Yurt Dışından Gelen Komisyon Ve Danışmanlık Faturasında Kdv Ve Stopaj

Üyelik
5 Kas 2010
Mesajlar
42
Konum
İSTANBUL
İyi aksamlar. Yurt dışına hizmet ihracatı yapan mükellefim var. Konuyu söyle özetleyeyim. Firmamız Yurt dışındaki firmaların Türkiye den ithal edeceği mal ve hizmetlere aracılık etmektedir. ve bu yapmış olduğu hizmet karşılığında komisyon ücreti almaktadır. Yurt dışına hizmet ihracatı yaptığında dolayı kdv ödememektedir. Bu yapmış olduğu hizmet ifası karşılığında yurt dışındaki bu firmaları bulmamızı sağlayan işlemleri takip ve koşturan başka bir firmaya komisyon ve danışmanlık bedeli ödemektedir. Bu yurt dışından gelen danışmanlık ve komisyon faturasını Türkiye de kayıtlara alırken, kdv ve stopajdan muaf olarak kayıt almaktayım. Çünkü hizmet yurt dışında verilip, hizmetten yurt dışında yararlandığımızdan dolayı kdv ve stopajdan dolayı muaftır diye düşünüp yorumluyorum. ama her yurt dışından fatura geldiği zaman yüreğim hop edip bir telaşe kapılıyorum. Sizde uygulamam doğru mu yorumlarınız nelerdir?
 
Yapılan işin aslına bakmak lazım. 1-Siz Hizmet ihracı yapıyorsunuz,2-Yurt dışında başka bir firma buna aracılık ediyor (Bu hizmetten kim nerde yararlanıyor?)3-Bu hizmet karşılığı yurt dışından size fatura geliyor. (burda sorun var gibi yurt dışındaki firmanın sağladığı hizmetten siz yurt içinde yararlanıyorsunuz yoksa bu da hizmet ihracınızın bir parçasımı?

Doğrusu tartışmak lazım. yorum farklı olabilir. En güzeli özelge istemektir bence. İşinizi sağlama alıp riske girmeyin. Mali idarenin görüşünü alın.
Bu görüş gelene kadar da bence kdv2 beyanı yapın. Kdv2 sonuçta size bir maliyet yüklemez.
 
Soyle ozetleyeyim tekrardan. Mukellefim yurt disindaki firmanin Turkiyeden alacagi mallari bulmasini, bunlarin kontrolunj yapmakta. Mal yurt disindaki firmaya turkiyedeki firma ihrac ettiten sonra bizde yurt disindaki firmadan bu yapmis oldugumuz islemler icin komsiyon ucreti aliyoruz ve bu bizim hizmet ihracatimiz olup kdv siz sekilde fatura kesip beyan veriyoruz. Buraya kadar problem yok sanirim. Daha sonrasinda yurt disinda da bu isleri takip eden ve oradaki firmayi bulup mallari. Teslim dilmdini vs kontrol eden firmaya bizim firmamiz komsiyon ve danismanlik ucreti odemekte. Yani bizim vermis oldugumuz hizmet ihracatinin bir kismini bizde yurt disinda olan baksa bir firmaya odemekteyiz. Bu yurt disindan gelen faturayi kayitlara alirken nasil bir yol izlemem gerek. Benim yorumum hizmet yurt disinda verilip ve hizmmetten yurt disinda yararlanildigi icin kdv ve stpoj olmaz bu faturayi direk hizmet maliyetine kayit ediyorum
 
Bunları zaten il mesajda yazmıştınız. Bence hizmetten yurt dışında yararlanılmıyor ki. Yurt dışında verilen hizmetten yararlanan kim. türkiyede mukim sizin mükellefiniz. Yani bu hizmet yurt dışında yapılıyor ama , bu kimin işine yarıyor . Böyle bakıyorum.
 
Sayın hakanakay

Yaptığınız uygulama doğrudur.Burda Stopaj ve KDV2 uygulaması olmaz.

