Yurtdışına Nasıl Fatura Keseceğim ?

Üyelik
5 Kas 2015
Mesajlar
3
Konum
NY
Arkadaslar merhaba,

Ilginc bir soru soracagim, ama inanin ne yapacagimi bilemedim. Insallah bir bilen cikar.

Amerika'da calisma vizesi ile yasayan bir Yazilim Muhendisiyim. Hollanda'da bir firmaya danismanlik verdim ve islerini gorecek kucuk bir yazilim hazirladim. Fatura kesersem, karsiliginda 5000 Euro para alacagim. Buraya kadar her sey normal. Resmi yollardan gitmek ve vergimi vermek icin Amerika'da sirket acmaya kalktigimda ise calisma vizesinden dolayi kanunen mumkun olmadigini hatta calisma vizemin iptal edilebilecegini ogrendim. O yuzden sirket kuramadim.

Bu noktada dogal olarak aklima kendi ulkem geldi, ancak bizde de sirket acmak deveye hendek atlatmaktan zor diye biliyorum. Calissan da calismasan da aylik bir suru masraf, durust olacam derken enayi oluyorsun. 3 kurus kazanalim derken durduk yere butun parayi devlete vermen gerekiyor. Kisaca para kazandim ama nasil alacagimi bilemiyorum :)))

Bir arkadasim bana Word ile bir fatura duzenlememi ve sadece adim soyadim danismanlik ve rastgele bir adres yazarak normal Turkiye'deki banka hesabimi vermemi, sirketin buraya parayi gonderecegini soyledi. Pekcok ulke sadece elinde bir belge olmasina bakiyormus. Bu sekilde, yurtdisi firmaya is yaptigim icin ve cok buyuk miktarda olmadigi icin sorun olmayacagini soyledi. Ancak dedigim gibi ulke Hollanda ve arada bir vergi anlasmasi vs. var mi, bir sekilde bu fatura teyit ediliyor mu bilmiyorum.

Neyse uzun lafin kisasi, bu aklima biraz yatti acikcasi, zira parayi Turkiye'den kazanmiyorum aksine para yurtdisindan gelecek. Isi de Turkiye'de yapmiyorum, cunku ABD'de yasiyorum. Dolayisiyla kanuna aykiri cok birsey yok gibi duruyor. Sadece Turkiye'ye para girisi yapacagim ve para orada kalacak. Bir nevi ihracat durumu da soz konusu :) Ancak yine de icim tam rahat etmedi, neticede Turk vatandasiyim. Bu noktada sorularim sunlar:

- Bu isin riski nedir? Mesele bir sekilde anlasilirsa ne olur? Kanunen bir sorun yasar miyim?
- Bunu legal hale getirmenin ve mumkunse aynen Amerikadaki gibi, baskaca bir masraf etmeden sadece kazancin vergisini vermenin kolay bir yolu var midir? Zira burada is yapiyorsan kazandiginin bir kismini vergi olarak oduyorsun, kazanmiyorsan bir sey odemiyorsun, bu kadar basit. (Su anki cozumum helal olmasi acisindan vergiyi kabaca hesaplayip millete hayir olarak dagitmak, en azindan 3 kurus icin hakka girmemis olmak)
- Isin devami gelebilir. Toplamda 1-2 sene icinde 15-20.000 Euro'yu bulabilir. Bir cozum bulmam sart.

Simdiden cok tesekkurler.


Ilave: Bu soruyu sorduktan sonra ogrendim ki Bilgisayar Programcilari Gelir Vergisi 18. maddeye gore ozgun yazilimlar icin hem KDV'den hem de gelir vergisinden muaf olabiliyorlarmis. Saniyorum bu benim sorunumu cozuyor, ama bundan yararlanmak icin ne yapmam gerekiyor? Bu konu ile alakali daha fazla bilgisi olan var mi?
 
Son düzenleme:
Herşey iyi de madem ABD de yaşıyorsunuz. Neden parayı ordaki hesabınıza almıyorsunuz. Bildiğim kadarı ile 10,000 usd altındaki tutarları incelemiyorlar.
 
Herşey iyi de madem ABD de yaşıyorsunuz. Neden parayı ordaki hesabınıza almıyorsunuz. Bildiğim kadarı ile 10,000 usd altındaki tutarları incelemiyorlar.

Nizam bey,
Dedigim gibi su an vizemi riske atmak istemiyorum. Bazen random da olsa audit gelebiliyor ve orada uce bese bakmiyorlar her seyi inceliyorlar. Ayrica Green card islemlerim devam ediyor, bittikten sonra zaten bu tip firsatlar icin sirketlesmeyi ve resmi olarak yapmayi dusunuyorum. Dedigim gibi tercihim yasal alanda kalmak ve boyle islere kafa yormaktansa isime odaklanip vergimi vermek. Ancak maalesef su asamada her yandan elim kolum baglandi ve en gec 1-2 gun icinde bu parayi tahsil etmem lazim, yoksa bedavaya calismis olacagim.

