Kur Farkı İle Alakalı Bir Soru.

Merhaba,
Biz A firmasına 2300USD tutarında bir fatura kestik ve firma ödemesini 1 hatfa sonra 2300USD olarak yaptı.
daha sonra ikinci bir fatura kestik 1600EURO tutarında.bunun ödemesini A firması TL olarak yaptı.Fakat gönderdiği TL tutarı bizim sistemimize göre düşüktü.
Bunun nedenini sorduğumda aşağıdaki cevabı aldım.

27.10.2014 tarihinde ki faturanız 2300 USD TL tutarı ise 5.156,14 TL dir. 10.11.2014 tarihinde gerçekleştirdiğimiz 2300 USD nin kur farkından dolayı kayıtlarımıza TL değeri 5.222,61 TL olarak geçmiştir. Bu faturadan kaynaklanan fark 66,47 TL cari bakiye olarak görülüp son faturanızdan düşülmüştür.

benim merak ettiğim 2.fatura bedelini 1600EURO olarak havale etmesi gerekmiyor mu? kafasına göre fatura tutarı USD veya EUR olan tutarları bazen TL bazen USD gönderebilir mi?

Not: firmalar arasında kurlar hakkında bir antlaşma olmamıştır.

Sayın suatsabri,

1- 66,47 TL. faturadan düşülmesi doğru değildir. İlgili fatura tutarı kadar kdv dahil kur farkı kesilmesi gerekmektedir.
2- Tabiki istediği şekilde ödeme yapmasında sıkıntı yoktur bu iki firma arasındaki bir sorundur.

Sayın suatsabri,

1- 66,47 TL. faturadan düşülmesi doğru değildir. İlgili fatura tutarı kadar kdv dahil kur farkı kesilmesi gerekmektedir.
2- Tabiki istediği şekilde ödeme yapmasında sıkıntı yoktur bu iki firma arasındaki bir sorundur.

Evet . Ancak fatura bedeli neyin karşılığı. İhracat faturası ise kur farkında da kdv olmaz.

Fatura Navlun faturası.

Doğru anlıyorum değil mi? göndermesi gereken tutar faturadaki TL tutarı olmalı (TL ödeyecekse) oluşacak kur farkı ile alakalı olarak kur farkı faturası kesmeli ve sonra kendi muhasebesel hesabını kapatmalıydı.Benim o kur farkı faturasını geri ödeme gibi durumum olmuyor.

Bu firmaya sürekli olarak dövizli veya dövize endeksli fatura kesiyorsanız, alıcı ile sözleşme yapılmasında fayda var.
Sözleşmede, "faturalar döviz olarak ödenecektir veya TL. olarak ödenecekse ödemenin yapıldığı tarihteki merkez bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacaktır. gibi maddeler yazabilirsiniz.

Bu firmaya sürekli olarak dövizli veya dövize endeksli fatura kesiyorsanız, alıcı ile sözleşme yapılmasında fayda var.
Sözleşmede, "faturalar döviz olarak ödenecektir veya TL. olarak ödenecekse ödemenin yapıldığı tarihteki merkez bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacaktır. gibi maddeler yazabilirsiniz.

Veya faturayı döviz kesip altına baz aldığınız kuru yazarsanız her iki taraf için de pratik çözüm olur. Siz de aynı kuru kullanırsınız karşı taraf da

yurtdışından ithalat yaptığımız pek çok firma var her dönem de kur farkı hesaplıyoruz peki bunlar için karşılıklı fatura kesilmesine gerek varmı yada hangi şartlar altında kim kime kur farkisyon faturası keser

İthalat hesaplarının kapatılması için fatura kesilmesine gerek yoktur. ihracat hesapları da öyle

yurtdışından ithalat yaptığımız pek çok firma var her dönem de kur farkı hesaplıyoruz peki bunlar için karşılıklı fatura kesilmesine gerek varmı yada hangi şartlar altında kim kime kur farkisyon faturası keser

Kur farkına fatura zorunluluğu KDV Kanunu ile ilgili, yurt dışı işlemlerse zaten KDV'den müstesna, dolayısıyla fatura yok.

Peki karşı tarafın düzenlediği kur farkı faturası sadece kendi muhasebesinde açık çıkmaması için değil mi? Bizim bu tutarı geri ödememiz gerekmiyor?

Peki karşı tarafın düzenlediği kur farkı faturası sadece kendi muhasebesinde açık çıkmaması için değil mi? Bizim bu tutarı geri ödememiz gerekmiyor?

