Serbest Muhasebecilik Mali Müşavirlik Staja Başlama Sınavı Sorusu 2017

AKDENİZ36

Katkı Sunan Üye
Üyelik
9 Ağu 2010
Mesajlar
253
Konum
DİYARBAKIR
Fatura ticareti , Sİgorta Ticareti ,Banka Kredileri ile Ticaret Yapan Mükellefler Hk. Vergi Usül Kanunu 350 tebliğAhmet beye göre Türkiyede ki yarıya yakın firmalar bu işleri doğdurdan ve dolaylı olarak yapıyor .Ahmet Bey böyle düşünüyor ,Ahmet Bey mali müşavirlik staja başlama sınavınıa hazırlanıyor ve üç ay sonra sınava girecek hem mesleği iyi bildiğini hemde mükellefleri ve vergi dairesini iyi tanıdığını bu mesleği kendi adına artık icra etmek istiyorkendi adına çalışacak kendisi de bir soru hazırladı ve sizlere soruyor Fatura ticareti , Sİgorta Ticareti ,Banka Kredileri ile Ticaret Yapan Mükelleflerin ve bu firmaların defterlerini tutan muhasebeciler bu firmalardan nasıl kendini koruyabilir . neredeyse tüm firmalar üsülsüz çalışıyor .incelemeye giren firmalar da vergi denetmenine ve vergi müfettişine ne cevap vermemiz lazım ?Üsülsüzlükte ve vergi Kaybında aşağıda kilerden hangisi veya hangileri suçludur ? ceza kime kesilmelidir ?A)Muhasebeci mi ?B)vergi dairesi mi ?C)Mükellef mi ?D)Ülkenin Ekonomik şartları mı?E)Hepsi mi?
 
yanlış cevap verdiniz cevap vergi dairesi olacak yani CEVAP B seçeneği VERGİ DAİRESİsorunun açıklmasına gelinceneden vergi dairesi çünkü kuruluşu vergi dairesi yapıyor; mükellefe vergi levhasını veren vergi dairesi; yoklamasını yapan vergi dairesi ceza kesende vergi dairesi ;yani vergi dairesi hırsızları bilecek önlem alacak yukardaki gibi ticaretle uğraşan mükelleflere ceza kesmekten öte düzenleyici olacak önlem alacak 5 yıl sonra inceleme evrakı göndermeyecek gönderdiği inceleme evraklarını ve raporları zaman aşımına uğramayacake seçeneği diyenlerde doğru demiş diye düşünüyorum e ) hepsi seçeneğide olabilir
 
geçiniz efendim geçiniz siz istediğiniz kadar vergi dairesi deyin biz bu işin içinden feleğin çemberine tur bindirerek geçmişiz olayın zahiren görüntüsü dediğiniz gibi evet ilk etap da vergi dairesi diye görünüyor fakat ama lakin ki gel gör ki, öyle değildir neden mi zira beyin bedava gümrük de bir kaç firma arasında çetrefilli iş dönüyor transit ticaret ithalat ihracat derken gümrük ve vergi dairesi yazışmalar yapıyor ymm nin de karşıt inceleme tutanağı var aradaki firmalar arazi mangası oluyor kabak bizim mükellefe patlıyor mükellef 14 lüyü çıkartıyor hey 14 lü 14 lü türküsünü söylüyor bre canımı verdiğim devletim ağam paşan nylon faturayı kesen şutingen alan topuk yaylası siz kendi aranızda vergi dairesi ymm gümrük her yazışmayı yapmışsınız şimdi bizim kafammıza sıkıyorsunuz bu ne iş deyince çok sayın değerli yetkili en dese beğenirsiniz git derdini marko paşaya anlat kimi yakalarsam onu öperim.Ez cümle vergi dairesi suçsuzdur,mükellef suçludur.Mantıken hepsi suçlu
 