Doger onemli bir sey ise burada acil paraya ihtiyacim yok, ulkemde biriktirip gerekirse ilerde orada veya burada yatirim yapabilirim. Bu surede para ulkemde kalsin, parami ulkem kullansin. Gercekten sacma ucretler odemeden bu isin vergisini ulkemde odeyebileceksem ya da GVK 18 kapsaminda vergiden muaf olabiliyorsam oncelikle bunu tercih ederim, ulkeme de bir nevi katki olur. Yoksa ABD bu isi gercekten cok iyi yapiyor, bireysel tesebbusun onunu inanilmaz derecede kolaylastiriyor, para kazanmiyorsan 1 kurus almiyor, o yuzden elbette ki burayi tercih ederim.
 
Son düzenleme:
Sayın swengtr,

Öncelikle söylemek gerekir ki, ateş etmişsiniz nişan almaya çalışıyorsunuz. Bunu öncelikle düşünmeniz gerekirdi. Ancak bu geliri elde etmediğiniz tek yer varsa oda Türkiye. İkametiniz nedeniyle ABD veya hizmet verdiğiniz yer itibariyle Hollanda. Hollanda vergi yasalarını bilmediğim için kesin birşey söylemem mümkün değil. Ancak temel vergi ilkeleri nedeniyle (İsviçre Yasaları Temeliyle) bu gelirinizin havale edildiği esnada stopaja tabi tutulması gerekir Hollandada. Türkiye açısından ise vergicilik açısından değil MASAK açısından rahatsız olmanız gerekir. Bahsettiğiniz tutar öngörülen sınır üzerinde olduğundan bu paranın kaynağı açıklanabilir olmalıdır. Siz bunları düşünün.
 
Öncelikle söylemek gerekir ki, ateş etmişsiniz nişan almaya çalışıyorsunuz. Bunu öncelikle düşünmeniz gerekirdi.

Kevork bey,

Analojinizi begendim ama aslinda tam olarak oyle de degil. Ben attim vurdum, ama simdi kiminle yiyecegimi arastiriyorum. ABD diyor ki burada avlanmak yasak degil, ama sen avlanirsan elinden tufegini alirim.

Turkiye diyor ki, tamam aferin, gel beraber yiyelim ama o da disinin kirasini istiyor. Yemek yedirdigim yetmiyor, ustune bir de tatli talep ediyor :) En azindan yakina kadar oyle idi.

Ben aslinda en basta bunu biraz arastirdim ve bana sirket kurulabilecegimi soylediler, gercekten de kurabiliyorum. Ancak immigration law'da maalesef baska bir ibare varmis ve bu yakalanirsa vize sorunu dogabiliyormus. Basim kel oldugu icin simdi gelir bu beni bulur diye riske atmak istemedim, mesele aslinda bundan ibaret.

Simdi anladigim, freelance calisanlar GVK 18. maddedeki Bilgisayar programcilari sinifina girebiliyor, dolayisiyla vergi vermem gerekmiyor. Bunun icin galiba serbest meslek erbabi olmak ve bir sekilde bu gelirleri beyan etmek gerekiyormus. Anladigim, bu ise yetismeyecek ama bundan sonrasi icin yasal sinirlarda kalmak icin adim adim ne yapmam lazim? TR'ye gelmeden konsolosluk uzerinden bir sey yapabilir miyim? Yok olmazsa geldigimde nereye nasil basvurmam gerekir?

Türkiye açısından ise vergicilik açısından değil MASAK açısından rahatsız olmanız gerekir. Bahsettiğiniz tutar öngörülen sınır üzerinde olduğundan bu paranın kaynağı açıklanabilir olmalıdır. Siz bunları düşünün.
Paranin kaynagi belli, email yazismalarimiz da var, bu noktalar yeterli midir? Su asamada baska bir seyler de yapmak gerekir mi?

Simdiden cok tesekkurler.
 
tek seferlik olarak parayı Türkiyeye getirip arızı gelir olarak beyan ederek gelir vergisi verebilirsiniz. Yahut da Kevork kardeşimin söylediği gibi büyük ihtimalle bu para içinden stopaj yapılıp size yollanacaktır. O zaman da yine arızı gelir beyanı yapıp , kaynakta ödenen vergisi mahsup edebilirsiniz.
Ayrıca serbest meslek erbabı olarak vergi mükellefi olmak öyle büyütülecek bir iş değil. Yarım günde bütün işleriniz tamamlanır. Tabi profosyonel yardım almanız gerekecektir.
Halem ABD de iseniz bir smm ye vekalet verip faksla yollarsınız. İşlemerinizi aynı gün bitirir. Ertesi gün de serbeset meslek makbuzunuz basılır.
Parayı T.C deki hesabınıza yollasınlar. Makbuzu da bir kaç gün sonra basar düzenlersiniz. Sorun yok yani . Yeter ki siz kayıt altına girip legal olamyı niyetlenin.
 
Sayın swengtr,

Asıl söylediklerime bakmamışsınız. Yazdıklarımın vergisel yanını birdaha okuyun. MASAK konusunda kaynağın belli olması için ticari tüm prosedürün yerine gelmiş olması gerekir. Paranın kambiyo yoluyla getirilmesi. Sizin 18 madde kapsamına girebilmeniz için de önce Fikir ve Sanat Eserleri yasası çerçevesinde işlem tamamlamanız lazım.
 
Üst