KDV Kanununun;1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu, 4/1 inci maddesinde, hizmetin, teslim ve teslim sayılan haller ile mal ithalatı dışında kalan işlemler olduğu ve bu işlemlerin bir şeyi yapmak, işlemek, meydana getirmek, imal etmek, onarmak, temizlemek, muhafaza etmek, hazırlamak, değerlendirmek, kiralamak, bir şeyi yapmamayı taahhüt etmek gibi şekillerde gerçekleşebileceği, 6/b maddesinde, işlemlerin Türkiye' de yapılmasının, hizmetin Türkiye' de yapılmasını veya hizmetten Türkiye' de faydalanılmasını ifade ettiği,11/1-a maddesinde, ihracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler, yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler, serbest bölgelerdeki müşteriler için yapılan fason hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye' de verilen roaming hizmetlerinin KDV den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır.Aynı Kanunun 12/2 nci maddesine göre, bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için;

- Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
- Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.
Hizmet ihracı ile ilgili açıklamalara 17, 26, 30 ve 113 Seri No.lu KDV Genel Tebliğlerinde yer verilmiştir. 26 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (K) bölümü uyarınca, hizmet ihracında KDV istisnasının uygulanabilmesi için şu dört şartın birlikte gerçekleşmiş olması zorunludur:
1- Hizmet Türkiye' de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
2- Fatura veya benzeri nitelikteki belge yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir.
3- Hizmet bedeli, döviz olarak Türkiye' ye getirilmelidir.
4- Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.
Buna göre, şirketinizce yurt dışında mukim üretici firmanın temsilcisi olarak, yurt dışında yerleşik yabancı kişi ve kuruluşlara yapılan satışlar nedeniyle elde ettiğiniz komisyon geliri yukarıda sayılan şartların varlığına bağlı olarak KDV Kanununun 11/1-a ve 12/2 nci maddesi kapsamında KDV den istisnadır.





 
Sn Ferhat soru iki kısımdan meydana geliyor. Birincisi sizin söylediğiniz gibi hizmet ihracıdır. Zaten bunda hiç kimsenin şüphesi yoktur.
Ancak ikinci kısımda yurt dışındaki bir firmadan alınan bir hizmet söz konusudur. Her ne kadar bu alınan hizmet , hizmet ihracı faaliyeti için alınsa bile yararlanma yurt içinde olduğu için ben istisnadan yaralanabileceği konsunda terdddüd ettim. Çünkü yurt dışında alınan bu hizmetten faydalanan firma yurt içinde .
 
Sevgili Üstadlar KDV Kanunu 15 Seri No'lu KDV Genel Tebliği ile konuya açıklık getirmiş olmakla birlikte, konu ile ilgili farklı muktezalar da mevcuttur. Hizmet İthali ile ilgili 15 Seri No'lu KDV Genel Tebliğinde; “KDVK’nın 1. Maddesine göre işlemler Türkiye’de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı kanunun 6/b maddesine göre , Türkiye’de yapılan , değerlendirilen ve faydalanılan hizmetler Türkiye’de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte , firmanın Türkiye’de ikametgahı , işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi sözü edilen kanunun 9.maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” ibaresi mevcuttur.

Saygılarımla,
 
Sevgili Üstadlar KDV Kanunu 15 Seri No'lu KDV Genel Tebliği ile konuya açıklık getirmiş olmakla birlikte, konu ile ilgili farklı muktezalar da mevcuttur. Hizmet İthali ile ilgili 15 Seri No'lu KDV Genel Tebliğinde; “KDVK’nın 1. Maddesine göre işlemler Türkiye’de yapıldıkları takdirde vergiye tabi tutulabilecektir. Aynı kanunun 6/b maddesine göre , Türkiye’de yapılan , değerlendirilen ve faydalanılan hizmetler Türkiye’de ifa edilmiş sayılacaktır. Yurt dışındaki firmalara yaptırılan hizmetlerden bu kapsama girenlerin vergiye tabi olacağı açıktır. Bu gibi hizmet ifalarında mükellef esas olarak yurt dışındaki firma olmakla birlikte , firmanın Türkiye’de ikametgahı , işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi bulunmaması halinde vergi sözü edilen kanunun 9.maddesi gereğince hizmetten faydalanan yurt içindeki muhatap tarafından bağlı bulunulan vergi dairesine sorumlu sıfatıyla beyan edilip ödenecektir.” ibaresi mevcuttur.