Kendi düşünceme göre cevap vergi dairesidir.
Şayet soru "ceza kime kesilebilir" olsaydı yani bir "ihtimal" dahilinde bir soru gelseydi,hepsi diyebilirdik.Çünkü hepsi bir şekilde ucundan köşesinden bu usulsüzlüklere veya vergi kaybına neden olmuş olabilirlerdi. Ancak soruda ceza kime kesilmelidir şeklinde kesin bir ifade vardır.B şıkkı haricindeki diğer seçenekler sadece ihtimal dahilindedir.Burada suç sabit görülmeden muhasebeci ya da mükellef cezalandırılmalıdır diyebilir misiniz?Burada bence de öncelikle cezanın muhatabı vergi dairesi olmalıdır.Çünkü aslolan denetim,inceleme ve uygulama sorumluluğu vergi dairesine aittir.
 
Burada feleğin çemberini kimse kaale almaz sevgili tancam :)
Siz mükellef suçlu diyerek yargısız infaz yapmış oldunuz.Mükellef öldü,gömelim demek ki :)
 
ben demiyorum sayın kurt, çakallar diyori.Ben ezilenden hak dan hakkaniyetten yanayım daima ama neylersin ki çakallarla dans halindeyiz hakikatleri kabul etmek lazım zira biz bu yolda ne tilkinin cilvesine kanarız ne de ayının pençesine
 
Sayın Arkadaşlar,

Bu sorunun cevabı ile ilgili olarak SMMM'lerin sorumluluklarını (Kamu Görevi açısından) gözönünde bulundurarak yeniden değerlendirin. Cevaplarınızda değişiklik olurmu ?
 
Değerli Kirkoryan abim önemli bir konuya parmak basmış bulunmakta kendisine teşekkür ediyoruz buyrun burdan yiyelim buyrun buyrun çekinmeyin;

3568 sayılı yasaya göre unvan almış meslek mensupları hakkında; TCK’da yer alan meslek mensuplarına uygulanabilecek cezai yaptırımlar ile 3568 sayılı yasada yer alan yaptırımlar yukarıda yer verilmiştir.

3568 sayılı yasaya göre unvan almış meslek mensuplarının kamu görevlisi olarak kabul edilip edilmeyeceği konusu henüz netlik kazanmasa da ağırlık görüş meslek mensuplarının yaptıkları işler ve sürdürdükleri görevlerle ilgili olarak kısmen kamu görevlisi oldukları kabul edilmiştir.

Mali müşavirlik ve muhasebecilik mesleğinin sürdürülmesi sırasında ve ayrıca yeminli mali müşavirlerce tasdik hizmetlerinin sunulması sırasında yeminli mali müşavirlerin kamu görevlisi olduğu ve buna göre işlediği fiillerden dolayı takibe tabi olduğu uygulamada görülmektedir.

Sonuç olarak, muhasebe, mali müşavirlik ve tasdik hizmetlerinin ifası sırasında meslek mensuplarının bu alanda azami özen ve dikkat göstermesi zorunludur
 
Herşeyi bir kenara bırakın.Soru o kadar göreceli ki,sınavda bu soruyu soran kişi yada kurumun cevabı bildiğinden bile çok emin değilim.
 
Herşeyi bir kenara bırakın.Soru o kadar göreceli ki,sınavda bu soruyu soran kişi yada kurumun cevabı bildiğinden bile çok emin değilim.

Sevgili Tahsin,

Bu soru alengirli değil, SMMM yasası meslek mensuplarına "Kamu Görevi" yaptırıyor, Ticari hayatın Vergisel boyutunu doğrudan meslek mensuplarına denetletip müteselsil sorumluluk yüklüyor. Herhangi bir belge hakkında tereddüt hissetiğinizde bununla ilgili mali idareye de bilgi vermeni istiyor. Yani mükellefini ihbar et diyor. Ve tabi ticaret yasağı var, sınavlarda ençok sorulan soru. Bu durumda bu mükellef için yapman gerekenleri düşün, soruyu hazırlayan meslek yasasını bilmiyormuş. Daha fazla yazmayayım.
 
sayın kmiskenyan bey neden hiç vergi dairesine ceza kesilmiyor hep mükellefe mi kesilecek ?mükellef mi her zaman hatalıdır
 
Üst