Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan stonhand
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yusuf Sürmen Kitabına Göre Notlar

632 Genel Yönetim giderleri hesabı

7 nolu hesap grubunda izlenir dönem sonlarında 771 nolu yansıtma hesabı ile buraya atılır.Genel yönetim giderleri işletmenin yönetim fonksiyonlarını yerine getirmek için yapılan giderlerdir. Haberlerşme,kşra,elektrik,yakıt dava giderleri vb. giderler genel yönetim gideri olarak adlandırılır.

65 li diğer faaliyetlerden olağan gider ve zararlar

653 komisyon giderleri
656 kambiyo zararları

653 komisyon giderleri hesabı
hesaplarına anlatılmış işletmenin diğer olan faaliyetleri ile ilgili olarak acente,temsilci vb. işletmelere ödediği komisyon giderleridir.

656 kambiyo zararları hesabı
Kambiyo zararlarının izlendiği hesaptır.

Örnek : A işletmesi 1.98 efektif alış kurundan 100 euro almış ve tümünü 1.88 efektif satış kurundan 100 euroyu satmıştır.

Cevap :
Döviz Alış Tutarı : 100 euro x 1.98 = 198 TL
Döviz Satış Tutarı : 100 euro x 1.88 = 188 TL
zarar : 10 TL

1-----------------25,12,2010------------------------------------
100 KASA HESABI 198
100.10 Euro Kasası
100 KASA HESABI 198
100.00 TL Kasası
Döviz Alışı
---------------------- -------------------------------------------------

100 KASA HESABI 188
100.00 TL Kasası
656 KAMBİYO ZARARLARI HESABI 10

100 KASA HESABI 198
100.10 Euro Kasası
Döviz Satışı

Finansman giderleri hesap grubu

660 Kısa Vadeli Borçlanma Giderleri
661 Uzun Vadeli Borçlanma Giderleri

660 : Bir yıla kadar vadesi olan borçlanmalarla ilgili yüklenilen faiz ve benzeri giderlerdir.
661 : Vadesi bir yılı aşmış olan borçlanmalarla ilgili yüklenilen faiz ve benzeri giderlerdir.

Bu hesap 780 altında izlenir ve 781 nolu yansıtma hesabı ile ilgili gider yerine aktarılır.

780.10 Kısa Vadeli Finansman Giderleri
780.20 Uzun Vadeli Finansman Giderleri olarak sınıflandırabiliriz. Hoca şekilci bir hoca unutmamak lazım.

Sonrasında hoca 689 Diğer Olağan dışı gider ve zararları anlatmış üzerinde durmuyorum çünkü daha önce bu hesabın üzerinden geçtik olağan dışı oluşan bir gider olduğunda bu hesabı kullanacaktık mesela bir makina sattık ve zarar ettik bu devamlı olağan yapılan bir gider olmadığından burda bu hesabı çalıştıracağız ve yukarıda anlatılan 6lı gider hesaplarının hepsi dönem sonunda 690 Dönem Karı veya Zararı Hesabına aktarılarak kapatılacaktır.

6 Gelir Hesapları

600 : Yurt içi satışlar hesabı : Hepimizin bildiği bir hesap olmasında dolayı üzerinde durmuyorum.

601 : Yurt Dışı satışlar hesabı

Yurt dışına yapılan mal ve hizmetler karşılığında alınan yada alınacak olan değerlerin izlendiği hesaptır.

Burada ince nokta nedir derseniz diyelim ki ihracat yaptık ve kur 1,50 den sonrasında tahsilat yaptık ve kur 1,55 oldu işte buradaki farkta kambiyo karlarını çalıştırmayacağız farkı satışı arttırdığı için 601 Yurt dışı satışlar hesabında izleyeceğiz.

Örnek :
A işlemesi yurt dışına 5000 usd karşılığı malı Zerom işletmesine veresiye satmıştır. Malın gümrükten geçisinde kur 1,50 TL dir. Zerom işletmesi 5000 usd ödememizi a bankası yapmış döviz alış kuru 1,70 TL dir.

