uyumsoft

Yurtdışı Hi̇zmet Hk.

logo isbasi
Hizmet Türkiye'de, yurt dışındaki bir müşteri için yapılmalıdır.
Yurt dışındaki müşteri tabirinden, ikametgahı, işyeri, kanuni merkezi veya iş merkezi yurt dışında bulunan kişi veya kuruluşlar ile Türkiye'de faaliyette bulunan bir firmanın yurt dışında, kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubesi, acentesi, temsilcisi veya bürosu anlaşılmalıdır.
Hizmet Türkiye'de yapılmazsa KDV'nin konusuna girmediğinden, hizmet ihracı söz konusu olmayacaktır.
Örneğin yurt dışında müteahhitlik yapılması KDV'nin konusuna girmeyen bir işlemdir. Bu müteahhidin yurt dışındaki inşaatı için Türkiye'de proje çizip yurt dışına gönderen mimarlık bürosunun faaliyeti ise hizmet ihracı sayılacaktır. Verginin konusuna girmeyen işlemlere ait yüklenilen KDV'nin indirim konusu yapılmayacağı (KDV Kanunu m: 30/a), hizmet ihracı istisnası kapsamına giren işlemlere ait yüklenilen KDV'nin ise indirim ve iade konusu yapılabileceği (KDV Kanunu m:32) göz önüne alındığında, bu ayırımın çok önemli olduğu anlaşılabilecektir

Yurt Dışı Hizmet-İhraç
Edilmiş Hizmet" Ayrımı 2.1. Hizmetin Türkiye Dışında Yapılması Ne Demektir? Türkiye de Yapılması Ne Demektir?
Bir hizmetin Türkiye dışı hizmet sayılmasındaki tek ölçü, o hizmetin maliyetlerinin ve hasılatının Türkiye de kayda alınmasının gerekmemesidir.
Mesela bir Türk firması yurt dışında bir taahhüt işi üstlense ve bu iş için ilgili ülkede şantiye (işyeri-şube) kurup o ülke mevzuatına göre bu işin hasılatını ve maliyetleri o ülkede tuttuğu defterde izleyerek işin kazancı üzerinden o ülkede vergi ödese, böyle bir hizmet yurt dışı hizmettir. Bu hizmetin faturaları ve maliyetleri Türkiye de defterlere kaydedilemez. Türkiye de verilen KDV beyannamesinde de o işle ilgili hasılat ve teslim KDV si gösterilmez, o işle ilgili hiçbir KDV indirilemez.
KDV Kanunu "Türkiye de" yapılan işlemleri konu almakta (Md.1), aynı kanunun 6 ncı maddesinde "hizmetin Türkiye de yapılması" hali işlemin Türkiye de yapılması sayılarak bu hizmetin KDV kapsamına girmesi sağlanmaktadır. Hizmetin Türkiye de yapılması kavramı, hizmetin fiziki olarak Türkiye de icrası yanısıra bu hizmetin maliyetlerinin ve hasılatının Türkiye de oluşması ve kayıtlara geçmesi şeklinde anlaşılmalıdır. Başka bir ifadeyle bir hizmet yurt dışında icra edilmiş de olsa, şayet o hizmete ilişkin hasılat ve gider kayıtları Türkiye de ise, HİZMETİN KAYNAĞI yani hizmetin yapıldığı (DOĞDUĞU) yerin Türkiye olduğu anlaşılır.

Son düzenleme:
Nizam Kardeşim,

Son yazdıklarının hangi birini eleştireceğimi şaşırdım. İster mal ister hizmet "ihracat" sayılabilmesi için maliyetlerinin ülke içinde gerçekleşmesi ve ortaya çıkan sonucun "yurtdışına" çıkması gerekir. Diğer yazdığın hiçbiri bu çerçeveye sığmaz. Ülke dışı hizmet ile Hizmet ihracının ise birbiriyle hiç alakası yok. Konuları karıştırmayalım.

Okuyanları da yanlış yönlendirmeyelim.

Bu açıklamalar yurtdılında yapılan hizmet ile "hizmet ihracı " kavramlarını açıklamak içindir.
Hangisi istersen onu eleştir. Hangisi yanlışmış ben de öğrenirim bu vesile ile.
Öyle yuvarlak laflarla geçiştirme, cümle cümle eleştir.

Bu açıklamalar yurtdılında yapılan hizmet ile "hizmet ihracı " kavramlarını açıklamak içindir.
Hangisi istersen onu eleştir. Hangisi yanlışmış ben de öğrenirim bu vesile ile.
Öyle yuvarlak laflarla geçiştirme, cümle cümle eleştir.

Hiçbir lafım yuvarlak değil. Yurtdışı Hizmet ile Hizmet İhracı meselesini birbirine karıştırarak yazmışsın. ( Bu bölümü Mehmet Maç'ın makalesinden aldığını biliyorum benim okul arkadaşımdır.) Ama kısaltırken kavramlar birbirine karışmış. Demek istediğim buydu satır satır eleştirmeme gerek yok.

