SMMM Yeterlilik sınavlarında sınav haklarıyla ilgili herkes o kadar farklı söylemlerde bulunuyorlar. Ancak 3568 Sayılı Kanunun Sınav Yönetmeliği çok açık.
Pas geçme, hakkın gitmesi, para yatırılıp sınava girilmemesi gibi çok farklı durumlar var. Ancak yönetmelik bunların hiçbirine değinmemiş.
Sadece madde şunu söylüyor:
"Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren en çok 2 yıl içinde 4 sınava daha girebilirler. Bu sınavlar 100 üzerinden 60 puandan az not alınan konuları kapsar.
Bu sınav haklarını süresi içinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar 2 yıl süreyle meslek sınavlarına alınmazlar. "
Şimdi ben kendimden yola çıkarak, Aralık-2010 sınavı ilk sınavı olan biriyim;
Aralık-2010 sınavı ilk girişim.
Sınav sonuçları ne zaman açıklandı ?
Şubat-2011
Şubat 2011'den itibaren 2 yıl içinde kaç tane SMMM sınavı açılacak ?
6 tane. Bunlar sırasıyla;
- Mart 11
Temmuz 11
Aralık 11
mart 12
Temmuz 12
Aralık 12
Biz bu 6 sınavdan istediğimiz 4 tanesine girebileceğiz.
Yani kalınan her dersi bu 6 sınavın içinden 4 tanesine girerek, vermek gerekiyor.
Şimdi ben mart 2011 ve temmuz 2011 sınavlarına girmedim diyelim. Girmediğim derslerdeki haklarım niye yansın ki ?
Aralık 11 mart 12 temmuz 12 aralık 12 ye kadar, kaldığım dersleri verebilirim. Çünkü kanun çok açık 4 kez girme hakkın var diyor.
Bir de 2 kere pas geçme yok bir kere pas geçme hakkınız var gibi ifadeler kullanılıyor.
Bu tarz söylemler, adayın hangi dönem stajyeri olduğu kaç derse girdiğine göre(Yani o kişinin özel konumuna göre değişir.)
Bir arkadaş, para yatırıp sınava girmesen bile hakkın yanmaz, ama para yatırmayıp sınava da girmezsen hakkın yanar demiş. Bence bunun da doğru olmadığını düşünüyorum. Ancak yönetmelik veya başka bir kural var bilmiyorum. Bu konu da beni aydınlatacak arkadaşlara ihtiycaım var.
Saygılar,