Aynı Ay İçerisinde Toplam 7.000 TL yi Aşan Faturalar

Merhabalar.

Bir ay içerisinde bir firmanın farklı günlerde 7.000 TL altında bize kesmiş olduğu faturalar var. Her biri 7.000 TL altında olduğunu belirttim. Bunların hepsini nakit makbuzu ile kapatmış. Faturalar ve tutarları şu şekilde

1- 02.10.2021 4617 TL
2- 07.10.2021 4631 TL
3- 11.10.2021 4295 TL
4- 15.10.2021 4071 TL
5- 19.10.2021 4767 TL
6- 22.10.2021 4672 TL
7- 24.10.2021 4849 TL
8- 27.10.2021 3717 TL

Fatura tutarı 35 bin küsür yapıyor. Şimdi sorum şu ki, her fatura 7.000 TL altında kaldığı için aynı ayda ve farklı tarihlerde olduğu için nakit olarak ödenebilir mi, yoksa 1 ay içindeki toplam fatura tutarları 7.000 TL yi aştığı için hepsi bankadan veya çek ile ödenmek zorunda mı?

Bahsettiğiniz faturalar ayrı ayrı nakit ödenebilir. Ancak benim kişisel görüşüm faturaların tutarı ne olursa olsun banka, çek, kredi kartı gibi araçlarla ödenmesidir. Nakit hareketleri mümkün olduğu kadar azaltmak gerekir. Ayrıca satıcının alt firmalarında SMİYB durumu olursa nakit ödeme kabul edilmez.

Faturaları cari hesap olarak işleyip, bakiyesi 7.000 TL'yi geçmişse ödemenin bankadan ya da tevsik edici yöntemler ile yapılması uygun. Ama her fatura bir sonraki faturadan önce kapatıldıysa makbuz düzenlenebilir. Yine de mümkün olduğunca nakitten kaçınmak gerek.

Merhabalar.

Bir ay içerisinde bir firmanın farklı günlerde 7.000 TL altında bize kesmiş olduğu faturalar var. Her biri 7.000 TL altında olduğunu belirttim. Bunların hepsini nakit makbuzu ile kapatmış. Faturalar ve tutarları şu şekilde

1- 02.10.2021 4617 TL
2- 07.10.2021 4631 TL
3- 11.10.2021 4295 TL
4- 15.10.2021 4071 TL
5- 19.10.2021 4767 TL
6- 22.10.2021 4672 TL
7- 24.10.2021 4849 TL
8- 27.10.2021 3717 TL

Fatura tutarı 35 bin küsür yapıyor. Şimdi sorum şu ki, her fatura 7.000 TL altında kaldığı için aynı ayda ve farklı tarihlerde olduğu için nakit olarak ödenebilir mi, yoksa 1 ay içindeki toplam fatura tutarları 7.000 TL yi aştığı için hepsi bankadan veya çek ile ödenmek zorunda mı?
Bence bu faturalara duzeltme ver. Bak dedigime yakinda gelecek beni buradan tebrik edeceksin. :) Hatta 2-3 ay sonra bu firmayi sorgula bu firmanin kodda oldugunu goreceksin

Bankadan yapılacak. Turmob'un yazısı var çok güzel anlatan...
Bu tip odemeleri bankadan yapmak da sizi kurtarmaz. Odemelerin bankadan olmasinin yaninda o isyerinde ki stok durumu, calisan, nakliye faturalari, vb daha baska kriterlerde var. Mesela 35.000.-TL'lik Malın nakliye faturasi var mi? Firma o Malı nasil taşımış yada taşıttirmış?

Yine de siz bilirsiniz

Merhabalar.

1- 02.10.2021 4617 TL
2- 07.10.2021 4631 TL
3- 11.10.2021 4295 TL
4- 15.10.2021 4071 TL
5- 19.10.2021 4767 TL
6- 22.10.2021 4672 TL
7- 24.10.2021 4849 TL
8- 27.10.2021 3717 TL

Bir firma ile yapılan alışlar toplamı 7.000,-- TL'yi aştığı andan itibaren tüm ödemelerin tevsik edici yöntemlerle yapılması zorunludur. 459 sayılı VUK tebliği ile bu konuda kesin düzenleme yapıldı. Tebliği okumanızı tavsiye ederim. Hatta araç kiralama faaliyetleri ile ilgili ödemelerin bu sınıra bağlı olmaksızın anılan yöntemlerle ödenmesi zorunluluğu da getirildi. Bu nedenle dökümü yapılan faturaların ikincisi ile birlikte tüm ödemelerin nakit yapılması yapılan düzenlemeye aykırıdır.

