Muhtasar Beyannamesi

Üyelik
29 Ocak 2013
Mesajlar
22
Konum
bursa
örnek :a hem ihbar tazminatı hemde kıdem tazminatı aldı ise

013 kıdem tazminatı matrahını yazıp gelir vergisine sıfır mı yazılacak
015 ihbar tazminatı matrahını yazıp gelir vergisi tarafınada gelir vergisi kesintisi yazıcaz
işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarını ssk yapılmalı mı ? yapılmazsa bunlar gv dv kesintisi yapıldıgında nerede gösterilmeli

muhtasarda kişi sayıların dağılımı nasıl olmalı

kıdem ve ihbar tazminatı alan kişi aynı ise nasıl yazılmalı sayı olarak
kıdem ve ihbar tazminatı alan kişilerin sayıları gelir vergisinden istisna ve teşvik sgk muafa mı yazılmalı
işyeri hekimi ve işyeri uzmanı matrah ve kişi sayıyı nereye yazılmalı
 
Son düzenleme:
1-Öncelikle forum kurallarını okuyunuz, kendi kendinize konuşur gibi yazmayınız sorularınızı sorarken. Belli bir insicamı muhafaza etmeye gayret edin.

2-1475 ve 854 sayılı kanuna göre ödenen kıdem tazminatının tamamı, 5953 sayılı Basın İş Kanuna göre ödenen kıdem tazminatlarının ise 24 ayı aşmayan kısmı GVK md.26/7'ye göre gelir vergisinden müstesnadır, muaf değildir. 24 ayı aşan kısım varsa ücret matrahına dahil edilecektir.İhbar tazminatı ise ücret olarak vergi matrahına dahil edilerek stopaja tutulacaktır.

3-İş yeri hekimleri (doktor değil iş yeri hekimi) ve iş güvenliği uzmanları tam zamanlı olarak çalışıyorsa elbette diğer çalışanlar gibi muhtasar beyannameye dahil edilecek.

4-Bir de muhtasar beyannamesi değil, muhtasar beyanname olacak doğrusu.
 
Son düzenleme:
Beğenmiyorsanız verdiğim cevapları, başka birini bulun, ya da ücreti mukabili vergi danışmanı tutun size tavsiyem. :mad: Ayrıca biraz temel bilgilere vakıf olan için yeterince açıklayıcı bir cevap verdiğimi düşünüyorum.
 
2-Kıdem tazminatının 24 ayı aşmayan kısmı GVK md.26/7'ye göre gelir vergisinden müstesnadır, muaf değildir. 24 ayı aşan kısım varsa ücret matrahına dahil edilecektir.İhbar tazminatı ise ücret olarak vergi matrahına dahil edilerek stopaja tutulacaktır.

24 ayı aşmayan kısım ile ilgili ifadeniz tamamıyla geçerli değil;

GVK Md. 25
Aşağıda yazılı tazminat ve yardımlar Gelir Vergisi'nden müstesnadır:
...

7) 1475 ve 854 sayılı Kanun'lara göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı ile 5953 sayılı Kanun'a göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarları
 
1475 ve 854 sayılı Kanun'lara göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı Gelir Vergisi'nden müstesnadır.

5953 sayılı Kanun'a göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarları Gelir Vergisi'nden müstesnadır.

 
Anladım haklısınız, tek tek açıklamam gerekirdir. İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu olarak açıklamam gerekirdi.
 
Sn.Koraykarakaya... Bilginizin derinliğinden kimsenin bir kuşkusu yok. Cevaplarınızı yasa ve tebliğ maddelerinden bahsederek vermeniz gerçekten çok açıklayıcı ve bilgilendirici oluyor. Çok yararlanıyoruz. Bunun için teşekkür ederiz. Ancak cevaplarınızda insanları küçümseyen, kendinizce terbiye etmeye kalkan bir havanız var. Biraz mütevazi olsanız nasıl olur acaba...
 
Son düzenleme:
1475 ve 854 sayılı Kanun'lara göre ödenmesi gereken kıdem tazminatlarının tamamı Gelir Vergisi'nden müstesnadır.

5953 sayılı Kanun'a göre ödenen kıdem tazminatlarının hizmet erbabının 24 aylığını aşmayan miktarları Gelir Vergisi'nden müstesnadır.



kıdem tazminatının tavan aşan kısmı da mı ?
 
Tavanı aşan kısım doğrudan ücret olarak kabul edilir. Kıdem tazminatının tavan üstündeki kısım ödenemez.
 
Üst