Yolda geçen süre fazla çalışamadan sayılırmı?

Üyelik
8 May 2006
Mesajlar
2
Biz bir iş kolunda ve kırsal alanda çalımak zorundayız ve müdürlüğümüzünde içinde bulunduğu bir sitede oturmaktayız. İşverenimiz bize servis düzenlemekte çalışma saatimiz vardiyalı personel için 3 lü vardiya sistemi olup 08:00/16:00/24:00 ayrıca sadece sabah 08:00 akşam 17:30 arası çalışan personelimizde mevcuttur.
İş yerimize hareket saati 07:30 olup 30 dk yolda geçmektedir ve yine dönüşte 30 dk olduğu için 1 saatimiz yolda geçmektedir. İş veren ve sendika bu konuda bir anlaşmaya varamadılar gözüküyor fakat aynı iş kolunda başka bir iş yerinde aynı şekilde ki 1 satlik süre fazla çalışma süresinden sayılarak ücreti alınıyor.

Bizim bu yolda geçen süreyi fazla çalışma olarak almamız gerekiyormu.Yoksa sendika bağıtlayamadığı için mi alamıyoruz.Aynı sendikaya bağlı diğer iş yeri nasıl alabilmektedir.İş kanununda 66/b bize ne kadar uygundur.
 
4857/madde66

İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.
 
Merhaba,
Bence konuyu birde 66. maddenin (f) fıkrası kapsamında yorumlayın. İş kolunuzu ve yerleşim merkezine mesafesini bilemediğim için daha fazla yorumda bulunmayacağım.

Kod:
     Çalışma süresinden sayılan haller
     MADDE 66 - Aşağıdaki süreler işçinin günlük çalışma sürelerinden sayılır:
     a) M....
......
......
     f) Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.
     İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz.
Eğer madde kapsamına girecek bir iş ise yolda geçen sürelerin çalışma süresinden sayılması gerekir.
 
sabit işyerinden geçici olarak gidilen ve işgörülen yer arasındaki süre iş süresinden sayılır. mesala tamir atelyesi a semtinde ve b semtindeki müşterinizin atelyeye getirilemeyecek makinasının tamirine işalanı yolladınız. yolda geçen zaman iş süresinden sayılır. evden işyerine gidiş geliş bu kapsamda değerlendirilemez.
 
İşçilerin İşyerine götürülüp getirilmeleri sırasında yolda geçen süreler
Sadece günlük çalışma süresinden sayılır.

İşin niteliğinden kaynaklanan sebeblerle işçilerin işi yaptıkları yer, yerleşim yerine uzak olması halinde yolda geçirdikleri süreler günlük çalışma sürelerinden sayılır. Örneğin İzmir-Aydın karayolunun İzmir kısmında 15.km.nde oluşan bozukluğun onarılması için İzmirden yola çıkan ekibin, arızanın olduğu yere varması ve geri dönmesi sırasında yolda geçen süreler işçilerin günlük çalışma süresinden sayılmaktadır.

Ancak, işin niteliğinden kaynaklanmayıp da işverenin işçilere kolaylık sağlamak amacıyla sağladığı servis hizmetinde, işçilerin yolda geçirdikleri süreler günlük çalışma süresinden sayılmaz

Fazla çalışma ise İş kanunumuzda madde 41.de açıklanmıştır.
Normal çalışma süresinin aşılması halinde "fazla çalışma" olarak kanunumuzda görülür.

Fazla çalışma;
Genel sebeblerle fazla çalışma
Zorunlu sebeblerle fazla çalışma
Olağanüstü sebeblerle fazla çalışma olmak üzere 3 başlık halinde düzenlenmiştir. (İK md.41)
 
Ynt: Yolda geçen süre fazla çalışamadan sayılırmı?

Öncelikle hepinize merhaba.

Çalıştığım iş gereği (yabancı bir firmada teknik servis elemanı olarak çalışıyorum) bazı durumlarda şirketimiz bizi çalışma saatleri dışında fazla mesaiye gönderiyor ve gideceğimiz mesafe ne kadar olursa olsun yolda geçen sürelerimizden 1 saati mesaiden kesiyorlar.

Buna hakları var mıdır? Yoksa kanun bu konuda bizden yana mıdır?

...Ve yine 66. maddede bahsi geçtiği için burada sormak istedim. Servis verdiğimiz sektörden dolayı (matbaa) her hafta servisimizin herbir bölümünden (örnek olarak mekanik, elektrik) bir arkadaşımız nöbetçi oluyor. Yani mesai saati dışında kendi bölümüyle ilgili ne arıza çıkarsa ilk gidecek kişi nöbetçi kimse o oluyor. Böyle durumlarda 66. maddenin (c) bölümünde "İşçinin işinde ve her an iş görmeye hazır halde bulunmakla beraber çalıştırılmaksızın ve çıkacak işi bekleyerek boş geçirdiği süreler" çalışma süresinden sayılır diyor. Bu gibi durumlarda mesela ben nöbetçi iken evde çalışmaya hazır bir şekilde bekliyorsam nöbet tuttuğum süre içerisinde haftanın 7 gününde normal mesai saatinden sonra hazırda beklediğim süreler için herhangi bir hak talep edebilir miyim? (Örnek olarak fazla mesai veya çalışma süremden düşülmesi gibi)

Saygılar.
 

Benzer konular

Üst