Sayın Ksimkesyan,

"Bir firma ile yapılan alışlar toplamı 7.000,-- TL'yi aştığı andan itibaren tüm ödemelerin tevsik edici yöntemlerle yapılması zorunludur." ilgili cevabınızla alakalı olarak bir soru sormak istiyorum. Cari Hesap bakiyesi 7000 TL'nin altına düştükten sonra kalan bakiye tahsilatları nakit olarak
yapılabilir değil mi?

459 No.lu VUK Tebliği;
4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler Aynı günde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarının bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması durumunda, işlemlerin her biri işlem bazında belirlenen haddin altında kalsa bile, aştığı işlemden itibaren işleme konu tahsilat ve ödemelerin de aracı finansal kurumlar aracılığıyla yapılması zorunludur. Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 3.500 TL ve 500 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.500 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından, son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda (A) A.Ş. ile (B) Ltd. Şti.’ne ayrıayrıceza uygulanacaktır. 4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler Tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir. Örnek: Serbest meslek erbabı (C), (D) A.Ş.’ye bir yıl süreyle vereceği hizmet karşılığında 12.000 TL alacaktır. Aralarındaki anlaşma gereği (D) A.Ş., hizmet bedelini 1.000 TL’lik taksitler halinde ödeyecektir. Bu durumda serbest meslek makbuzunun, taksitlerin ödendiği tarihlerde 1.000 TL üzerinden düzenlenmesi tevsik zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak, sözleşmenin toplam tutarı belirlenen haddi aştığından kısım kısım yapılan her bir tahsilat ve ödeme de aracı finansal kurumlar kanalıyla tevsik edilecektir. Söz konusu tahsilat ve ödemelerde tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda serbest meslek erbabı (C) ile (D) A.Ş.’ye ayrı ayrı ceza uygulanacaktır.

Sayın Ksimkesyan,

"Bir firma ile yapılan alışlar toplamı 7.000,-- TL'yi aştığı andan itibaren tüm ödemelerin tevsik edici yöntemlerle yapılması zorunludur." ilgili cevabınızla alakalı olarak bir soru sormak istiyorum. Cari Hesap bakiyesi 7000 TL'nin altına düştükten sonra kalan bakiye tahsilatları nakit olarak
yapılabilir değil mi?
Kısaca, Hayır.

Demekki o cari ile yıllardır çalışılıyorsa, cironun 7 bin üzerine çıktığı tarihten sonra hiç bir yıl nakit tahsilat yapılamaz. Ama sanki
tebliğde buna dair bir ibare göremedim.

Bu 7 bin hesabında sadece o yılın faturaları esas alınır diye bir açıklama da yok. Dediğim şekilde de yorumlanabilir o zaman.
Örneğin geçen yıl 1.000 TL tutarında bir faturalaşmanız olmuş, bu yıl 6.500 TL lik fatura var. Bu tebliğe göre onu nakit ödeyemezsiniz
değil mi? Aralarında sipariş tutarını belirten bir sözleşme yok.

Verilen serbest meslek örneği, sözleşme 7 bin TL üzerinde ise benim için yeterlidir, serbest meslek makbuzu 1.000 TL dahi olsa hepsi tevsik edici yöntemlerle yapılması uygundur denilmekte. Sözleşme ile bağlanan bir tutar var ise, ve o tutar 7 bin TL'nin üstünde ise her ödeme tevsik edici belge
ile yapılacak.

Ama böyle bir sözleşme yoksa, sadece ürünün/hizmetin fiyatının belirlendiği bir sözleşme düzenlenmişse yine aynı mantık mı geçerli olacak?

Demekki o cari ile yıllardır çalışılıyorsa, cironun 7 bin üzerine çıktığı tarihten sonra hiç bir yıl nakit tahsilat yapılamaz. Ama sanki
tebliğde buna dair bir ibare göremedim.

Bu 7 bin hesabında sadece o yılın faturaları esas alınır diye bir açıklama da yok. Dediğim şekilde de yorumlanabilir o zaman.
Örneğin geçen yıl 1.000 TL tutarında bir faturalaşmanız olmuş, bu yıl 6.500 TL lik fatura var. Bu tebliğe göre onu nakit ödeyemezsiniz
değil mi? Aralarında sipariş tutarını belirten bir sözleşme yok.