120 ALICILAR HESABI 7500
120.30 Zenom işletmesi
601 YURT DIŞI SATIŞLARHESABI 7500

5000 USD x 1,50 TL : 7500 TL
Malın ihraç edilmesi

2-----------------25,12,2010------------------------------------
102 BANKALAR HESABI 8500
102.10 A Bankası

120 ALICILAR HESABI 7500
601 YURT DIŞI SATIŞLARHESABI 1000

5000 USD x 1,70 TL : 8500 TL
İhraç edilen malın tahsili

602 Diğer gelirler hesabı :

mali yardımlar (sübvansiyonlar), devletin bazı malları vergi,resim,harç vb. yükümlülüklerden istisna etmesi yoluyla yaptığı yardımlar ve satış tarihindeki vade farkları, ihracatla ilgili fiyat istikrar destekleme primi vb. hasılat kalemlerinin izlendiği hesaptır.
Bu hesapta gene ince bir nokta daha : bu hesap kapsamına giren gelirlerin KDV ye tabi olup olmadıklarına dikkat etmemiz gerekmektedir. Kısaca KDV ye tabi diğer geliri hesaplarken KDV hsaplamayı unutmamamız gerekmektedir.
Örnek : satıştan doğan vade farkı için KDV hesaplanmalıdır.

Örnek :

A işletmesi 25,12,2010 tarihinde C Firmasına yapmış olduğu veresiye satıştan dolayı 1180 TL (Kdv%18) vade farkı faturası kesmiştir. (Burada hoca KDV%18 ibaresini kullanmayabilir 1000 TL fatura kesmiştir de diyebilir ozamanda KDV yi hariç olarak alıp 180 TL KDV hesaplamamız gerekmektedir bu soruda hoca KDV vermek zorunda değill)

120 ALICILAR HESABI 1180
120.10 C İşletmesi
602 DİĞER GELİRLER HESABI 1000
391 HESAPLANAN KDV HESABI 180
Satışla ilgili vade farkının kaydı
Malın ihraç edilmesi

aslında çok güzel ve değişik bir örnek daha :
A işletmesi yurtdışına sattığı sanayi mallarından ötürü devletten 25,12,2010 tarihinde 5000 TL teşvik primi almıştır.

100 KASA HESABI 5000

602 DİĞER GELİRLER HESABI 5000

Teşvik primlerinin alınması

642 Faiz Gelirleri Hesabı

Bir işletmenin kısa ve uzun vadeli maddi yatırımlarından sağladığı faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır.

Bu hesapla alakalı 2 örnek var. 181 gelir tahakkukları hesabını işlemiştik neydi bu hesap dönem içerisinde gerçekleşmesi kesin ve belgeye dayalı olan bir gelir varsa bu gelir dönemsellik ilkesine göre 181 in içine alınıyordu.

Şimdi örnek :
A işletmesi Vamos A.Ş. nin çıkarttığı %55 faizli 5 yıllık tahvillerinden 20 adetine sahiptir. Tahvil kuponlarının vadesi 01,09,2010-01,09,2011 dir. A işletmesi 2010 yılı için 400 TL faiz alacaktır.

Cevap : Soruda %55 değil isterse %55000 olsun bizi bağlamıyor, 5 yıl değil 35 yıl olsun bizi bağlamıyorr bizi bağlayan bizim dönemimizde elde edilen faiz. Hoca bunu soruda vermişmi vermiş ilgili kayıt

181 GELİR TAHAKKUKLARI HESABI 400

642 FAİZ GELİRLERİ HESABI 400

Elde edilen faiz gelirleri

Örnek : A işletmesi bankadarki ticari hesabına 10.000 TL faiz tahakkuk ettiğini %15 de gelir vergisi kesildikten sonra kalan tutarın hesaba geçirildiğini 25,12,2010 tarihinde öğrenmiştir.

102 BANKALAR HESABI 8500
102.10 S Bankası
193 PEŞİN ÖDENEN VERGİ VE 1500
FONLAR HESABI
193.10 Gelir Vergisi
642 FAİZ GELİRLERİ HESABI 10.000

Elde edilen faiz gelirleri

671
Önceki Dönem Gerli ve Karlar Hesabı

Cari dönemden önceki döneme ait olan ve hata yada unutulma sebebi ile yansıtılmayan veya sonradan ortaya çıkan tutarların kaydedildiği hesaptır.

Önceki döneme ait olup cari dönemlerde ortaya çıkan helir ve karlar ilgili hesaba borç bu hesaba alacak kaydedilir.

