Zararın Ortaklarca Karşılanması

Ynt: Zararın Ortaklarca Karşılanması

ok anladım şimdi ben geçmiş yıl zararlarını beyanname üzerinde düşmedim çünkü zararlar inandırıcı değil o nedenle bazende gönüllü matrah arttırımı yaprım 2006 5000 zarar2007 3000 olsun toplam580 8000 zararım var ben tabiki zararlardan dolayı kasada azalma olunca şirkete 331 ile 15 000 t parça parça para girdim. bu kararı aldığımda 331-580 oratkaların hisseleri oranında 8000 tl silince öz sermaye yerine geliyor 331 yüküde azalıyor şirkette benim sıkıntım bu bunu yaptığımda vergi dairesinin lehine karar geçmiş yıl zararırını düşmedim karar alarakda yaptım Yalnız bunun sicilile tesciline gerek yok diyede düşünüyom ne dersiniz?

bulent249 ' Alıntı:
Bu konuda nette arama yaparsanız bir çok açıklama bulabilirsiniz. Zararların ortaklar tarafından karşılanması normal bir durumdur. Ortada bir vergi kaybı bulunmamaktadır. Ayrıca geçmiş zararları ortaklar tarafından karşılansa bile, kurumlar vergisi beyannamesinde indirim hakkı ortadan kalkmaz. Örnek verirsek 2007 yılı zararı ortaklar tarafından karşılansa bile, 2010 yılı beyannamesinde düşebilirsiniz.
üstadım bilançoda zararları kapattıktan sonra bu işlemi nasıl yapacağız bilgi verir misiniz başımda şuan tam bu durumla ilgili bir sorun var. Yardımlarınızı rica ederim.
saygılar;
bil_gin

sn.bilgin sorunuz biraz eksik gibi. Anladığım kadarıyla cevap vereyim.
Zararın ortaklarca karşılanması kararını aldıktan sonra, hisseleri oranında veya karara göre;
331/131 B 580/A şeklinde kapatırsınız. Kapattığınız zarar içerisinde halen beyannamede indirilebilecek olan varsa nazım hesaplarda takip ediniz. Örneğin 2011 beyannamesinde (kar varsa)2007 yılı zararını indirim hakkınız var. Ancak 2007 zararı ortaklar tarafından karşılanıyorsa takip etme bakımından nazım hesaplarda takip edersiniz.

bulent249 ' Alıntı:
sn.bilgin sorunuz biraz eksik gibi. Anladığım kadarıyla cevap vereyim.
Zararın ortaklarca karşılanması kararını aldıktan sonra, hisseleri oranında veya karara göre;
331/131 B 580/A şeklinde kapatırsınız. Kapattığınız zarar içerisinde halen beyannamede indirilebilecek olan varsa nazım hesaplarda takip ediniz. Örneğin 2011 beyannamesinde (kar varsa)2007 yılı zararını indirim hakkınız var. Ancak 2007 zararı ortaklar tarafından karşılanıyorsa takip etme bakımından nazım hesaplarda takip edersiniz.
Yani ben zararı ortaklarca karşılasam dahi indirim hakkına haiz oluyor muyum? Bu noktayı anlayamadım. Zarar zaten kapatılmışsa nasıl kârımdan düşebiliyorum?
saygılar;
bil_gin

Zararın ortaklar tarafından karşılanması, yıllık beyannamede kardan mahsup edilmesine (indirilmesine) engel değil..

bulent249 ' Alıntı:
Zararın ortaklar tarafından karşılanması, yıllık beyannamede kardan mahsup edilmesine (indirilmesine) engel değil..
Çok özür dileyerek bu noktayı açıklamanızı rica edeceğim. Şahsen ben bilançodaki 580 hesabı dikkate alarak zarar mahsuplarını yaptım bugüne kadar. Dayanak rica edebilir miyim?
saygılar;
bil_gin

Selamlar
Benim düşüncem şu yöndedir.
öncelikle mahsubu mümkün olmayan geçmiş yıl zararlarını 2 açıdan değerlendirmek gerekir.
1- Ticari zarar olarak ortaya çıkan ve 5 yıl içinde mahsup edilemeyen zararlar.
2- Mali zarar dediğimiz sadece KKEG'den dolayı ortaya çıkan zararlar. (bunlar mahsuptan sonra yine kalan zararlardır.)

burada ikinci maddede kalan zararlar ticari faaliyet veya şirketin sermaye yapısıyla birebir ilişkisi olmadığından ortaklar hesabıyla kapanacaktır.

