Yurtdışı Şirkete Ortaklık Ve Para Transferi

arkadaşlar 84.000 tl. operasyon masrafını gidere yazamayacağım hakkında bir YMM bilgi verdi. doğrumudur? yada masrafa atıp yurtdışı iştirake fatura mı kesmeliyim aynı rakamı ?

Şimdi sizin YMM madem bu işleri çok iyi biliyor;
1-Neden pazarlık etmemiş.
2-Bu harcama yapıldı mı? yapıldı. gerçek mi? gerçek . böyle bir masraf olmadığına dair şüphe var mı ? Yok e o zaman ?????
3-Yurt dışına yansıtabilrisiniz. Tabi kabul ediyorlarsa.
4-Borç dekontu ile nezdinizdeki yabancı firmanın hesabına geçin. (Banka masrafı olduğu için zaten kdv yok.)

Teşekkür ederim. Yurt dışı iştirak firma bunu kabul etmiyor. Yalnız şunu belirteyim bu 84.000 tl. banka masrafı yurt dışına kredi çekilerek gönderilen paranın operasyon masrafı . şunumu demekistediniz, bu 84000 TL. yi yurtdışı bankanın BORCUNA yaz ve fatura kesme. ?

Teşekkür ederim. Yurt dışı iştirak firma bunu kabul etmiyor. Yalnız şunu belirteyim bu 84.000 tl. banka masrafı yurt dışına kredi çekilerek gönderilen paranın operasyon masrafı . şunumu demekistediniz, bu 84000 TL. yi yurtdışı bankanın BORCUNA yaz ve fatura kesme. ?

Operasyon masrafı olduğunu biliyorum. Şunu anlayamadım:
Siz yurt dışındaki firmayla bu masraf konusunda mutabık kalmadınız mı? Eğer bunu kabul etmiyorsa masraf sizdedir. Başka satacak bir yeriniz yoktur.
KKEG konusuna gelince tutarın çok yüksek olması şüphe çeker diye yeminliniz gider yazmak istemiyor.
Benim fikrim ise özün önceliği kuralıdır. Yani bu yapılmış ise, gerçekse yazılmalıdır. (bankadan bu dekontu teyit eden bir yazı alabilirseniz daha sağlam olur)

Sn. Güroy teşekkürler. Peki bu 1.500.000 EURO kredinin faizlerini ne yapmalıyım ? Aylık taksit anapara ve faiz ödemeleri bu ay başladık ödemeye. Buradaki aylık faizleri yurtdışı iştirakin borcuna mı yazmalıyım ? yoksa gider olarak yazabilirmiyim ? syg

Sn. Güroy teşekkürler. Peki bu 1.500.000 EURO kredinin faizlerini ne yapmalıyım ? Aylık taksit anapara ve faiz ödemeleri bu ay başladık ödemeye. Buradaki aylık faizleri yurtdışı iştirakin borcuna mı yazmalıyım ? yoksa gider olarak yazabilirmiyim ? syg

Bu iş karışık. Paranın yurt dışına neden gittiği de karmaşık.

Para yurt dışındaki iştirakimize borç olarak gitti. %10 ortağız o şirkete. almanca ve türkçe evrakları bende mevcut. o şirket bu paralar ile almanyada değerli bir arsa satın aldı ve yatırım yapacak.

Bunları anladım ama sorgulanacak çok şeyler çıkıyor.
1-Sizin öz sermayeniz ne kadar?
2-Muhtemelen öz sermayenizin çok üstünde bir tutarı borçlandınız. Nasıl oldu bu?
3-Yurt dışında iştirak ettiğiniz şirketin sermayesi ne kadar sizin payınızın tutarı ne?
4-Bu parayı nasıl muhasebeleştiriyorsunuz?

teşekkürler. 1-özsermaye 50.000 TL. haklısınız az oranlarsak. 2- yurtdısı firma sermayesi 25.000 euro (biz %10 ortağız) 3- kredi çekme kapasitesi yüksek bir firmayız, 4- bende iştiraklerde izliyorum. takıldığım şeyleri buraya sordum

teşekkürler. 1-özsermaye 50.000 TL. haklısınız az oranlarsak. 2- yurtdısı firma sermayesi 25.000 euro (biz %10 ortağız) 3- kredi çekme kapasitesi yüksek bir firmayız, 4- bende iştiraklerde izliyorum. takıldığım şeyleri buraya sordum

50,000 tl öz sermayesi olan bir firma bu krediyi nasıl aldı.?
Ortaklar şahsi veya maddi teminat verdiler her halde

evet ortakların durumu çok iyi ve tanınmış iş adamları sayılır. ben bu durumda ne yapacağım. ? 1- operasyon masrafı ? 2- kredi taksitlerindeki faizler i nasıl işleyeceğim ? teşekkürler

Valla ben şaştım kaldım bu işe. Yeminliniz de var değil mi?. O ne diyorsa onu yapın. Nasılsa sorumluluk onun.
Ancak benim aklım hiç yatmadı. Nerden tutsan elde kalacak bir işlem.

