Yurtdışı Kaynaklı Paraların Sisteme Dahil Edilmemesi

Üyelik
15 Kas 2006
Mesajlar
5
Aşağıdaki durum ile ilgili yorum ve önerileri olanlara şimdiden teşekkür ederim.

-------
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren, estetik ve medikal alanda hizmet veren limited şirket statüsündeki bir kliniğe çoğunlukla yurtdışından yabancılar hizmet almak amacı ile gelmekte. İlk kuruluş zamanlarında henüz şirketleşme aşamaları tam olarak neticelendirilmediğinden yurtdışından gelecek olan hastaların yine yurtdışından EFT ile gönderdikleri hizmet bedelleri ve peşinatları döviz olarak ortaklardan bazılarının sahış hesaplarına gönderilmekte , daha sonra bu paralar klinik işlemerinde kullanılmak üzere ilgili ortak tarafından şirket müdürünün şahsi hesabına havale yolu ile aktarılmaktadır.
Şirket müdürünün daha sonra şirket hesaplarını aktif hale getirerek bu paraları şirket hesaplarına ve kayıtlarına alması gekirken sonradan öğrenildiğine göre uzunca bir süre bu paralar yine şirket müdürünün şahsi hesaplarında tutulmuş, şirket ile ilgili ödemeler vs. bu şahsi hesaptan yapılmış. Yurtdışından gelen paralar karşılığında yabancı kişilere (özellikle talep eden birkaç kişi haricinde) fatura veya makbuz düzenlenmemiş.

Parasal olarak kaybolan bir miktar olmamasına rağmen ilgili paraların şirket hesabı yerine şahıs hesaplarında tutulmuş olması nedeniyle sisteme sokulamadığı, oluşan gelirlerin belgelendirilmediği ve dolayısıyla da vergilendirilmediği ortaya çıkmış durumda.

Bu durumda şirket ortakları olarak cezai sorumluluklar ne olacaktır, konu şirket müdürünün yanlış uygulaması nedeniyle olduğundan oluşacak cezalar şirket müdürünü mü bağlar yoksa ortaklarda eşit oranda sorumlu mu olurlar?

Bir de bundan doğacak vergisel ve diğer cezalar nelerdir? Sadece para cezası mı oluşur yoksa hapis cezası da söz konusu olabalir mi?

Teşekkür ederim.

Selamlar,
 
Limited şirket müdür olduğuna göre doğrudan sorumludur. Limted müdür değil de profosyonel genel müdür veya müdür ise farkılıdır. Yapılan işlem çok yanlış.
Usulle ilgili olanları dikkate almıyorum. Ancak matrah farkı çıkarırlar. açığa satış yaptın derler, aklıma şimdi gelmeyen bir sürü pürüz çıkar.
 
Cevabınız için teşekkür ederim.

Limited şirkette 3 ortak var, hisseler şu şekilde:

A - 34 hisse
B - 33 hisse
C - 33 hisse

34 hisseye sahip olan A kişisi aynı zamanda şirketin müdürü pozisyonunda, ticaret sicil gazetesinde kendisinin ilk 10 yıl için müdür olarak seçildiğine dair madde var.

Bu durumda pismanlık beyannamesi isimli bir uygulama olabileceğini duydum, eğer bu uygulanırsa çok kaba bir tahminle de olsa oluşacak ceza vb maliyetlerin oranı toplam işlem oranının kaçta kaçına denk gelebilir, yani tahminen ne kadar ceza ödenir + anapara ile birlikte?

Teşekkürler,
 
Durum belirli değil. Benim söyledğim sadece varsayım. Diğer kayıtların durumu nasıl. Kesilen kesilmeyen faturalari alınan faturalar birçok konu var ezbere birşey söylemek mümkün değil.
 
Ok teşekkürler, burada çok detay vermek istemiyorum, ben bir mali müşavir ile yüzyüze görüşeyim o zaman.
 
Üst