Verilen serbest meslek örneği, sözleşme 7 bin TL üzerinde ise benim için yeterlidir, serbest meslek makbuzu 1.000 TL dahi olsa hepsi tevsik edici yöntemlerle yapılması uygundur denilmekte. Sözleşme ile bağlanan bir tutar var ise, ve o tutar 7 bin TL'nin üstünde ise her ödeme tevsik edici belge
ile yapılacak.

Ama böyle bir sözleşme yoksa, sadece ürünün/hizmetin fiyatının belirlendiği bir sözleşme düzenlenmişse yine aynı mantık mı geçerli olacak?

@Aquatim,

Kaynağı gösterdim gereksiz soru ve yorumlara sebebiyet vermemek için okumayı tavsiye etmiştim. Yine tavsiyem geçerli olmak kaydıyla tebliğin;
"
4. Tevsik Zorunluluğunun Kapsamı ve Tutarı

4.1. Kapsam ve Tutar

Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların, kendi aralarında ve tevsik zorunluluğu kapsamında olmayanlarla yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur.

Bu kapsamda örneğin;

– Her türlü mal teslimi veya hizmet ifasına ilişkin tahsilat ve ödemelerin,
– Avans, depozito, pey akçesi gibi suretlerle yapılacak tahsilat ve ödemelerin,
– İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin

belirlenen haddi aşması durumunda, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur."

açık ve net yazılı. Ancak verilen örnekler aslında kötü.

Gelelim VUK temeline;
VUK bir uygulama yasasıdır. Bunun yanında lafzı ve ruhu itibariyle de "bir vergi dönemini" düzenler, özel bir atıf yoksa. Burdan hareketle tutarın yıllık olması gerektiğini anlamak gerekir. ( Kişisel bakış açımdır.) Ancak şartları geçekleştiren bir hesabın devreden bakiyesi varsa kuralın hala yürürlükte olduğunu kabul etmek gerekir. Tüm bunlar bir yana, tavsiyem tebliğin yukarda üç madde halinde tanımladığı tüm ödemelerin sınıra bakmaksızın öngörülen yollarla yapılmasını şiddetle tavsiye ederim. Özellikle KDV açısından ciddi yarar sağlar.

Nakten ödeme sınırları;
1- Bir faturanın tutarı 7000 TL. yi aşıyorsa, bu fatura tutarı parçalı olarak ödense bile banka,çek vs.gibi ispat edici şekilde ödenmelidir.
2- Bir günde kesilen faturaların toplamı 7000 TL. yi aşıyorsa bu faturaların tamamı banka,çek vs.gibi ispat edici şekilde ödenmelidir.
3- Farklı günlerde kesilen birden fazla faturanın toplamı 7000 TL.yi aşıyorsa ve aynı günde yapılan ödeme 7000 TL. yi aşıyorsa banka,çek vs.gibi ispat edici şekilde ödenmelidir. Atıyorum 10,20 ve 25 ekim tarihlerinde 4000, 3500 ve 5000 TL.lik fatura kesilsin. Bu faturalar farklı günlerde nakit olarak ödenebilir. Toplu olarak aynı günde ödenecekse nakit ödeme yapılamaz.
Mevzuat hükümlerine uygun olsa da ben nakit ödemeyi tercih etmem, ispat edici belgelerle ödeme yapılmasını tercih ederim.

@bulent249

Tebliğin ;

4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler

Tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecek

bölümünü gözden kaçırıyorsunuz. Bu bölümü sizin yazdığınız gibi yorumlamak mümkün değil. Tebliğin amacı nakit ödemeyi kaldırmak. Yinede sizin uygulamanıza karışamam.

Sayın Ksimkesyan,

Polemik yapmak değil amacım. Tebliği de okudum, hatta tebliğden de örnek verdim. Yine uzatmak için söylemiyorum. Cevap yazmasanız da olur.
Daha anlaşılır olmak adına yazıyorum.

Ayrıca belirtmek isterim ki, sizlerden de çok faydalanıyorum.Teşekkür ederim yine de cevap yazıp anlatmaya çalışıyorsunuz. Tüm arkadaşlara teşekkür ederim.

Verdiğiniz cevapta da belirttiğiniz durum tahsilat ve ödemeler ile alakalı dikkat ederseniz. "7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur." Kanun koyucu burada neden 7000 TL yi aşan faturalar dememiştir de tahsilat ve ödemeler demiştir?

