Zararın Ortaklarca Karşılanması

mahsup edilmeyen geçmiş yıllar zararımızı bir karar alarak "zararın ortaklarca karşılanması" diyerek geçmiş yıllar zararına alacak , ortaklar hesabına borç yazarak kapatabilirmiyiz.

TTK 171/1 e dayanarak. tüm ortaklar buna onay veriyor.

Ynt: zararın ortaklarca karşılanması

Evet karar alın.Tüm ortakların onayı yapabilirsiniz.

Ynt: zararın ortaklarca karşılanması

bu kararın tesciline gerek var mı yoksa karar defterinde olması yeterli mi

Ynt: Zararın Ortaklarca Karşılanması

Ortakların şirketten olan alacaklarının sermayeye ilave edilmesine karar verilmesi durumunda bu artışın ticaret sicilinde tescili gerektiğinden ticaret sicil memurluğu alacakların tespitine dair SMMM veya YMM tarafından düzenlenmiş rapor istemektedir.

sayın ngoroy
ymm ömer tekin üstadın makalesinden alıntı yaptığım bu cümlede; tescilden bahsediyor.daha önce uygulamadığım için ikilemde kaldım.tescil ettirmemek bir problem yaratmazmı acaba.iyi çalışmalar.

Bunlar bence farklı şeyler. Sizin alıntınız doğrudur. Buna bir itirazım yok.
Ancak burda sorulan ortkaların şirketin zararını kabul ederek hesaplarına borç yazılmasıdır.

Bu işlem tamamlandıktan sonra ayrıca sermaye artışı yapılacaksa mevcut sermayenin ödendiğini saptamak için smmm raporu gerekmektedir.
Sermaye artışı işleminin de tamamlaması için mutlaka tescil egerkir.

sayın nguroy ;
madde 171/1 de açık göremiyorum bu mevzuu ile ilgili kısmı rica etsem alıntı yapabilirmisiniz, kanunda ortak hesabı çalıştıralabilir diye birşey bulamadım

teşekkürler, özkaynakları güçlendirmek için buna ihtiyaç vardı, cevaplar için sağolun.

Sayın jaques ... T.T.K.nun ilgili maddesi aynen aşağıdaki gibidir.

III- Zarar payı:

Madde 171 - Ortaklar ittifakla karar vermedikçe hiçbir ortak, sermayesinden eksilen kısmı tamamlamıya zorlanamaz.

Sermayeden eksilen kısım, aksine karar yoksa,ileride hasıl olacak kar pay-
lariyle telafi olunur.

Hükmünden haraketle bu zarar ya ilerideki dönemlerin kar paylarından karşılanacaktır. yada maddedeki aksine karar yoksa ifadesinden gdilerek bu zarar ortaklar tarafından karşılancaktır.

Sn. Orhan;

Teşekkürler gayet yerinde bir açıklama olmuş. Aynen katılıyorum.

aynı yıl içinde bu mahsup işlemini yapmamız yasal olarak uygun mudur?

2009 zararının 31.12.2009da ortaklarca karşılanmasına ilişkin kayıt yapılması

591 Alacak
331 Borç

şeklinde

Şirket türünüz AŞ ise Yönetim kurulu, Ltd ise oratkalr kurulu kararı iel yapabilirsiniz.

üstad peki ortaklara hisseleri oranında mı dağıtmak lazım bu zararı yoksa tek bir otağın alacağındanda düşebilir miyiz geçmiş yıl zararlarını ve alınacak karar ile ilgili elinizde örnek var mı?
saygılar;
bil_gin

ayrıca şunu da eklemek isterim bu zarar KKEG den kaynaklanan bir zarar o yüzden mahsup etme imkanım yok önümüzdeki yıllarda şirketi yeni devraldım ve sermayenin 2/3 ünden fazla zararı mevcut rakamda yüksek olduğu için tereddüt ettim. yardımcı olursanbız sevinirim.
saygılar;
bil_gin

Nasıl yapmak istiyorsanız o şekilde karar alıabilirsiniz.
Sermaye artışı yapabilirsiniz.

evet hisseleri oranında dağıtılması diye karar yeterli

peki sadece bir ortağa olan borca mahsup etsek sıkıntı yaratır mı?
saygılar;
bil_gin

ben burda korkum kardan düşülmeyen zarar mevcut 580 lerde sonuçta düşme hakkım mı kaybettim beyyanname üzerinde 580-331 hisseleri oranında kapattım karar alıp yarın öbür gün sermaye yerine geldi ortaklar zararı karşıladığı için bir madde de var ticaret kanunun da zararlar sermaye azltması yapılır diye bu vergi dairesi demesin sen zararı kapatmışsın şirkete ortaklar borç vererek iyi güzel de ben bunun vergisini alırım?

Bu konuda nette arama yaparsanız bir çok açıklama bulabilirsiniz. Zararların ortaklar tarafından karşılanması normal bir durumdur. Ortada bir vergi kaybı bulunmamaktadır. Ayrıca geçmiş zararları ortaklar tarafından karşılansa bile, kurumlar vergisi beyannamesinde indirim hakkı ortadan kalkmaz. Örnek verirsek 2007 yılı zararı ortaklar tarafından karşılansa bile, 2010 yılı beyannamesinde düşebilirsiniz.