Saygılarımla,


Evet söylediğim budur. Türkiyede yararlanılan bir hizmeti , bu hizmet ihracat bile olsa (örneğin ihracat yapmak için yapılan parça ithalatı gibi)
hizmet ithalatı olarak kabul etmek gerekir diye düşünüyorum.
En doğrusu özelge istemektir.
 
Aslında soruyu soran arkadaşımız bir kaç soru sormuş. Ayrıştırınca işler daha kolaylaşıyor.

Direkt sorunuz üzerinden cevaplamak gerekirse;

Firmamız Yurt dışındaki firmaların Türkiye den ithal edeceği mal ve hizmetlere aracılık etmektedir. ve bu yapmış olduğu hizmet karşılığında komisyon ücreti almaktadır. Yurt dışına hizmet ihracatı yaptığında dolayı kdv ödememektedir. Uygulama doğrudur. Konuya ilişkin gibin sitesinde benzer bir örnek vardır zaten.(yabancı firmanın TR de şubesi olursa iş değişir)

Örnek 6

Bu yapmış olduğu hizmet ifası karşılığında yurt dışındaki bu firmaları bulmamızı sağlayan işlemleri takip ve koşturan başka bir firmaya komisyon ve danışmanlık bedeli ödemektedir. Bu yurt dışından gelen danışmanlık ve komisyon faturasını Türkiye de kayıtlara alırken, kdv ve stopajdan muaf olarak kayıt almaktayım. Doğrudur. Sizin gibi bende her ay bu şekilde fatura kayıtlar alıyorum.
 
Son düzenleme:
Hizmet ihracı ile Kdv Uygulama tebliğinden alıntı yaparak örnekli açıklamalar aşağıdadır


