@mes_ar
Öncelikle sorunuz biraz irdelemeyi gerektiriyor, Sadece GV 42 ve 94 maddelerine bakarak doğru çözümlenemeyeceği kanısındayım.
Öncelikle kesin olan işin işin "Yıllara Sari" olduğu.
İkincisi "ödemelerden Stopaj" % 5 yapılacağı. Bunlarda tereddüt yok.
İnşaatın "Kültür Merkezi" olması da istisna getirmiyor. Siz bir inşaat yapıyorsunuz. Zaten madde 42 "...
Birden fazla takvim yılına sirayet eden ... inşaat (dekapaj işleri de inşaat işi sayılır) ve onarma işlerinde... " diyerek geniş kapsamda tanımlamış ve ne bu maddede nede takip eden maddelerde herhangi bir istisna tanımı yapmamıştır. Benim hatırladığım özel bir kanun maddesi de yok.
Birde İmar kanununa bakarsak ; "
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5.maddesinde “Yapı, karada veya suda daimi ve muvakkat resmi ve hususi yer altı ve yerüstü inşaat ile bunların ilave değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Burada da geniş kapsamlı istisna tanımı yok.
Birde md 94'e bakalım; Vergi Tevkifatı 3. bend :
"42 nci Madde kapsamına giren işler dolayısıyla bu işleri yapanlara (kurumlar dahil) ödenen istihkak bedellerinden" maddenin ana başlığında ise "aşağıdaki bentlerde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada" tam da bu açıklamayı irdelemek gerekir.
Maddede iki önemli atıf var;
1 Nakden
Eğer nakden ödeme yapılırsa gelecekte tereddüt yok stopaj yapılır.
2 Hesaben
Mesele burada biraz çetrefilli işte. 4 gayrımenkulün devri bir satınalmadır. Yani bir ödeme değil, bu işlemde karşılığında bir iş yapılacağından herhangi bir bedel de ödenmemiştir. Aslında şuan ortada bir borç var.
Ve inşaatı yaparken de paylaşılan bilgilerden ilaveten de ödeme alınacağı düşünüyorsak bu
borcun alacağa devri yapılacak ve hesap kapatılacaktır. Ben işte bu tutarla ilgili olarak bu borcun "
hesaben ödeme olduğunu düşünüyorum ve devrin yapıldığı anda" stopaja tabi tutulması gerekir diye yorumluyorum.
Bu durum için muhtemelen bir sözleşmeniz vardır bu sözleşmede yazılı olan maddeler konuya biraz daha netlik getirecektir. Çünkü gayrı menkul konusunda iki başlık var Takas ve Trampa ki bunlar birbirlerinden biraz farklıdırlar. Sözleşmede bu konulardan birine atıf yapılmışmıdır bilmek gerekir. Ama bina devrinden kaynaklı Tutara karşılık bir stopaj bana çok uygun gelmiyor. Tamda ayağını yere basmayan noktalar var. Tapuda devir işlemini şarta bağlı yapsaydınız bunların hiçbirini konuşmazdık tabi.
Öneri;
Durumu izah eden bir yazı ile bir Özelgeye başvurun ve buna göre hareket edin. Umarım yararlı olmuştur.
Not: KDV ve Stopaj hesaplamalarına bilerek girmedim bence asıl sorunun tamamen dışında başlıklar.