Yurtdışı Ödemelerde KDV

myardimli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2011
Mesajlar
171
Konum
Ankara
Selamlar,

Yurtdışı firmanın kestiği hizmet faturası için kdv2 hesaplanıp beyan edildi.

Hizmet teslim edildikten 60 gün sonra vade bitiminde 12.000 lira kur farkı oluşuyor.


Satıcı ve Alıcı lehine/aleyhine gerçekleşmesi durumunda kur farkı için kdv matrahı ortaya çıkacakmıdır.


İyi çalışmalar.
 
Satıcı lehine olan kur farkları KDV'ye tabidir elbette, 105 Nolu KDV Genel Tebliği E/2 bölümüne uyarınca.
 
Merhaba,

Dar mükellef firmalardan alınan hizmetlerde uygulanan sorumlu sıfatıyla katma değer vergisinin hangi kurdan hesaplanacağı oldukça tartışmalı bir konudur. Pek tabi ilk olarak akla hizmet faturasının yevmiye defterine kaydedildiği gündeki döviz alış kurundan hesaplanması gerektiği geliyor. Ancak vergi idaresi genel olarak fiili ödemeyi esas olarak kabul ederek, kayıt ve ödeme arasında oluşan kur farkının kdv tevkifatına tabi olacağına ilişkin görüşler vermektedir. Benim görüşüme göre aslında bu pek de mantıksız değildir, fakat pratikte bazı sorunlara yol açmaktadır.

Örneğin; daha önce kayıtlara alınan ve ilgili dönemin kdv2 beyannamesinde beyan edilen faturanın ödemesinde oluşan kur farkına da sskdv hesaplayıp ödeme tarihinin bulunduğu dönemin kdv2 beyannamesinde ödemek gerekecektir.

Aynı şekilde, daha önce kdv1 beyannamesinde indirim konusu yapılan bu faturanın kdv sine ek olarak, ödemenin yapıldığı gündeki kur farkının sskdv ye tabi tutulmasından dolayı yeni bir indirim hakkı doğuyor.

Konu ile ilgili özelge talep etmekte fayda olduğunu düşünüyorum, özellikle çok yüksek tutarlı faturalarda kur farkının etkisi de yüksek oluyor.
 
Sayın Cemilpınar, bu konuda gereksiz yere özelge istemeye gerek yok zira Gelir İdaresi konuya ilişkin görüşünü 105 Nolu KDV Genel Tebliği ile açıkça belirtti.
 
2. Kur Farkları

Bedelin döviz cinsinden veya dövize endekslenerek ifade edildiği işlemlerde, bedelin kısmen veya tamamen vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu tarihten sonra ödenmesi halinde, satıcı lehine ortaya çıkan kur farkı esas itibariyle vade farkı mahiyetinde olduğundan, matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi gerekmektedir.

Buna göre, teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.

Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
 
Üst