri bildirgesine bağlı olarak bölge çalışma müd. dosyası da süre sonrası açılmış olacağından oradan da ayrıca ceza kesilmesi gerekir.
 

Benzer konular

Üst