TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ
TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ (TESMER)
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA
Diyarbakır Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında kayıtlı ...................TC Kimlik numaralı meslek mensubu adayıyım.
Yeminli mali müşavirlik ve serbest muhasebeci mali müşavirlik sınav yönetmeliği’nin 5. Maddesinde sınavın amacının “Serbest Muhasebeci Mali Müşavir adaylarının yeterliliğinin ölçülmesinde sınava tabi tutulmaları” denilmektedir.
2013/03 dönemden itibaren serbest muhasebeci mali müşavirlik sınavlarından “MALİYET MUHASEBESİ” sınavına katılmaktayım. 2013-03 dönem, 2014-01 dönem ve 2014-02 dönemde yapılan “MALİYET MUHASEBESİ” sınavları yeterliliği ölçme ve değerlendirme amaçları bakımından maalesef amaçları dışına çıkıldığı bu anlamda sorunlu olduğu Zira bu çıkan soruların Çözümünde Deha, Bilge Eğitim Kurumları gibi Smmm Dershanelerinin soru cevaplarına verdiği birbirinden farklı çözüm ve sonuçlar bunun BARİZ BİR göstergesidir.
Ayrıca özetle söylemek gerekirse
1. Sınav süresi (1,5 saat) soruyu çözmek için yeterli değildir. Sınava giren adayların hemen hemen hepsi aynı konuda benim ile aynı fikirdedir.
2. Sınavda genellikle 2 soru sorulmaktadır. Soruların puan değeri bazen 50’şer, bazen de 30 puana 70 puan veya 40 puan olmaktadır. Bir soruyu bilemediğimiz zaman sınavda başarısız olma olasılığımız artmaktadır. Maliyet Muhasebesinin bir çok konusuna hakim olduğumuz halde, 1 sorunun yüksek puan değerine sahip olmasından dolayı yeterliliğimiz ölçülememektedir.
3. Sınav müfredatı belli değildir. Hangi konulardan sınavda sorumlu olduğumuz ilan edilmemektedir.
4. Sınav kağıtlarımız okunurken en ufak bir hatamızda hiç puan alamamaktayız ve direkt olarak sonuca yönelik puanlama yapılması durumunda da aynı sonuçla karşılaşmaktayız. En azından hesaplamalarda yanlışlık olsa dahi gidişattan konuyu bildiğimiz göz önünde tutularak puanlama yapılması daha adaletli sonuca ulaşacağı için haksızlık yapılmadığı düşüncesini oluşturacaktır.
5. Son sınavlarda sorulan sorular açık ve net değildir. Soru içinde soru olmakta, istenenler iç içe girmiş durumdadır. Süreninde kısıtlı olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu durum bizim açımızdan sıkıntı oluşturmaktadır.
6. Son yapılan sınav sistemindeki zorluklardan dolayı bir çok arkadaşımız mağdur olmuş ve son haklarını kullanmış yada kullanacaktır. Bu durumda tek ders’ten dolayı senelerce verilen maddi ve manevi emeklerimizin ziyan olmaması adına sınav sisteminin iç içe geçmeden daha anlaşılabilir düzeyde yapılması birçok meslektaşımızın mağduriyetini giderecektir.
Yukarıda saydığım nedenlerden dolayı yaşadığım veya yaşayabileceğim mağduriyetlerin giderilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederim.30.06.2014
Saygılarımla,