Evet örnek olarak diyelim ki 1,000. $ mal aldınız. kur 2, Tl idi 2,000 Tl yapar
Öderken 1,000 usd = 2,100 tl yaparsa siz tl olarak 100 tl fazla ödemiş olursunuz.
ürün veya hizmet kdv li ise karşı firma size 100, kdv dahil fatura keser. hem kendi hesabını hem de sizin hesabınız kapanır.

Kur farkı ile ilgili benimde bir sorum olacak.
Müşterimden istediğim ekstre'de
dövizli borçlarını her ay değerlemeye tabi tutmuş.
Ben dönem sonlarında değerliyorken kendisinin her ayın sonunda değerlemesi
neticesinde tl hesaplarda mutabık değiliz.
1.İstenildiği takdirde her ay sonunda değerleme yapılabilir mi.?
2.Eğer yapılırsa bu durumda müşterimle aramdaki farkı 646 veya 656 hesapları
çalıştırarak onun hesabına denk getirebilirmiyim?
Teşekkürler.

Kur farkı ile ilgili benimde bir sorum olacak.
Müşterimden istediğim ekstre'de
dövizli borçlarını her ay değerlemeye tabi tutmuş.
Ben dönem sonlarında değerliyorken kendisinin her ayın sonunda değerlemesi
neticesinde tl hesaplarda mutabık değiliz.
1.İstenildiği takdirde her ay sonunda değerleme yapılabilir mi.?
2.Eğer yapılırsa bu durumda müşterimle aramdaki farkı 646 veya 656 hesapları
çalıştırarak onun hesabına denk getirebilirmiyim?
Teşekkürler.

1-Yurtdışı carilerde istediği şekilde yapabilir. Yurtiçindede istediğiniz tarihde yapabilirsiniz ama fatura kesmek kaydı ile. Yani Yurtiçi kur farklarında kdv dahil fatura kesimi zorunludur.

2-Eğer müşteriniz Fatura kesmemişse ona uydurmanız yanlış olacaktır. Eğer fatura kesmiş ise alıp işlerseniz tutacaktır.

1-Yurtdışı carilerde istediği şekilde yapabilir. Yurtiçindede istediğiniz tarihde yapabilirsiniz ama fatura kesmek kaydı ile. Yani Yurtiçi kur farklarında kdv dahil fatura kesimi zorunludur.

2-Eğer müşteriniz Fatura kesmemişse ona uydurmanız yanlış olacaktır. Eğer fatura kesmiş ise alıp işlerseniz tutacaktır.

Ortada fatura yok.
Müşterim.Her ay sonunda borçlu olduğu euro ve dolar dövizlerini merkez bankasına göre değerlemiş.
Tl olarak borçlandırmış yada alacaklandırmış.
ben ise dönem sonlarında değerlemişim.Farkın kaynağı bu.

Hakan bey kafasına göre değerlemiş diye bir şey mümkün değildir. Yurtiçi kur farkları kdv'ye tabidir. Fatura kesilmeden Gelir yada Gider yazılması doğru değildir.

Hakan bey kafasına göre değerlemiş diye bir şey mümkün değildir. Yurtiçi kur farkları kdv'ye tabidir. Fatura kesilmeden Gelir yada Gider yazılması doğru değildir.

Teşekkürler ancak,
Benim uygulamam şu şekildedir.
Bir yıl içerisinde geçici vergi dönemlerinde değerlenen yurtiçi satışlarla ilgili dövizli alacaklar faturasız bir şekilde 646 yada 656 hesaplar kullanılarak
gelir veya gider yazılır.
Yıl sonunda mutabakat yapılır ve kur farkı ne kadar çıkmışsa bu yekün kadar fatura kesilir veya istenir.
Benim durumunda ise
Müşterimizin cari hesap ekstresinde
her ay değerleme yapılmış ki bunu yapmaya hakkı var olduğunu yazdınız lakin bence kanunen doğru ama uygulama olarak yanlış bir işlem. Çünkü
Devamlı dövizli mal sattığım bir firmayla her faturanın parası geldiğinde kur farkı faturası kesersem, ve ay sonunda bakiye üzerinden değerleme yapıp
yine fatura kesersem bu işin altından kalkamam zira bir tane değil enaz 50 dövizli satış yapılan firma var ve ben bugüne kadar hiç bir firmada dövizli hesabımızı değerleyip kur farkı faturası kesene veya isteyene şahit olmadım. Bir tane numune çıktı oda bu sene gerçi oda değerlediği farkları ne istedi nede kesip gönderdi. Ayrıca bu firma Türkiyenin kendi sektöründe sayılı firmalarından biri..