İlginç bir Örnek :
A işletmesi 2009 dönemde makinasının karlı satışından ayırdığı 5500 TL lik yenileme fonunu 2011 yılında kullanmaktan vazgeçmiştir.

cevap :

1-----------------25,12,2011------------------------------------
549 ÖZEL FONLAR HESABI 5500
549.10 Yenileme Fonu

671 ÖNCEKİ DÖNEM GELİR VE KARLAR
HESABI 5500

Yenileme fonunu gelire aktarılması

679 DİĞER OLAĞAN DIŞI GELİR VE KARLAR HESABI
Üstünde durmuyorum gene kaçtır anlattığımız duran varlığın amortismanı düşüldükten sonra kalan net değerinden fazla olan satış varsa 679 A atılacak. Burada hocanın kaçtır üstünde durduğu bir terim var satış hasılat yöntemi
Örnekleyecek olursak yani diyelim elimizde bir duran varlık var ve bunu kayıtlı değeri 5000 TL birikmiş amortismanı 2000 TL ve biz bunu kdv dahil 3480 TL ye peşin sattık.
Net değer = kayıtlı değer - brikmiş amortisman ynai
5000 - 3000 = 2000 TL net değer bunu kaça sattık kdv hariç 3000 TL - 2000 TL net değer = karımız ne kadar 1000 TL durum bundan ibaret. Tersi olsaydı satış fiyatımız 800 TL kdv hariç olsaydı zararımız 2000 - 800 = 1200 TL zarar olacaktı.
Maliyet hesaplarına geliyoruz. Şu ana kadar anlattığım hesaplarda eksik hesaplar olabilir (şüpheli ticari alacaklar, Karşılık hesapları vb. hesaplar ) ancak baştada demiştim ben kitaba göre çalıştığımdan şuan yapacak bir şey yok el mecbur hocanın izinden gidiyorum.

Maliyet hesapları
Arkadaşlar öncelikle ortada oluşan bir kafa karışıklığını giderelim hoca demiş ki

7-A seçeneğindeki maliyet hesapları

1: Bu giderler tahakkuk ettikçe dönem içinde maliyet hesaplarına yani 7 li hesaplara kaydedilir
2: Maliyet hesaplarında toplanan tutarlar dönem sonunda yani bilanço gününde yansıtma hesaplarıyla dönem giderlerine yani 6lı ilgili gider hesaplarına aktarılır.
3: Yansıtma hesaplarıyla giderlerin toplandığı maliyet hesapları karşılaştırılarak kapatılır.
4:Dönem gider hesapları 690 dönem karı veya zararı hesabına aktarılarak kapatılır.

Dönem içerisinde İlkin ilgili giderler 7li hesaplara atılacak.
Sonrasında dönem sonunda maliyet hesaplarındaki rakamlar yansıtma hesaplarıyla 6lı gider hesaplarına aktarılacak yani ikinci olarak yansıtma hesapları ile bakiyeler aktarılacak, sonrasında yansıtma hesaplarının kalanları ile 7li gider hesaplarının kalanları karşılıklı kapatılacak.
En son 6 lı gider hesapları 690 dönem karı veya zararı hesabına aktarılarak kapatılacak.

yani normal 7 li hesaplara aktarılacak bir gider direkt 6lı gider hesaplarına aktarılmayacak.

750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri Hesabı

Bir firmanın araştırma ve geliştirme giderlerinin izlendiği hesaptır. Kapsamı geniş yani maliyeti düşürmek,üretim çeşitlerini arttırmak, yeni ürünler bulmak ,yeni model araştırmak vb. için yapılan giderler bu hesaba atılacaktır.

Örnek : A işletmesi yeni ürün araştırma laboratuvarının Ekim 2010 ayı su tüketimi için 25.12.2010 tarihinde iskiye 1180 TL (KDV%8) peşin ödemiştir.

750 ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME 1000
GİDERLERİ HESABI
191 İNDİRİLECEK KDV 180
191.20 %8 İndirilecek KDV

100 KASA HESABI 1180
Gider yapılması

760 Pazarlama satış ve dağıtım giderleri hesabı

Burada önemli nokta şu bu giderin belirli bir satış için yapılmaması işletmenin faaliyetlerine yönelik olarak yapılmış olması gerekmektedir. Pazarlama yönetimi ile alakalı giderler , satış sonrası hizmetlere ilişkin giderler , promosyon ve numune giderleri, temsil ve ağırlama giderleri , reklam giderleri vb. örnek olarak gösterilebilir.

Hoca açıkça belirtmiş bu hesapla 612diğer indirimler hesabı birbirine karıştırılmamlıdır demiş.612 diğer indirimler hesabı doğrudan bir satışa yöneliktir ancak bu hesap doğrudan bir satışla alakalı değil işletmenin faaliyetlerine yöneliktir.