Burada bir sıkıntımız yok.

Tahsilat ve ödemeler 7 bin TL yi aşarsa,
Sözleşmeyle bağlanan tutar 7 bin TL 'yi aşıyorsa,
Belirlenen sektörlerden iseniz tutarı ne olursa olsun
her türlü ödeme ve tahsilat tevsik edici belgeler ile yapılır.

Şimdi bu şartlar herşeyi kapsıyor mu? Ben de diyorum ki kapsamıyor olabilir.

Ama o zaman kanun koyucu okumadığımı düşündüğünüz :) tebliğde neden şu örneği verir;

4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler;

.... "Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 3.500 TL ve 500 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.500 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından, son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. " ....

Bu örnekte gün içindeki fatura toplamı 7 bin TL' yi aşıyor. Hepsinin banka ile ödenmesini/tahsil edilmesini istemesi gerekmiyor muydu?

Aynı günde aynı kşi veya kurumlarla yapılan işlemler diye bir başlık açılmasına bile gerek yoktu esasında. Hatta açmışsa madem yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için örnekte şu açıklamayada verilmeliydi; Daha önce bir fatura alışverişinin olmadığı belirtilmeliydi.
Çünkü siz burada tahsilat/ödemeleri değil faturayı baz alıyorsunuz.

4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler

.... "Tahsilat ve ödemeye konu işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir."

İşlem tutarından kast edilen "sözleşmeyle bağlanan tutar"dır benim anladığım. Ki akabinde verilen serbest meslek örneğinden de bu durum anlaşılıyor.

Burada da bir sıkıntı yok. Çünkü sözleşme tutarı 7 bin TL yi aşıyor. Tahsilat ve ödemenin bu tutarın aldında olmasının, faturanın bu tutarın altında olmasının bir önemi yok. Her ödeme/tahsilat tevsik edici belgelerle yapılacak.

Hatta TURMOB'un açıklamalarını da okudum. Daha evvelden de bu konuda araştırma yapmıştım. Firmamız zaten tüm ödemelerini banka
kanalı üzerinden yapıyor, 7 bin sınırını aşsın/aşmasın. Ancak küçük ödemeler, bir daha çalışmayacağımız ya da yılda bir iki sefer çalıştığımız küçük esnaflar (haddin altında olmak kaydıyla ve 2-3 bini aşıyorsa banka kanalı üzerinden yapılır yine de)

Bazı sokak acentalarımız var, bu acentalardan tahsil imkanı bulduğumuzda almamız gerekiyor. Zorda kaldığımızda nakit tahsilat yapsak bile gidip onun adına yatırıyormuş gibi bankadan işlem yapıp dekontu da kendilerine veriyoruz. Doğru bir yaklaşım olmayabilir ama en azından direk nakit tahsilat olarak göstermekten bir nebze olsun daha iyi. Benim sıkıntım bu tipteki acentalar. Fazla bakiye bırakmadan tahsilatlar yapıyoruz. haftalık tahsilatımız Bin TL yi aşmaz, ama belli periyotlarla kestiğimiz faturalar var. Aramızda bir kontenjan sözleşmesi yok ya da verilen serbest meslek örneği gibi sözleşme ile bağlanan bir tutar yok. Yıl içersinde de fatura toplamı 7 bin TL yi aşıyor.

Mesala Acenta müşterisine bilet satıyor, o bilet ile müşteri tesisimize giriyor. Biz acentaya günlük fatura kesiyoruz, acenta da müşterisine kesiyor.
Müşteri her zaman biletin parasını bir kısmını acentasına ödemiyor, girişte bize ödüyor. Şimdi bu durumda ne olacak? Benim derdim o.

Sözleşmemizde belirlenen bir tutar yok. Hadi biz ondan yaptığımız tahsilatları banka üzerinden tahsil edelim, ama müşteriyi ne yapacağız banka üzerinden gönder diyemeyiz ki :)

Umarım kendimi ve niyetimi ifade edebilmişimdir. Uzun oldu ama daha kısa yazamadım :)

Saygı ve sevgilerimle,

@Aquatim,

Sadece "İşlem tutarından kast edilen "sözleşmeyle bağlanan tutar"dır benim anladığım. Ki akabinde verilen serbest meslek örneğinden de bu durum anlaşılıyor."