Bu arada burada bukadar tartışırken, ": Yurtdışında Yaptığım İşin Türkiye'de Vergisini Bulamıyorum!!" başlığı altında aynı olay için gouache nickli üyeye "Tamamını yurt dışına satarsanız hizmet ihracı kapsamına girer KDV olmaz. Yurt içi satışlarda doğal olarak KDV olacaktır. Mal satışı olmadığı kesindir." demiş olman da kendinle çelişki olmazmı. Bu cümlede de tek hata "Tamamı" kelimesidir.

Bu konuyu burada kapatalım. Daha önce de içeriğinden bir örnek alarak belirtmiştim Hizmet Teslimi konusunda tez yazdım ki ciddi bir araştırmadır.

Elbette Mehmet Maç dan aldım. Kendisi KDV konusunda ülkemizde en önemli otoritelerden sayılır. (Ayrıca kendisini hesap uzmanlığına teşvik eden ve ilk notlarını, sınav soru cevaplarını da ben verdim. Kevork kardeşim. senin hizmet ihracı konusunda kafanın karışık olduğunu görüyorum. İstersen tam netleşmeden bu konuda yorum yapma.
Tamamı kelimesinin neresi yanlış. Bütün hizmeti yurt dışına verirsen diyorum . Tersi ne ? "Yarısını yurt dışına satarsan sattığın kdvli olur mu deseydim"

Sevgili Nizam,

Ben tez yazdım diyorum sen bana kafan karışık diyosun. Kendi yazdığın cevabı buraya alıntılıyorum, ona cevap vermek yerine başka şeyler yazıyorsun. Yakışmıyor.

Eevet karışık olduğu belli. Cevapların ile benim yazdıklarım arasında illiyet bağı bile yok.
Bak Kevork kardeşim bir insan ne kadar usta , uzman, deneyimli olursa olsun her konuda doğru bilgi sahibi olamaz. Ancak maşalah sen her konuda uzmansın. Yaklaşımların bilimsel ve objektif değil, hiç bir zaman hatalı olduğunu kabul etmiyorsun. Genel olarak söylüyorum.
Doğru yazdığın, yaptığın çok yorum , cevap var. Çok da bilgilisin bunlara bir itirazım yok. Değerli bir meslektaşsın.
Ancak bir noktan var ki. Tartışma ve şüphecilik terbiyen yok. Mutlaka üstün çıkmak, haklı görünmek istiyorsun.
Şu hizmet ihracı konusunda madem tez yazdın bizle bir paylaş da görelim.
Hem bana senin yazdıkların doğru değil diyorsun. Sonrada Mehmet Maç'dan alıntı diyorsun. Hatalı ise Maç'ın makalesinin yanlışlarını çıkar ortaya o zaman.
Yani hep çelişkiler içindesin.

Eevet karışık olduğu belli. Cevapların ile benim yazdıklarım arasında illiyet bağı bile yok.
Bak Kevork kardeşim bir insan ne kadar usta , uzman, deneyimli olursa olsun her konuda doğru bilgi sahibi olamaz. Ancak maşalah sen her konuda uzmansın. Yaklaşımların bilimsel ve objektif değil, hiç bir zaman hatalı olduğunu kabul etmiyorsun. Genel olarak söylüyorum.
Doğru yazdığın, yaptığın çok yorum , cevap var. Çok da bilgilisin bunlara bir itirazım yok. Değerli bir meslektaşsın.
Ancak bir noktan var ki. Tartışma ve şüphecilik terbiyen yok. Mutlaka üstün çıkmak, haklı görünmek istiyorsun.
Şu hizmet ihracı konusunda madem tez yazdın bizle bir paylaş da görelim.
Hem bana senin yazdıkların doğru değil diyorsun. Sonrada Mehmet Maç'dan alıntı diyorsun. Hatalı ise Maç'ın makalesinin yanlışlarını çıkar ortaya o zaman.
Yani hep çelişkiler içindesin.

Birçok ortamda hala öğrenmeye devam ettiğimi söylemiştim, gerçekten yazdıklarımı okumuyorsun. Mehmet Maç'ın makalesinden alıntı yaparken yaptığın kısaltmalar anlam bütünlüğünü bozmuş yanlış anlaşılmaya sebep oluyor dedim ( o makale yurtdışındaki hizmet ve hizmet ihracını farklı başlıklar altında inceliyor bu başka konu hizmet ihracını konuştuğumuz bir yerde hiç gereği yoktu) buna cevap vermedin, konuyu başka yere çektin. Hala da buna devam ediyorsun.

Farklı bir konuda örnek verdim hiç değinmeden pas geçtin. ( Projenin ihraç şekli)

Senin verdiğin cevabı paylaştım görmemezlikten geldin. (gouache ye verdiğin cevap ). Benim mi aklım karışık ?

Tez yazdım derken yalan konuştuğumu mu zannediyorsun. Bu gerçekten ayıp. Yaklaşımlarım bilimsel ve objektif değilse benim yazdığım tez de senin için bir anlam ifade etmez zaten.

"Hem bana senin yazdıkların doğru değil diyorsun. Sonrada Mehmet Maç'dan alıntı diyorsun. Hatalı ise Maç'ın makalesinin yanlışlarını çıkar ortaya o zaman." Ben o makalenin yanlış olduğunu da söylemedim. Ne söylediğimi de yukarda yazdım. O makaleyi de dikkatlice okusan "hizmet ihracı konusunda" benim söylediklerimden farklı birşey söylemediğini görecektin zaten.