Anonim Şirket Ortaklarına SSK' lı Olma Müjdesi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL

1479 sayılı Kanuna göre anonim şirketlerin kurucu ortakları ile yönetim kurulu üyesi olan ortakları ayrı ayrı Bağ-Kur sigortalısı sayılıyordu. Bu durum değişti. 1 Ekim 2008’den itibaren anonim şirketlerin sadece yönetim kurulu üyesi olan ortakları Bağ-Kur sigortalısı kabul edildi.

Anonim şirketlerin kurucu ortağı veya yönetim kurulu üyeleri eğer 1 Ekim 2008’den sonra da Bağ-Kur sigortalısı sayılmak istiyorlarsa 1 Nisan 2009 tarihine kadar yazılı talep ile bu hakka sahip olabildi. Altı aylık sürede böyle bir talepte bulunmayanların sigortalılıkları ise 30 Eylül 2008 tarihinde sona ermişti.

Bunun yanında yine 5510 sayılı Kanunla 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalısı sayılanlar 1 Ekim 2008’den itibaren kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4/1-a (SSK) sigortalılığı kapsamında sigortalı sayılamıyorlar.

Anonim şirket kurucu ortaklarının istekleri hilafına 1 Ekim 2008 tarihinden sonra 4/1-b sayılmayacaklarından kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı hizmet akdine tabi çalışmaları halinde 4/1-a (SSK) sigortalısı kapsamında bildirilmeleri mümkün bulunuyor.

Anonim şirket ortağı veya anonim şirket yönetim kurulu üyesi olup da geçici 22 nci madde hükmünden yararlanarak 2008 Ekim’den sonra zorunlu olmadığı halde talebe binaen 4/1-b’den prim ödeyenler de 2015/19 sayılı Genelge ile tanınan hak ile fikir değiştirip iradelerini 4/1-a sigortalısı olma yönünde kullanmak istemeleri halinde 4/1-b sigortalılıkları sona erdirilip 4/1-a sigortalısı olarak bildirilebilecekler.

Kaynak : 2015/ 19 S.G.K GENELGESİ
Ali Tezel
 
Bu sadece A.Ş. ortağı olup, 01/04/2009 tarihine kadar müracaat edenlerden; Bağkur'luluklarını isteğe bağlı olarak devam ettirenler için geçerli, yanlıyor muyum?
 
Böyle bir şey olamaz. Hizmet çakışması diye aylarca hatta yıllarca uğraştırdılar. Şimdi geri mi alıyorlar. Pes!
 
Aynı genelgede "1.18-Özel Sağlık Hizmeti Sunucularında Gören Yapan Hekimler " bölümünde hizmet alım sözleşmelerinde aksine bir hüküm bulunmadığı sürece kanunun 4.maddesi birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sigortalı sayılacaklardır deniyor sözleşmesinde 4a lı olarak hizmet vereceği belirtilirse 4b li olmayacak öylemi çok saçma değil mi bu...ben mi yanlış anlıyorum
 
Merhaba
#Anonim şirket yönetim kurulu üyesi kendi şirketinde 4a’lı olabilir mi ?
#yönetim kurulu üyesi başka iş yerinde sgk’lı çalışabilir mi ? Çalışabiliyor ise bağkuru otomatik olarak durur mu ?
 
1-Olabilir.
2-Çalışabilir.

Anonim şirkete hem ortak hem de y.k. üyesi ise bağ-kurlu olur.
 

Benzer konular

Üst