Asıl sorun birinci maddededir.bu konuda hepinizin değindiği ve bildiği onlarca değişik yorum bulunabilir.Ortaklar hesabıyla kapanabilir diyende vardır,sermaye artışıyla kapanacak diyende veya şirket var oldukça bu şekilde kalacak diyende vardır.
bence bu kararın verilebilmesi için TTK 324.madde şartlarının oluşup oluşmadığına bakmak gerekir.
Her mahsubu mümkün olmayan geçmiş yıl zararı direkt ortaklar hesabıyla karşılanmaz.Şartlar oluşmuşsa bu madde hükmünden hareketle kapanabilir,şartlar oluşmamışsa ve işlem riziko edilmek istenmezse bilançoda öylece kalır.bende risk almamak adına kalmasından yanayım.

Saygılar

Sn.Twolf geçmiş yıl zararlarının ortaklar tarafından karşılanması durumunda nasıl bir risk alınmış olur. Nasıl bir yaptırım uygulanabilir veya yaptırımı uygulayacak kimdir. (Not: Mevcut TTK ya göre yorum yapıyorum, yeni TTK'daki durumu net bilmiyorum)

Sevgili formdaşlarım

Geçmiş yıl zararlarının ortaklardan karşılanması veya herhangi bir şekilde mahsup işleminde iki farklı uygulama vardır.İnşallah soruyu yanlış anlamamışımdır).

Geçmiş yıl zararlarının 331-Ortaklara Borçlar hesabından karşılanması halinde sadece noterden ortakların alacağı bir kararla (tescil zorunluluğu yok) yapılabilir.Burda önemli bir nokta bu borcun ortaklar tarafından karşılanması halinde tekrar süresi içinde(5 yıl) Şirket karından mahsup edilmesi veya söz konusu zararın yıllık beyannamede gösterilmesi söz konusu değildir.

Gelelim ikinci yola şöyle yapılabilir.Ortaklar bu zarar kadar miktarı yine Öz kaynakların altında açacakları bir ''Zarar Telafi Fonu'' hesabı açıp yine noterden ortakların alacağı bir kararla (tescil zorunluluğu yok) bu hesaba zarar kadar bedeli banka hesabına atıp, 580-Geçmiş Yıl Zararlarını Yıllık Beyannamede göstermek şartıyla süresi içinde (5 yıl) şirket karlarından mahsup edebilirler.

Birinci yolda Zarar mahsup edildiği için yıllık beyannamede göstermek ve zararı süresi içinde şirket karından mahsup imkanı yokken İkinci yolda ise Zarar Yıllık beyannamede gösterilmek suretiyle Kanuni süresi içinde Şirket Karlarından mahsup edilebilir

Saygılar

Selamlar
Bu konuda uygulanabilecek veya uygulanan herhangi bir yaptırıma açıkcası rastlamadım.Fakat bu zararın ortaklar tarafından karşılanması (kanunda direk yazmaz) yorumlarda pek hoş karşılanmamaktadır.
belli başlı görüşler şöyledir.
* ortaklar hesabıyla kapandığında hesaplararası bir nevi sadeleştirme yapılmakta ve açıklama standardı dışına çıkılmaktadır.
* TTk ve mali tablo ruhuna aykırı olduğu görüşüde vardır.Amaç özsermayeyi güçlendirmek ise sermaye artışına gidilmelidir.Veya sermaye azaltma yolu seçilmelidir.

Ayrıca bir soru ve cevap

Soru: Geçmiş yıl zararı ortaklara borçlar hesabıyla mahsup edilebilir mi?

Cevap: Birçok şirket çalışanı geçmiş yıl zararlarının ortaklara borçlar hesabıyla mahsup etmektedir. Gerekçeside basit! Ortak şirketten olan alacağını almıyor ve bunu geçmiş yıl zararına mahsup ediyor?

Böyle bir mahsup bilançonun temek ilkelerine aykırıdır ve ayrıca tek düzen muhasebe sisteminin özüne de uygun değildir. Şunun bilinmesi gerekir ki geçmiş yıl zararlarını geçmiş yıl karlarıyla veya enflasyon düzeltmesi olumlu farklarıyla mahsup edilir.

