Yolcu Taşıma Bileti

myardimli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2011
Mesajlar
171
Konum
Ankara
Arkadaşlar hayırlı işler cümleten...

Yolcu biletleri ile ilgili bir sorum olacak.

1-Eğer üzerinde KDV oranı yazmıyor sadece KDV dahil ibaresi var ise KDV ayırmıyoruz.
2-Eğer üzerinde KDV oranı yazmıyor fakat KDV oranını güncel listeden bulabilmişsek ve KDV dahil ibaresi var ise KDV ayırıyoruz.
3-Genel olarak KDV oranı yazmayan bir evrak için KDV ayrılamaz.

Düşüncelerim bu şekilde mesela TCDD bileti ulaşıyor bunlar için KDV ayırmam ne derece doğru olur ?

cümleten kolay gelsin.
 
KDV dahil Yazıyor matrah ayrılmamış bu yanlış aslında baştan.yani şöyle anlatim adam fatura bastırmış kdv kısmına dahil yazıyor sonra altına genel toplama 118 yazıyor bu yanlış çünkü karşı taraf ne kadar kdv ödediğini görmesi gerekiyor.KDV bizim olan bi para değil devlet adına biz alıyoruz mükelleften bunun için 191-391 de kdv yazılmalı faturada yazmıyor diye ayrılmıcak manasına gelmez
 
Bileti basan tren, otobüs, uçak vs. olabilir, eğer kdv oranı yazmıyor ise %8-%18 vs. ve ayrıca kdv tutar olarak yazmıyor sadece kdv dahil yazıyor ise kdv ayrılmaz diye öğrendik büyüklerimizden.

hatırlarsanız bundan 20-30 sene önce motorin alırdık kamyonlara, faturada 150 kdv dahil yazardı...
bu kdv rakamının toplamını maliyetine atardık.
sonradan çıkan tebliğlerde bu konuda bir takım açıklamalar getirildi.

merakımdan soruyorum, hızlı tren biletlerinde 35 lira kdv dahil demiş, neye göre nasıl ayrılacak kdv, çünkü güncel kdv oranlarında tren diye bir kalem bulamadım.
 
Bir konuya açıklık getirelim. Bilet bedellerinde KDV dahil yazar. Bunu iç yüzde ile ayırıp beyan etmeniz gerekir.
Tren, Otobüs, gemi ve uçak. Hepsinde eğer BİLET varsa kdv iç yüzde ile ayrılır. Tabi dış hat biletleri hariç Onlarda kdv yoktur.
 
Bir konuya açıklık getirelim. Bilet bedellerinde KDV dahil yazar. Bunu iç yüzde ile ayırıp beyan etmeniz gerekir.
Tren, Otobüs, gemi ve uçak. Hepsinde eğer BİLET varsa kdv iç yüzde ile ayrılır. Tabi dış hat biletleri hariç Onlarda kdv yoktur.

Nizam bey uçak biletlerinde ekstra vergiler var. İç yüzde doğru bir yöntem olmayabiliyor.
 
Sayın myardımlı,

Maalesef büyükleriniz yanlış öğretmişler, KDV yasasının 20/4 madde hükmü açıktır. Ve bu madde hiç değişikliğe uğramadı. Eski tebliğlerdeki hükümler yeni uygulama tebliğinde aynen korunuyor. Bu nedenle ilgili bölümü aktarıyorum.

1.2. Tarifeli İşler ile Bedelin Biletle Tahsil Edildiği Hallerde Matrah
3065 sayılı Kanunun (20/4)üncü maddesinde, belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedeli KDV dahil edilerek tespit olunur ve vergi müşteriye ayrıca intikal ettirilmez hükmüne yer verilmiştir.
Bu hallerde, tarife veya bilet bedeli üzerinden iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle KDV hesaplanır. Hesaplanan KDV ise tarife veya bilet üzerinde ayrıca gösterilmez ancak tarife veya bilet üzerinde bedele KDV’nin dahil olduğu belirtilir. Böyle bir belirleme olmaması halinde, belirtilen tutar üzerinden KDV ayrıca hesaplanır.
Perakende satış safhasına kadar olan imalatçı veya toptancı safhalarındaki teslimlerde, vergi dahil perakende satış fiyatları dikkate alınmaksızın teslim karşılığında tahakkuk ettirilen gerçek bedeller üzerinden KDV hesaplanır. Bu malların perakende satışını yapanlar, vergi dahil olarak önceden tespit edilen fiyatlar üzerinden satış yaparak ayrıca KDV hesaplamazlar. Ancak vergili satış bedeline iç yüzde oranı uygulamak suretiyle bedele dahil KDV’yi tespit ederek ayırırlar. Bu şekilde hesaplanan KDV’den mal alımları sırasında ve sair suretle ödenen katma değer vergilerinin indirilebileceği tabiidir.
Otobüslerle yapılan şehirlerarası yolcu taşımacılığında, otobüs şirketleri, taşımacılık işini başka otobüs sahiplerine yaptırsalar bile, kendi adlarına kestikleri bütün biletlerle ilgili KDV’yi kendileri beyan ederler. Bilet bedelleri KDV dahil olarak tespit edileceğinden, beyan edilecek vergi, iç yüzde yoluyla hesaplanacaktır. Öte yandan bağımsız otobüs sahipleri şirkete yaptıkları taşıma hizmetinin bedeli üzerinden KDV hesaplarlar ve düzenleyip şirkete verdikleri faturalarda ayrıca gösterirler. Bu şekilde gösterilen vergi, otobüs şirketleri tarafından yolcu biletleri üzerinden hesaplanan KDV’den genel hükümler çerçevesinde indirilebilir.


Sayın ugurcadır,

İç yüzde uygulama yöntemi başka matrah tespiti başka birşey, Nizam genel kuralı yazmış.

Sayın omerfaruk,

Yaptığınız açıklama yanlış. KDV'nin dahil yazılması fatura ve belgelerde mümkündür. Özellikle perakende satış yapam yerlerde yaygın olarak da kullanılır. Ancak KDV yasasına göre KDV nin indirime tabi tutulması için "faturada ayrıca" gösterilmesi zorunludur. Bu nedenle fatura alırken tereddütünüz varsa KDV ayrı yazılacak diye ikaz etmelisiniz. Elinize ulaşan faturada KDV dahil yazılmışsa faturayı düzenleyen kuruma telefon açar faturayı karşılıklı uygun şekliyle düzeltirsiniz. Eğer bu imkanı bulamadıysanız o zaman yine iç yüzde ile kdv ayırır ancak bu kez "İndirilemeyecek KDV" olarak ayırırsınız ve gider yazamazsınız. Yine KDV yasasına göre "İndirimi mümün olmayan KDV" Gider Yazılamaz.
 
Son düzenleme:
Sayın Kevork bey,

Ben zaten Nizam beyin dediğinin yanlış olduğunu söylemedim. Uçak biletlerinde ekstra vergiler olduğunu onların düşülmesi gerektiği hk. bir yorumda bulundum. Matrah ile ilgili yani
 
Üst