HİZMET İHRACI

3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesinde düzenlenen bu istisna uygulamasının usul ve esasları aşağıda belirlenmiştir.
2.1. Kapsam
2.1.1. 3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesi ile yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir.
Kanunun (12/2) maddesine göre bir işlemin hizmet ihracı olarak değerlendirilebilmesi için;
- Hizmetlerin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması,
- Hizmetten yurtdışında faydalanılması
gerekmektedir.
Aynı hükme göre yurtdışındaki müşteri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında olan alıcılar ile yurtiçinde bulunan firmanın yurtdışında kendi adına müstakil olarak faaliyet gösteren şubeleridir.
İstisnanın uygulanabilmesi için hizmetten, yurtdışında faydalanılmalıdır. Diğer bir deyişle, yurtdışındaki müşteri için Türkiye’de yapılan hizmet, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olmalı; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamalıdır.
Ayrıca, hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapıldığını tevsik eden fatura ve benzeri belgenin, hizmetin alıcısı olan yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmesi gereklidir.
2.1.2. Yurtdışındaki firmaların, Türkiye'ye ihraç edecekleri mal ve hizmetler Türkiye’de tüketildiğinden, bu firmalara söz konusu ihracatları için Türkiye’de verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması v.b. hizmetler, hizmet ihracı istisnası kapsamında değerlendirilemeyeceğinden KDV’ye tabi tutulacaktır.
2.1.3. Yabancı firmaların Türkiye'den ithal edeceği (Türkiye'den ihraç edilecek) mallar dolayısıyla verilen hizmetler, ihracat istisnası kapsamında değerlendirilir.
2.1.4. Yurtdışından geçici olarak ithal edilen ve belirli bir işleme (dayanıklılık testi, baskı, tamir-bakım-onarım v.b.) tabi tutulduktan sonra tekrar yurtdışına ihraç edilen mallarla ilgili olarak yurtdışındaki firmalara verilen hizmetler de istisna uygulamasından yararlanır.
2.1.5. Bu istisna uygulamasına ilişkin bazı örnekler aşağıdadır.
Örnek 1: Türkiye'de mükellef (X) Mühendislik Ltd. Şti., Ürdün'de bulunan bir firma ile yaptığı anlaşma uyarınca bu firmaya Ürdün'de inşa edilecek bir tekstil fabrikası projesi çizimini yapmış ve buna ait bedeli TC Merkez Bankası aracılığı ile tahsil etmiştir.
Bu proje çiziminde yukarıda belirtilen şartların tümü gerçekleştiğinden, bu hizmet, hizmet ihracatı istisnasından yararlanacak ve (X) firması, keseceği faturada KDV hesaplamayacaktır.
Örnek 2: Türkiye'de faaliyette bulunan (A) şirketi, Almanya'da yerleşik bir firma için, bu firmanın Türkiye'den satın aldığı tekstil ürünlerinin temin edilmesinde aracılık etmiş ve komisyon ücreti almıştır.
(A) şirketinin, bu komisyonculuk hizmeti, hizmet ihracatı kapsamında KDV’den istisna olacaktır.
Örnek 3: Türkiye'de yerleşik olan ve seyahat acenteliği yapan (B) A.Ş., yurtdışında bulunan bir seyahat acentesinin gönderdiği turist grubuna konaklama, tur düzenleme ve yeme-içme hizmeti vermektedir. (B), söz konusu hizmeti karşılığında, 25.000 TL almıştır. Türkiye'deki seyahat acentesi aldığı bu paranın 10.000 TL’lik kısmını, turist grubunun Türkiye'deki konaklama, yeme-içme gibi masraflarında kullanmıştır. Yaptığı bu masraflardan sonra kendisine 15.000 TL kalmıştır.
Bu durumda, (B), yabancı seyahat acentesine 15.000 TL’lik hizmette bulunmuştur. Bu hizmetten yabancı seyahat acentesi yurtdışında yararlandığından bu tutara KDV uygulanmayacak ve hizmet ihracatı kapsamında işlem yapılacaktır.
Ancak, (B) A.Ş.’nin turist grubuna Türkiye'de verdiği yeme-içme, konaklama gibi hizmetlerden, Türkiye'de yararlanıldığından, bu hizmetler vergiye tabi tutulacaktır. Dolayısıyla turist grubuna verilen yeme-içme, konaklama gibi hizmetler için genel esaslara göre KDV hesaplanacağı tabiidir.
Bu mükellefin, yabancı seyahat acentasına verdiği söz konusu hizmetlere ait keseceği faturada, vergiden müstesna tutulan hizmet bedeli ile vergiye tabi tutulacak hizmet bedelini ayrı ayrı gösterebileceği gibi, bu hizmetler için ayrı ayrı fatura düzenlemesi de mümkün bulunmaktadır.
Örnek 4: Yabancı bir firma, mallarının pazarlanmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de bir büro açmıştır. Bu büro, pazarlama hedeflerini tam olarak tayin edebilmek için satışını yaptığı mallara olan talebin araştırılmasını Türkiye'de yerleşik (A) Danışmanlık firmasına vermiştir.
Bu Danışmanlık firmasının, sözü edilen yabancı firmanın Türkiye'deki bürosuna verdiği hizmet, bu büronun Türkiye'deki faaliyetlerini ilgilendirdiğinden, ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.
Yabancı firmanın Türkiye’de bürosunun olmaması halinde de söz konusu hizmet ihracat istisnasından yararlanamayacaktır.
Örnek 5: Türkiye'de yerleşik olan ve aracılık faaliyetinde bulunan (A) şirketi, Japonya'da yerleşik bir firmanın mallarına Türkiye'de müşteri bulmaktadır.
Bu şirketin aracılık faaliyeti kapsamında yaptığı hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından, bahse konu hizmetin ihracat istisnası kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Faturanın yabancı firma adına düzenlenmiş ve hizmet bedelinin Türkiye'ye döviz olarak getirilmiş olması bu durumu etkilemeyecektir.