Aksi halde bir inceleme esnasında konu eleştiri konusu olabileceği gibi yargıya da taşınması halinde davanın kazanılması ihtimali neredeyse yok denecek kadar azdır.

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi

* Burada eğer kayıtlarda varsa sermaye düzeltmesi olumlu farklarıyla da karşılanması mümkündür der.

Saygılar

Ben bu yoruma katılmıyorum. Mahsup edilemeyen geçmiş yıl zararı ortakların hisslerine eşit oranda hesaplarından kapatılabilir.
Tabi öncelikle bu tip zararların kar ve olağanüstü yedekler varsa burdan karşılanması gerekir.
Ancak bu şekilde kapatılamıyorsa devamlı olarak bilançoda kalması mantıklı değildir.
Ayrıca hepinizin bildiği gibi sermayesinin 2/3 kaybetmiş şirketlerde yapılan uygulama da buna paraleldir.
Bu kaybı ortaklar taahhüt etmektedirler.
Ayrıca burda vergileme açısından nasıl bir sakınca vardır anlayamadım. Bilakis mali idarenin lehine bir durumdur.

Çok kesin görüşler (görüş birliği diyelim) olmadığı için tereddütler var.
Örneğin aklıma gelen.Diyelim şirkette ortaklar hesabı hiç çalıştırılmamış.Zararda ortaklardan karşılanacaktır.Bu durumda 131 hesabı kullanılacaktır.131 hesabı sonra ne olacaktır.Adat'mı yürütülecektir,tahsil mi edilecektir.Bu karşılama maddesi aslında makyajlama değil midir? 131'in akibeti ileride sorun olmayacak mıdır?
eğer bu şekilde yapılacaksa da yeni ttk'dan önce, özellikle 2013'e girmeden bu hesaplarda bir şekilde sıfırlanmalıdır.Sıfırlanmadığında 131 rizikosu devam etmeyecek midir?

twolf ' Alıntı:
Selamlar
Bu konuda uygulanabilecek veya uygulanan herhangi bir yaptırıma açıkcası rastlamadım.Fakat bu zararın ortaklar tarafından karşılanması (kanunda direk yazmaz) yorumlarda pek hoş karşılanmamaktadır.
belli başlı görüşler şöyledir.
* ortaklar hesabıyla kapandığında hesaplararası bir nevi sadeleştirme yapılmakta ve açıklama standardı dışına çıkılmaktadır.
* TTk ve mali tablo ruhuna aykırı olduğu görüşüde vardır.Amaç özsermayeyi güçlendirmek ise sermaye artışına gidilmelidir.Veya sermaye azaltma yolu seçilmelidir.

Ayrıca bir soru ve cevap

Soru: Geçmiş yıl zararı ortaklara borçlar hesabıyla mahsup edilebilir mi?

Cevap: Birçok şirket çalışanı geçmiş yıl zararlarının ortaklara borçlar hesabıyla mahsup etmektedir. Gerekçeside basit! Ortak şirketten olan alacağını almıyor ve bunu geçmiş yıl zararına mahsup ediyor?

Böyle bir mahsup bilançonun temek ilkelerine aykırıdır ve ayrıca tek düzen muhasebe sisteminin özüne de uygun değildir. Şunun bilinmesi gerekir ki geçmiş yıl zararlarını geçmiş yıl karlarıyla veya enflasyon düzeltmesi olumlu farklarıyla mahsup edilir.

Aksi halde bir inceleme esnasında konu eleştiri konusu olabileceği gibi yargıya da taşınması halinde davanın kazanılması ihtimali neredeyse yok denecek kadar azdır.

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi

* Burada eğer kayıtlarda varsa sermaye düzeltmesi olumlu farklarıyla da karşılanması mümkündür der.

