Ziraat Odasına Kesilecek Hazır Beton Faturası

Üyelik
12 Şub 2013
Mesajlar
55
Konum
istanbul
Ziraat odasına 1200 tl tutarında hazır beton faturası kesmem lazım. Alınan beton tuvalet yapmımı için kullanılmış. Kdv ye tevkifat uygulamam gerekir mi:confused:
 
Daha önce böyle bir işlem yapmamış olmakla birlikte Tevkifat yapılmaması gerektiği görüşündeyim.
"117 Seri No.lu KDV Genel Tebliği"
 
1-Ziraat Odaları 6964 sayılı Kanuna göre kurulmuştur. Bu kanunun 1'inci maddesine göre ziraat odaları kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur.

2-117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.1.b maddesinde kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşları kısmı tevkifat yapmak zorunda olan belirli alıcılar arasında sayılmıştır.

3-117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.1.1 bölümü uyarınca belirli alıcılar yapım işlerinde 2/10 oranında tevkifat yapacakladır.

4-Hazır beton teslimi de yapım işleri kapsamındadır. Hatta bu konuda tebliğin 3.2.1.2.2 bölümünde bir örnek dahi vardır.

"Örnek 2:DSİ tarafından yaptırılan bir baraj inşasında kullanılacak hazır betonun, işin asıl yüklenicisi (A) İnş. Taah. A.Ş. tarafından (B) Hazır Beton A.Ş.'den temin edilmesi durumunda, hazır betonun hazırlanması, nakli ve yerine konulması işinin belirli bir yapım işinin bölümlerini teşkil eden işlerden olması ve bu nedenle inşaat taahhüt işi olarak kabul edilmesi nedeniyle (B) tarafından verilen hazır beton taahhüt ve temini hizmeti tevkifat uygulaması kapsamında olacaktır."
 
Sn. Koraykaya tebliğin ilgili bölümünü bende okudum ancak örnekten ve tebliğin açıklamalarından anladığım kadarıyla KDV tevkifatı taahhüt işleri söz konusu olduğunda geçerli olacak. Ancak Sn .Melik'in sorusunda inşaat taahhüt varlığını sezemedim. Yanılıyor muyum?
 
Elimizde net bir bilgi olmamakla beraber, hazır beton doğası gereğince hazırlanacak, nakledilecek ve inşaatta yerine konulacaktır. Ki 117 nolu KDV Genel Tebliğine göre bu işlemler belirli bir yapım işini bölümlerini teşkil etmekte ve taahhüt kapsamına girmektedir.
 
Tevkifatlı fatura kesme konusunda bocalıyorum. Maalesef ziraat odasına kestiğim faturayı normal kestim. Oysa ziraat odası kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşudur..Faturayı keserken diğer beton santrallerinin muhasebecilerinede ararayıp sormuştum. Normal keseceksin demişlerdi. Peki belediyelere kesilen faturalar onlar nasıl olacak. Yada devletin bir kurumunun onarımını üslenen bir inşaat şirketine keseceğim faturalar...

Çalıştığım yer hazır beton santrali
 
Sayın Melik bize sordunuz, cevap verdik, ama cevabımızı her zaman olduğu gibi yasal dayanağını göstererek verdik. Diğer beton santrallerinin muhasebecilerinin yasal dayanağı neymiş? Ya da var mıymış yasal bir açıklamaları, yoksa kulaktan dolma eksik ve muhtemelen yalan yanlış bir bilgi mi bu?

Diğer sorularınızın cevaplarına gelince hazır beton santrallerinin muhasebecileri karşısında zor duruma düşme riskini de göze alarak cevap vermeye çalışalım.

1-Belediyeler 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 3.2.1/b bölümünde sayılan belirlenmiş alıcılardan değildir. Bu nedenle düzenlenecek faturalarda kdv tevkifatı olmayacaktır. Bu husus 63 Nolu KDV Sirkülerinin 2.2.1.1. bölümünde açıkça belirtilmiştir.

"Belediyeler (büyükşehir belediyeleri dâhil) 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2/b) ayrımında yer almamaktadır. Bu itibarla belediyelerin Tebliğin yürürlüğe girdiği 01/5/2012 tarihinden itibaren kısmi tevkifat uygulaması kapsamında tevkifat yapma sorumlulukları kaldırılmıştır."

2- Belediyelere ait iktisadi işletmeler ise belirlenmiş alıcı olduklarından kısmi tevkifat sorumlulukları vardır.

"Ancak belediyelerin bünyelerinde oluşan iktisadi işletmeler nedeniyle gerçek usulde KDV mükellefiyeti bulunması halinde Tebliğin (3.1.2/a) bölümü çerçevesinde tevkifat yapma zorunlulukları bulunmaktadır."

3- Kamu kurumuna onarım işi yapan bir mükellefe verilen hazır beton taahüdü hizmetinde de, alt yüklenici olarak tevkifatlı fatura düzenlemeniz gerekmektedir.

117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 3.2.1.2.2.;

"Yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilen yapım işlerinde, işi devreden her yüklenici tarafından, kendisine ifa edilen hizmete ait KDV üzerinden tevkifat yapılacaktır."
 

Benzer konular

Üst