Sayın Arkadaşlar,

Bu başlıkta yazılacak herşeyin bir ayağı eksik kalır. Önce şuna bakalım bu kredi alınmış mesele bitmiş. Masrafları, kredi faizleri, kur değerlemeleri hepsi krediyi alan şirketin gideri hiç tartışmaya gerek yok. Krediyi de doğrudan kendileri kullansalardı zaten sıkıntı da yoktu. İşin bu ayağı tartışmasız.

Mesele paranın yurtdışına gitmesinde, böyle bir meblağın gidiş şekli de gerekçesi de açık ve net olmalıydı, asıl sorun bu noktada. Bu nokta ile ilgili söyleyebileceğim hiç bir cümle hayra alamet değildir. Bir an önce aklıselimle bu ayrıntıyı yasal ve doğru bir zemine oturtmak gerekir.

YMM yok malesef. Almanyada ki noterden ortaklık evrakları geldi var muhasebede. bu meblağ o şirkete sermaye değil , sermayesi az zaten. 1500000 euro o şirkete borç verildi. bu para tekrar Türkiyeye geri dönecek ilerde. ben bu giderleri o firmaya yansıtmalımıyım ? o firma ya fatura etsemde o firma bunu kabul etmiyor.

Ben de Kevork kardeşime katılıyorum. Kredi kısmında yasal görünüyor. Ancak ondan sonrası kötü.

Yani o kadar büyük ve çözülmez bir durummuş ki öldük bittik yani biz , bu kadar berbat bir duruma girmişki şirket çözümü filan yok diyorsunuz açıkcası. Ne yapalım kader diyelim o zaman :) buluruz akla yakın bir yol gösteren deeee geçici vergiye az kaldı vessalam :) saygılar

Sirketin, borc verdigi tarihten itibaren her ay duzenli olarak istirak ettigi sirkete faiz faturasi (+KDV seklinde) duzenlemesi gerekir. Borcu alan iliskili kisi oldugundan bu borc transfer fiyatlandirmasina tabi ve yillik beyannamenin ilglil kisminda beyan edilmeli. Tum transferin bankada sermaye olarak gorunmesi sebebiyle banka bu islemi hazine mustesarligina sermaye transferi olarak bildirecek. Yurtdisina yapilan ilk sermaye transferinden sonra 3 ay icinde Hazine Mustesarligi'na bir rapor vermelisiniz. Hazine zaten bir mektupla bunu otomatikman sirketten veya sahistan (yurtdisina transferi yapan kisiden) istiyor. Ayrica her Mart ayinda Hazine'ye rapor vermek gerekiyor.

Son düzenleme:
Sirketin, borc verdigi tarihten itibaren her ay duzenli olarak istirak ettigi sirkete faiz faturasi (+KDV seklinde) duzenlemesi gerekir. Borcu alan iliskili kisi oldugundan bu borc transfer fiyatlandirmasina tabi ve yillik beyannamenin ilglil kisminda beyan edilmeli. Tum transferin bankada sermaye olarak gorunmesi sebebiyle banka bu islemi hazine mustesarligina sermaye transferi olarak bildirecek. Yurtdisina yapilan ilk sermaye transferinden sonra 3 ay icinde Hazine Mustesarligi'na bir rapor vermelisiniz. Hazine zaten bir mektupla bunu otomatikman sirketten veya sahistan (yurtdisina transferi yapan kisiden) istiyor. Ayrica her Mart ayinda Hazine'ye rapor vermek gerekiyor.

Sn Cerrah;

Bence açıklamanızda eksik ve hatalı yerler var.
1-Banka işlemlerinde KDV yoktur. Eğer faiz faturası keserseniz bu "yansıtma" olur. Bunu da ancak grup içi şirkete yapabilirsiniz Holding gibi şirketlerde ve fatura kdv içermez.
2-Transfer fiyatlaması yaklaşımı doğru ancak , Siz şirket olarak borç para verme , kredi açma yetkiniz yok. 25,000 euro sermayesi olan bir iştirakinize zaten bu tutarda kredi veremezsiniz. Bu tefecilik olur.
3-Yapılan transfer "sermaye " transferi değil. Zaten bu bir sermaye borcu ödemesi değil. Zaten sizin burdaki şirketinizin sermayesi 50,000 tl ve siz yurt dışındaki firmaya %10 ortaksınız. Bunları okudunuz mu cevap yazarken.
4-Banka komisyonu kapmak için bunun bir sermaye transferi olduğunu yazmış ve çok fahiş bir ücret almış. Riskli işlem olduğu için.