Saygılar

Sevgili TWOLF

Görüşlerinize katılıyorum.Maalesef bazı uygulamalar bazı edinilen tecrübelerden sonra yerleşik hale geliyor örneğin benim yukarda yazdığım konu gibi örneğin bu uygulamayı yaptığım zaman Gelirler Kontrolünden çıkan bir defterimde işlemin doğru olduğu söylenirken hesap uzmanın görüşü aksi yöndeydi.belkide idarenin lehine bir durum olduğu için veya hakikaten yapılan işlemin samimi veya doğru olduğuna inanmışda olabilirler

Not:Şunun bilinmesi gerekir ki geçmiş yıl zararlarını geçmiş yıl karlarıyla veya enflasyon düzeltmesi olumlu farklarıyla mahsup edilir.

Gemiş yıl zararları enf.düz.olumlu farklarından mahsup edilemez.(Bu küçük bir hatırlatma)

Saygılar

twolf ' Alıntı:
Çok kesin görüşler (görüş birliği diyelim) olmadığı için tereddütler var.
Örneğin aklıma gelen.Diyelim şirkette ortaklar hesabı hiç çalıştırılmamış.Zararda ortaklardan karşılanacaktır.Bu durumda 131 hesabı kullanılacaktır.131 hesabı sonra ne olacaktır.Adat'mı yürütülecektir,tahsil mi edilecektir.Bu karşılama maddesi aslında makyajlama değil midir? 131'in akibeti ileride sorun olmayacak mıdır?
eğer bu şekilde yapılacaksa da yeni ttk'dan önce, özellikle 2013'e girmeden bu hesaplarda bir şekilde sıfırlanmalıdır.Sıfırlanmadığında 131 rizikosu devam etmeyecek midir?

Sayın Formdaşım

Ayrıca bu sorunuz için teşekkür ederim.İşletmede 331 hesap yoksa ve bu zarar tabiki istenirse 131 hesapla kapatılacaktır.Tabiki bu hesap karşılığında ortaklar bu taahhüt ettikleri parayı bankaya yatıracaklardır.(Tevsik açısından) Bu paraya adat yürütülmeyecektir.Sonuçta bu işletmeden çekilen değil aksine işletmenin zararını karşılamaktır.Bu kesinlikle bir makyajlama olarak düşünemeyiz neden mi? Bunu elbetteki kafamıza göre değil Ortakların hür iradesi ile alacağı ve noter tasdikli bir kararla yapacağız.

Saygılar

Tşk.ederim sayın FERHAT.
Dediğiniz gibi kanunda alenen yazılmayan bazı uygulamalar ancak yaşayarak ve tecrübe edinilerek öğrenilebiliyor.
Bu arada hatırlatmanız içinde tşk.ederim.Benimde şu ana kadar yapmadığım bir uygulama olup bende Koray Ateş'in yalancısıyım :)
Saygılar

twolf ' Alıntı:
Tşk.ederim sayın FERHAT.
Dediğiniz gibi kanunda alenen yazılmayan bazı uygulamalar ancak yaşayarak ve tecrübe edinilerek öğrenilebiliyor.
Bu arada hatırlatmanız içinde tşk.ederim.Benimde şu ana kadar yapmadığım bir uygulama olup bende Koray Ateş'in yalancısıyım :)
Saygılar

Paylaşımınız için bende teşekkür ederim.Kolay gelsin

ferhat ' Alıntı:
...geçmiş yıl zararlarını ... enflasyon düzeltmesi olumlu farklarıyla mahsup edilir.

Gemiş yıl zararları enf.düz.olumlu farklarından mahsup edilemez...
:o ???

Ortaklar alacaklı değilse zarar miktarını taahhüd ederler daha sonrada nakten öderler. Yani bankaya tabi.

Ben daha önce bunu yaptım ve denetlendim. Öncelikle vergi kaybı hiç yok. Usul açısından da sadece VUK değil TTK çerçevesinde düşünmek lazım.
Yani Koray Ateş'e malesef katılamıyorum.

Geçmiş yıl zararlarının 331-Ortaklara Borçlar hesabından karşılanması halinde sadece noterden ortakların alacağı bir kararla (tescil zorunluluğu yok) yapılabilir.Burda önemli bir nokta bu borcun ortaklar tarafından karşılanması halinde tekrar süresi içinde(5 yıl) Şirket karından mahsup edilmesi veya söz konusu zararın yıllık beyannamede gösterilmesi söz konusu değildir.

Bu durumla alakalı örnek karar var mı elinizde üstadım?

Saygılar
bil_gin

Bilginciğim

Beni ara faks ver yolluyorum