Örnek 6: Hollanda'da yerleşik bir firma Türkiye'den maden cevheri ithal etmektedir. Türkiye'de yerleşik (A) firması da söz konusu maden cevherinin sağlanması, kalite kontrolü, malın ihraç limanına kadar taşınması ve gemilere yüklenmesi gibi işleri yabancı firma adına yapmaktadır.
(A) firması, bu hizmetleri ile ilgili olarak yaptığı harcamaları ve komisyon ücretini yabancı firmaya fatura etmekte ve karşılığını döviz olarak Türkiye' ye getirmektedir.
Yurtdışındaki firmaların, Türkiye'den ithal edecekleri mallar ile ilgili olarak, Türkiye’den aldıkları hizmetlerden yurtdışında yararlanılmaktadır. Bu nedenle, (A) firmasının yaptığı bu hizmet, hizmet ihracatı istisnası kapsamında mütalaa edilecektir.
Örnek 7: Irak’ta yerleşik bir firma, Irak’taki bir sulama projesini üstlenen (A) Türk firması hakkında, (B) Türk danışmanlık firmasından, yeterlik araştırması yapmasını istemiştir.
(B) danışmanlık firması, bu hizmeti ile ilgili olarak yaptığı harcamaları ve komisyon ücretini yabancı firmaya fatura etmekte ve karşılığını döviz olarak Türkiye'ye getirmektedir.
(A) firmasının hizmetinden yurtdışında faydalanılacağından, (B) danışmanlık firmasının yaptığı bu hizmet, hizmet ihracatı istisnası kapsamında değerlendirilecektir.
Örnek 8: Türkiye'de mükellef (T) İnş. Taah. Ltd. Şti., Özbekistan’da yerleşik (X) firması ile yaptığı anlaşma uyarınca bu firmaya Özbekistan’da inşa edilecek bir fabrikanın inşasında kullanılmak üzere gerek kendi mülkiyetinde bulunan gerekse kiralama yoluyla temin ettiği iş makinelerini kiralamıştır.
Bu kiraya verme hizmeti, Türkiye’de yapılan ve faydalanılan bir hizmet niteliğinde olmadığından KDV’nin konusuna girmemektedir. KDV’nin konusuna girmeyen bu işlemin istisna kapsamında değerlendirilmesi de mümkün değildir.
Örnek 9: (X) Tesisat Tic. Ltd., Fransa’da mukim (Y) şirketiyle, (Y) tarafından Türkiye’deki (Z) Tersanesine sipariş verilen 2 adet balıkçı gemisinin her birine deepfreeze (şok) odası ile muhafaza odası yapılması konusunda anlaşmış ve söz konusu işleri yaparak (Y) şirketine fatura etmiştir.
(X), balıkçı gemilerine şok ve muhafaza odaları yapımı işi hizmeti, hizmet ihracatı kapsamında KDV’den müstesna olacağından hizmete ait faturada KDV hesaplanmayacaktır.
2.2. Beyan
İhracat istisnası, hizmetin ifa edildiği vergilendirme dönemine ait beyanname ile beyan edilecektir. Ayrıca ihracata ilişkin hizmet ifaları dolayısıyla düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde KDV hesaplanmaz.
İstisnanın beyanı için, hizmete ait döviz alım belgesinin temin edilmiş olması zorunlu değildir.
Beyan, yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin tamamlandığı/ifa edildiği dönem beyannamesinin “İstisnalar-Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” kulakçığında “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” tablosunda 302 kod numaralı işlem türü satırı kullanılmak suretiyle yapılır.
Bu satırın, “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununa hizmetin bedeli girilecektir. “Yüklenilen KDV” sütununa ise bu hizmetin bünyesine giren, Tebliğin (III/A) bölümündeki açıklamalar dikkate alınarak hesaplanan KDV tutarı yazılır.
İade talep edilmemesi halinde, “Yüklenilen KDV” alanına “0” girilir.
2.3. İstisnanın Tevsiki
Hizmet ihracına ilişkin istisna, yurtdışındaki müşteriye düzenlenen hizmet faturası ile tevsik edilecektir. Bunun için döviz alım belgesi ibrazı zorunluluğu bulunmamaktadır. Satış faturalarının firma yetkililerince onaylı fotokopileri veya dökümlerini gösteren liste ibraz edilebilecektir. Bu belgelerin istisnanın beyan edildiği dönemde beyanname verme süresi içinde bir dilekçe ekinde ibrazı gerekmektedir.
Yurtdışındaki müşteriler için ifa edilen hizmetler, hizmetin ifa edildiği dönemde, bedelin döviz olarak Türkiye'ye gelmesi beklenmeden ihracat istisnası kapsamında beyan edilecektir. Ancak, bu şekilde beyan edilen işlemlerle ilgili yüklenilen ve indirim konusu yapılamayan vergilerin 3065 sayılı Kanunun 32 nci maddesi kapsamında iadesi hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye gelmeden yerine getirilmez.
Dolayısıyla, istisnanın beyanı için zorunlu olmamakla birlikte, iade için hizmet bedelinin Türkiye'ye döviz olarak getirilmesi zorunludur. İade talep edenin, döviz alım bordrosu veya dövizin Türkiye'ye getirildiğini tevsik eden, kambiyo mevzuatına göre geçerli diğer bir belge ile bunu tevsik etmesi gerekmektedir.
Bununla birlikte,KDV mükelleflerinin bu belgeyi temin ettikten sonra 213 Sayılı Kanunun "Muhafaza ve İbraz Hükümleri" uyarınca saklamaları gerekmektedir.
 