Mal satmanın zor olduğu ve işlerin durma noktasına geldiği bu dönemde yüklü miktarda çalıştığımız bu firmaya madem değerledin neden fatura istemedin yada vermedin diye münakaşaya girmek şirketimizin menfaatlerine aykırı olacağından benim bu aradaki farkı bir şekilde kapatarak müşterimin cari hesabına uydurmam gerekli.
Dönem içerindeki değerlemelerden kaynaklanan kur farkı karını kendime gelir yazarak mutabık kalıp.(Gider yazsaydım bunu yapmazdım )
Müşterinin cari hesabına denk getirip bu rakam üzerinden fatura kesip hesabı sıfırlamanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Ama yazdığınız gibi her değerlemede fatura keseni yada isteyeni hiç duymadım yapana da şahit olmadım.

Kümülatif hesaplama yapmıyor ise müştyeri her ay yapsın siz dönemler itibarıyla 3aylık yapın. Sonuç aynı kur kullanılırsa tamamen aynı olacaktır.Yalnız dönem itibarıyla fatura kesmek /veya almak zorunludur. Kdv de olacaktır.

Kümülatif hesaplama yapmıyor ise müştyeri her ay yapsın siz dönemler itibarıyla 3aylık yapın. Sonuç aynı kur kullanılırsa tamamen aynı olacaktır.Yalnız dönem itibarıyla fatura kesmek /veya almak zorunludur. Kdv de olacaktır.

Üstadım.
Adamlar nisanın 30'unda değerleme yapmışlar hesabımıza 7.000 lira borç yazmışlar.İyide mayısta hesabı kapatmışlar. Ben değerlemeleri haziranda yaptığımdan ve bende bakiye olmadığında değerleme yapmamışım. Sadece dövizin bankaya geldiği tarihle fatura kuru arasındaki fark var. Bu fark zaten ondada var bende de var.
Ama bende 7.000 tl yok.sorunda burada.
Bu tür büyük şirketlerin müşavirlerine ulaşmak imkansız.Ön muhasebe diye bir meslek
üretmişler maalesef bu arkadaşlarla muhatap oluyoruz onlarında kur farkından hesaplardan anladığı yok. Eğer bana fatura gelseydi sorun etmezdim.İşler geçerdim lakin ortada fatura yok veya hesabınızı değerledik 7.000 tl fatura kesin deselerdi yine sorun etmezdim.
Ama tekrar yazıyorum dönem sonlarında değerleme yapıpta fatura istendiğini görmedim. Bu tür faturalaşmalar yıl sonunda olur biliyorum.

Hakan bey,
Sizi anlıyorum benzeri sıkıntıları bende çok yaşadım ve yaşıyorum.
Bazen dönem sonunda faturalaşamadığım cariler oluyor. Bunlar için şu şekilde kayıt atıroyum.
------ 30.09.2014-------
120 100 TL.(b)
646 100 TL.(a)
----------------------------
-------01.10.2014------
656 100 TL.(b)
120 100 TL.(a)
--------------------------

Bir nevi kur farkını gösteriyor sonra geri alıyorum. Fatura kesilme zorunluluğundan dolayı.

Daha öncede forumda arkadaşlarla konuştum. Kur farklarının dönemi yoktur. Her zaman yapılabilir ama Dönem sonunda yapılması zorunludur. Fatura ise yurtiçi alış ve satışlarda kesilmesi zorunludur. Faturanın dönem sonu, Yıl sonunda kesilir diye bir tanımı yoktur.

Karşı firma anlamıyor ise benim yaptığım gibi kayıt yaparsın. Firmaya faturanı kesersin(Faturayı onlar kesmesi gerekiyor ise Allah kolaylık versin) Ekine Kdv kanun maddesi çıktısı alır yollarsın. Dikkat etmen gereken konu Kur farkı faturası Kdv dahil olmalıdır.

Kur farkının faturalaşma olayı ancak ödeme yapıldığı zaman ortaya çıkar. Ödeme yapılmadan alacakları veya borçların değerlemesi istenirse her ay sonu yapılabilir. Ancak bunu cari hesaplarla değil, gelir veya gider tahakkuku hesabından karşılanması gerekir (181 B/646 A). 181 hesap ya sonraki ay ters işlem yapılarak, ya da kur farkı faturası kesildiğinde 646 hesap değil 181 hesap alacaklandırılarak kapatılır. 120 veya 320 B/ 181 A- 391 A