Örnek : İşletme reklam kampanyası için anlaşmış olduğu z firmasına kdv hariç 1000 TL peşin ödeme yapmıştır.

760 PAZARLAMA SATIŞ VE DAĞITIM
GİDERLERİ HESABI 1000
191 İNDİRİLECEK KDV 180

100 KASA HESABI 1180
Gider yapılması

770 Genel Yönetim Giderleri Hesabı

Genel yönetim giderleri işletmenin yönetim fonksiyonunu yerine getirmek için yapılan giderlerdir.Örneğin haberleşme,kira,elektrik,yakıt,su,dava ve icra vb.

temmuzda hoca amortisman için pazarlama bölümünde kullanılmıştır dedi ve ezbere direkt 770 e atanları tufaya getirdi. Biz şimdilik amortismanı 770 atacağız ancak sınavda hoca nerde kullanıldı derse oraya atılacak ki sınavda zaten üretim işletmesi vermediğinden ya 760 yada 770 e atılacağını belirtmek zorunda.

Örnek : A işletmesi yönetimde kullandığı su arıtma cihazı için 5000 TL amortisman ayırmıştır.

770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ HESABI 5000

257 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR
HESABI 5000
Amortisman ayrılması

slm meslektaşım. sizinle birlikte bende notlarımı bitirdim şimdilik. bugün ödeme yapıp kitabı sipariş ettim .2 gün içinde elime geçer umarım.bende siziin gibi bilgilerimi aktarmak isterim arkadaşlarımıza.ancak benim çok vaktim yok.2 küçük çocuğum var.yinede elimden geleni yapmaya çalışıcam.bu arada ben kitaba 35 tl ödedim(kargo hariç)siz tek kitabımı 17 tl ye almıştınız.sanırım kitap yakında karaborsa ya düşecek :)size kolay gelsin.tekrar tekrar çok teşekkürler.zaten konuya hakim görüyorum ben sizi bi okadar da hayır duası alıyorsunuz. inşallah sınavda da başarılı olacaksınız..hayırlı geceler diliyorum.

780 FİNANSMAN GİDERLERİ HESABI

İşletme iş yaparken ya kendi parasını kullanır yada kaynağı dışardan sağlar işte bu dışardan sağlanan kaynağı kimse babasının hayrına vermeyeceğinden bu kaynağın bir maliyeti vardır.
Ancakkkk bu hesapta ince ve önemli bir ayrıntı var daha önceki notlarımızda da yazmıştık yurt dışından ithal edilen malda bu mal ile alakalı bir kredi çekersek bunun giderleri 780 e değil doğru malın maliyetine atılacaktı yani ilkin 159 verilen sipariş avanslarına sonrasında 159 daki bakiyeyide 153 Ticari Mallar hesabına atacaktık kısacası bu katlanılan faiz külfeti bir mal almak içinse maliyet esasına göre 780 e değil o malın maliyetine eklenecektir.

Hoca burda özellikle belirtmiş Kredinin kullanılış amacına göre gider ya da maliyet unsuru olabilen bu ödemeler bu hesapta değil maliyetine dahil edildiği şeye ait hesapta izlenecektir. Bu hesapta izlenen giderler doğrudan birşeyin edinimi ile ilgili olmayıp genel yönetim gideri niteliğinde ödemeler olması gerekmektedir.

Örnek :

A işletmesi Z bankasından finansman amacı ile aldığı krediye 8900 TL faiz ile 445 TL sigorta muameleleri vergisi tahakkuk ettiğini banka dekontundan öğrenmiştir.

780 FİNANSMAN GİDERLERİ HESABI 9345

300 BANKA KREDİLERİ HESABI 9345
Faiz Tahakkuku

Dönem Sonu İşlemleri

Dönem sonu envanter işlemleri şunlardır

Kasa farkının tespiti
mevduat hesabına yürütülen faizin tespiti
gelecek aylara veya gelecek yıllara ait giderlerin tespiti
alacak senetlerinin reeskontunun hesaplanması
borç senetlerinin reeskontunun hesaplanması
stoklardaki değer kayıplarının tespiti
duran varlıklara amortisman ayırma,
kredi hesabına yürütülen faizin tespiti
gelecek aylara ve gelecek yıllara ilişkin gelirlerin tespti
hisse senedi ve tahvil gelirlerinin tespiti vb.

yani burda adam demişki kardeşim sınavın sonunda ben bunları sorarımmm ben bunları sizden isterim vb. si hikaye temmuz sınavına bakın bu maddeler dışında hocanın dönem sonu istediği birşey varmıydı ?
O zaman ne yapıcaz bu maddelere istinaden yapılacak kayıtları bir güzel araştırıcaz amortismanı, kredi faizini,gelecek ay ve yıllara ait gider ve gelirleri , tahvil gelirlerini, kasadaki sayım ve tesellüm noksanlarını zaten biliyoruz burada araştıracağımız maddeler aslında reeskontlar , karşılık ayırma , stoklardaki değer kayıpları ve temmuzda değişik olarak 1 tane gelmişti sermaye düzeltmesi olumsuz farkları gibi ince hesaplarıda incelememiz gerekmektedir.

