Yönetim Kurulu Üyesi, Ssk Ve Bağkur Durumu İki Şirket Var

Üyelik
9 Ara 2006
Mesajlar
50
Konum
istanbul
Merhaba,

Ali isminde bir kişi var ve bu Ali, A ve B firmalarında yönetim kurulunda üye ve iki şirkette de ortaklığı var.

A şirketinden yıllardır çalışan Ali emekli oluyor ve SGDP'li olarak bildirim yapılıp emekli maaşı almaya başladı.

Ali'yi biz A firmasından 31.08.2015 tarihinde 4-a'lılıktan çıkarsak ve B şirketinde göstersek, B şirketinde SSK'lı mı yoksa Bağkur'lu mu olmak zorunda?
 
Emekli kişiyi 4-a'lılıktan nasıl çıkaracaksınız?
Emekli olmuş artık, bir daha geri dönüp Ssk'lı yapılmasına ne gerek var? Hangi şirkette gösterirsen göster, emekli maaşı almaya devam edecek, 4/a'lı veya 4/b'li gösterilmez, maaşından SGDP kesintisi yapılmaya devam edilir.
 
Merhaba,

Ali isminde bir kişi var ve bu Ali, A ve B firmalarında yönetim kurulunda üye ve iki şirkette de ortaklığı var.

A şirketinden yıllardır çalışan Ali emekli oluyor ve SGDP'li olarak bildirim yapılıp emekli maaşı almaya başladı.

Ali'yi biz A firmasından 31.08.2015 tarihinde 4-a'lılıktan çıkarsak ve B şirketinde göstersek, B şirketinde SSK'lı mı yoksa Bağkur'lu mu olmak zorunda?


Şimdi sizin Ali A firmasında çalışırken emekli olmuş. :
1-Bu nedenle zaten 4a çıkışı ( emeklilik) açıklamasıyla yapılacak.
2-A şirketinden SGDP li girişi yapılmış zaten sorun yok.
3-İsterseniz A şirketinden çıkış yapıp B şirketinde SGDP li giriş yapabilirsiniz.
4-Her iki şirkette de yönetimde olduğuna göre (bu şirketler Anonim olmalı) İstenir her ikisinden yahut birinden huzur hakkı alır. Ancak bu sgdp durumunu etkilemez
5-İşinizi sağlama almak için SGK ya kişinin emekli çalışan olarak sgdp ödediğini 4b lik durumunun olmadığını belirtir bir dilekçeyi vermekte fayda vardır.
 
Belki yanlış anlatmış olabilirim.

Bu kişi A firmasında emekli olarak çalıştıgı için SGDP'li olarak bildiriliyor. Emekli maaşından herhangi bir %10'luk kesinti olmuyor.

Fakat bu kişi B firmasına geçerse hem ortak hem de yönetim kurulu üyesi olduğu için mecburen 4a'lı olamıyor ve 4B'li olmak zorunda, yani, işyerinde çalışırken maaşından herhangi bir kesinti yapılmayacak ama emekli olduğu için Bağkur olarak maaşından %10 kesinti olması gerekiyor.

A firmasında şirket maaşından SGDP kesiyor emekli maaşını tam alıyor.

B firmasına geçerse şirket maaşından SGDP kesilmeyecek ama emekli maaşıdan %10 kesilmesi gerekecek.

-Ben böyle düşünüyorum. -

Size göre bu kişi B firmasına alınca şirket maaşından SGDP kesintisi yapıp emekli maaşından bir kesinti yapılmayacak mı?
 
Nizam Bey,

Sabah ssk'ya gittim emin olmak için;

B şirketinde hem yönetim kurulu üyesi hem de ortak olduğu için 4'alı gösterip maaşından SGDP kesintisi yapamazsınız denilmekte.

Mutlaka bilgi verilip 4B'den gösterilip emekli maaşından %10 kesinti yapılması gerekir denildi.

Şişli bagkura sordum.

Memur der ki; Eğer B şirketinde hissesini satarsa veya yönetim kurulundan ayrılırsa B firmasında 4A'lı olarak gözükebilir denilmekte.

Hem ortak hem de yönetim kurulu üyesi ise yapacak bir şey yok bu kişi 4B'li olur ve emekli maaşından %10 kesinti olacak denilmekte.
 
Son düzenleme:
Şimdi iş değişti.
B firmasına yeni giriş olursa A firması ile ilgisi kalmaz. Maaş almayacağı için sgdp primi de ödenmez.
Bu durumda B firmasından huzur ahkkı alır. 4b li olmaz. Ancak emekli maaşından %15 kesinti yapılır.
 
Evet Nizam Bey,

A firmasından ilişiği kalmıyor, muhtemelen de A firması kapacanak bu yüzden B firmasına geçişi yapılıyor.

B firmasından huzur hakkı alınacak ve huzur hakkından damga ve gelir vergisi kesilip maaşı ödenecek, bagkura da bilgi verilip devletten aldığı emekli maaşından %10 kesinti olacak.

%15 değil de %10 değil mi bu?
 
DP primini kim öder, SGDP prim oranı nedir?

İşverenler sigortalılara ödedikleri ücretten sigortalıya ilişkin SGDP hissesini kesip Kuruma bildirim yaparlar. (4/a) sigortalılarının yaşlılık aylıklarından SGDP kesilmez. 2008 yılı Ekim ayı başından sonra emekli olup (4/a) kapsamında çalışması olanlardan kısa vade sigorta prim oranına % 30 ilave edilerek SGDP alınır. 1/10/2008-31/8/2013 tarihleri arasında SGDP oranı % 31,5 ile 36,5 arasında değişmekte olup 1/9/2013 tarihinden sonra bu oran % 32 olacaktır. % 30 oranındaki SGDP’nin ¼â€™ü sigortalı, ¾â€™ü işveren hissesi olup işveren kısa vade primini de ilave ederek Kuruma bildirim yapar.

2008 yılı Ekim ayı başından sonra yaşlılık ve emeklilik aylığı bağlanıp (4/b)

çalışması olanların aylıklarından 2008 yılında % 12, 2009 yılında % 13, 2010 yılında %

14 ve 2011 yılından itibaren de % 15 oranında SGDP kesilmektedir.
 
İyi de B şirketi gayri faal mi?

Sizin verdiğiniz makalede gayri faal şirketlerden söz ediyor. Şirket faaliyet göstermiyorsa yönetim kurulu üyesine niye maaş ödesin.?
 
Merhaba,
Tamamen konuyu merak ettiğim ve öğrenmek istediğim için soruyorum... Emeklinin A firması ile B firmasındaki statüsü aynı anladığım kadarıyla. A firmasında 4/a lı göstermiş olmanızın gerekçesi nedir (çalışırken emekli olduğu ve görevine devam ettiği için mi)?
 
Anladığım kadar ile A firmasında eskiden beri ücretli olarak çalışıyordu aynı zamanda yönetim kurulu üyesi idi. Daha sonra emeklilk hakkı geldi . 4 a dan çıkış yapıp sgdp yapıldı.
 

Benzer konular

Üst