Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Borçlarda değerleme konusunu inceleyebilirsiniz.
ayrıca döviz kurları gün içinde saat 15:00 te açıklandığından genel uygulama bir önceki günün kurunun dikkate alınmasıdır.Bu konuda özelge bulabileceğinizi sanıyorum.Araştırmaya vaktim olmadı.
Saygılar
bir lojistik firmasının, deniz navlunu adı altında bir faturası var. Fatura euro olarak düzenlenmiş 475 euro bedelli.
Faturada ayrıca kurda verilmiş. 1 euro kuru; 2,3168 TL şeklinde.
kayıtlara alırken TL ye çevirip alacağız, ancak faturanın açıklama kısmı 475 euro olduğu için 320 deki bu lojistik firması için nazım hesap kullanıp 475 euro ayrıyeten değerlemeye tabi tutulacak mı? 31.03.2013 tarihinde..
Değerleme yapmasına yapacaksınız VUK md.285 uyarınca ancak nazım hesap kullanmaya gerek yok, değerleme farkı olumlu olursa 646, olumsuz olursa 780'e kaydedeceksiniz, karşısında da 320 olacak.
Neden Suat Bey 601 olur, lojistik firması nakliye hizmeti vermiş te, bu hizmetten olumlu kur farkı mı doğmuş, yoksa 320 kullanıldığına göre dışarıdan navlun hizmeti mi alınmış?
Koray bey şöyle izah edeyim,
lojistik firması deniz navlunu adı altında fatura kesmişse, ihracat nedeniyle yükleme limanından nakliye hizmeti başlamış demektir.
dolayısıyla ihracat nedeniyle oluşan kur farklarında olumlu fark olursa 601, olumsuz fark olduğu takdirde 612 nolu hesaplarda izlenmeli. Tamamıyle ihracat dönemi ile ilgili bir durum.
İyi de burada satışa ilişkin bir kur değerlemesi yok, navlun hizmeti alışına ilişkin olarak yapılan bir kur değerlemesi var. Tekrar dikkatinizi çekiyorum değerlemeyi yapacak lojistik firması dışarıdan navlun hizmeti satın alıyor. 120 değil 320 kullanılıyor.