Hocanın dönem sonu işlermlerinde T ler yani defteri kebirler inci gibi 100-101-102 gibi sıralı yapılmış durumda hoca burdan puan kırarmı bence kırar yevmiye kayıtlarında gördük hoca şekilci bir adam. Biz gerçek hayatta defteri kebir i tutsak karışık işleyemeyeceğimiz için sınavdada artık nasıl yapacaksak T leride sıralı yapmak zorundayız yoksa neden 23-25 aldığımızı kendimize sorup sorup dururuz.

slm stonhand ben şuan kursa da gidiyorum.bunlarla ilgili notlar var elimde.ama hoca 85 tane soru hazırlamıştı.onları karışık çözüyordu.yani bu konulara özel notlar değil.yinede yayımlamak isterim burda. ama nasıl yapacağımı bilmiyorum.ayrıca hoca çok hızlı anlatıyor.notlarımda kısaltmalar var.bozuk yazım var.lütfen bahane gibi algılanmasın bişeyler yapmak istiyorum ama faydalı olamazsam kafaları karıştırırsam da çok üzülürüm...

Gelir tablosu hesaplarının kapatılması

Maliyet hesapları yıl sonunda yansıtma hesapları aracılığıyla ilgili gider hesaplarına yansıtılır. Yine yıl sonunda yansıtma hesapları ile maliyet hesapları karşılaştırılarak kapatılırlar. Yani tekrar ediyorum ilkin yansıtma hesapları ile bakiyeler 600lü hesaplara aktarılacak sonrasında yansıtma hesapları ile maliyet ynai 7 lü hesaplar karşılaştırılarak kapatılacak.
En fazla yapılan hatalardan biride bana göre bu. İlkin maliyet hesaplarını yansıtma hesaplarına aktarıp maliyet hesaplarını kafadan kapatıp, sonrasında yansıtma hesaplarını gider hesaplarına aktarırsak bence puan kırılır, çünkü adam bunu açık açık her kitabın her yerinde belirtmiş ilkin yansıtma iler gider hesaplarına aktarılacak sonrasında yansıtma karşısında maliyet hesapları kapatılacak.
En sonundada gelir tablosu hesapları 690 dönem karı veya zararı hesabı ile kapatılacak gelir tablosu hesaplarının kapatılmasında işlem sırası bu. En sonunda ise 590 dönem net karı yada 591 dönem ne zararı hesabına yazılacak tutar 690 dan alınarak 690 da kapatılacak.

teşekkür ederim kardeşim anlayışınıza...senin iyiniyetin yanında benimkinin lafı bile olmaz.gerçekten çok zorlanıyorum.ama inanın eziklik hissediyorum bişeyler yapmak istiyorum bende...tabi elimden geldiğince.sen ilgileneceksen seni takip ederiz yine.çok sağol.Allah yüzünü güldürsün.diğer kardeşlerimide tabi...

Bilanço Hesaplarının kapatılması :
En son zaten bilanço hesapları kalacağı için bilanço hesaplarını kapatacağız. Bazı hesaplar zaten kendiliğinden dönem içinde kapanacaktır kapanmayanlar ise birbirlerini ters kayıtta götürecektir.

Yani burda sıralama
1 : envanter işlemleri
2 : gelir tablosu işlemleri
3 : bilanço işlemleri ki bilançoda zaten oluşacak fark 591 zarar yada 590 kar hesabı ile kapatılacak.

ancak bu dönem sonu işlemlerine başlamadan önce kesinlikle unutmamanız gereken şey ilkin bir KDV yi kapatmak olacaktır en fazla unutulan hesaplardan biride budur. İlkin KDV kapatılacak ödenecek KDV mi yoksa devreden KDV mi bu belirlenip ilgili yevmiye kaydı yapıldıkdan sonra dönem sonu işlemlerine başlanacaktır.