başta Ferhat bey olmak üzere diğer arkadaşlara bir sorum var , Ferhat bey'in mesajına 1-1 uyan bir ticaret var ,

Hizmet ihracı ile Kdv Uygulama tebliğinden alıntı yaparak örnekli açıklamalar aşağıdadır


HİZMET İHRACI

3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesinde düzenlenen bu istisna uygulamasının usul ve esasları aşağıda belirlenmiştir.
2.1. Kapsam
2.1.1. 3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesi ile yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir.
Kanunun (12/2) maddesine göre bir işlemin hizmet ihracı olarak değerlendirilebilmesi için;
- Hizmetlerin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması,
- Hizmetten yurtdışında faydalanılması
gerekmektedir.
Aynı hükme göre yurtdışındaki müşteri; ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurtdışında olan alıcılar ile yurtiçinde bulunan firmanın yurtdışında kendi adına müstakil olarak faaliyet gösteren şubeleridir.
İstisnanın uygulanabilmesi için hizmetten, yurtdışında faydalanılmalıdır. Diğer bir deyişle, yurtdışındaki müşteri için Türkiye’de yapılan hizmet, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olmalı; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamalıdır.
Ayrıca, hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapıldığını tevsik eden fatura ve benzeri belgenin, hizmetin alıcısı olan yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmesi gereklidir.
2.1.2. Yurtdışındaki firmaların, Türkiye'ye ihraç edecekleri mal ve hizmetler Türkiye’de tüketildiğinden, bu firmalara söz konusu ihracatları için Türkiye’de verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması v.b. hizmetler, hizmet ihracı istisnası kapsamında değerlendirilemeyeceğinden KDV’ye tabi tutulacaktır.
2.1.3. Yabancı firmaların Türkiye'den ithal edeceği (Türkiye'den ihraç edilecek) mallar dolayısıyla verilen hizmetler, ihracat istisnası kapsamında değerlendirilir.

Örnek 2: Türkiye'de faaliyette bulunan (A) şirketi, Almanya'da yerleşik bir firma için, bu firmanın Türkiye'den satın aldığı tekstil ürünlerinin temin edilmesinde aracılık etmiş ve komisyon ücreti almıştır.
(A) şirketinin, bu komisyonculuk hizmeti, hizmet ihracatı kapsamında KDV’den istisna olacaktır.


peki bu örnekte bahse konu olan şirket bahsi geçen danışmanlık hizmeti için gelen bedelin 50% sini gelir vergisinden muaf edebilir mi ?
 
Üst