Bu yorumunuzdan sözleşme yoksa işlem yoktur anlamını çıkarmak gerekir, halbuki sözleşme VUK değil TTK konusudur. Düzenleme de TTK değil VUK kapsamında yapılmıştır. Halbuki işlem burada ödeme ve ödeme dayanağıdır.

Ayrıca daha önceki cevabımda yazmıştım maalesef örnek kötü.

Ödemenin kısmen bir yere kısmen başka bir yere yapılması ise sonucu değiştirmez, acente adına örneğin otele yapılması sadece bir ara işlemdir ki burada basitçe bir borç alacak mahsubu yapılacaktır ki konu dışı olduğundan yazmayalım.

arkadaşlar merhaba,
benimde aynı konuyla ilgili anlamadığım bir nokta var. Yardımcı olursanız.
Doğru mu anlamışım,
1- Bir günde ister 1 tane ister birden fazla fatura tutarı 7.000 TL üzeriyse bankadan mı alacağız.
Şimdi bizim 7.000 üstü kestiğimiz faturalar oluyor. Müşteriye tahsilata gidince bir kısmını kredi kartı çekiyor, limit yetmezse üstünü nakit veriyor.
8250 fatura kestik,
8000 TL kredi kartı çekti üstünü 250 TL nakit verdi.
Ceza yer miyiz?
Yada 30.000 TL faturaya 28.500 müşteri çekini verdi 1.500 TL nakit verdi.

Başka bir soru;
2- farklı günlerde
3.500
4.500 fatura kestik
Aynı günde 8000 TL nin 7000 TL nakit 1000 TL kredi kartı, alsak olur mu?

arkadaşlar merhaba,
benimde aynı konuyla ilgili anlamadığım bir nokta var. Yardımcı olursanız.
Doğru mu anlamışım,
1- Bir günde ister 1 tane ister birden fazla fatura tutarı 7.000 TL üzeriyse bankadan mı alacağız.
Şimdi bizim 7.000 üstü kestiğimiz faturalar oluyor. Müşteriye tahsilata gidince bir kısmını kredi kartı çekiyor, limit yetmezse üstünü nakit veriyor.
8250 fatura kestik,
8000 TL kredi kartı çekti üstünü 250 TL nakit verdi.
Ceza yer miyiz?
Yada 30.000 TL faturaya 28.500 müşteri çekini verdi 1.500 TL nakit verdi.

Başka bir soru;
2- farklı günlerde
3.500
4.500 fatura kestik
Aynı günde 8000 TL nin 7000 TL nakit 1000 TL kredi kartı, alsak olur mu?
@mumi35

Bu ve benzeri soru ve olaylarla çok karşılaşıyoruz. Doğrusu ve yasal düzenleme gereği yapmayın derim aslında, ancak piyasadaki gerçeklerle karşı karşıya kalındığında bu kadar kolay da olmuyor. Yapılan tahsilat içindeki bahsettiğiniz rakamlara bakarsak aslında inceleme esnasında gözardı edilebilir gibi duruyor, tabi bunun farklı yorumlanması da mümkün. Ancak yasal düzenlemenin amacı da lafzı da bu durumu maalesef engelliyor. Konu ile ilgili önceki yorumlarımda da nakit tahsil konusundan uzak durmayı önermiştim. Ama tabi karar yine sizin. Yine özellikle yazdığım bir noktayı da tekrar hatırlatayım. "Özellikle KDV açısından ciddi yarar sağlar. "

@mumi35

Bu ve benzeri soru ve olaylarla çok karşılaşıyoruz. Doğrusu ve yasal düzenleme gereği yapmayın derim aslında, ancak piyasadaki gerçeklerle karşı karşıya kalındığında bu kadar kolay da olmuyor. Yapılan tahsilat içindeki bahsettiğiniz rakamlara bakarsak aslında inceleme esnasında gözardı edilebilir gibi duruyor, tabi bunun farklı yorumlanması da mümkün. Ancak yasal düzenlemenin amacı da lafzı da bu durumu maalesef engelliyor. Konu ile ilgili önceki yorumlarımda da nakit tahsil konusundan uzak durmayı önermiştim. Ama tabi karar yine sizin. Yine özellikle yazdığım bir noktayı da tekrar hatırlatayım. "Özellikle KDV açısından ciddi yarar sağlar. "
KDV ile ilgili sıkıntımız yok, hepsinin birebir kesiyoruz. Şöyleki pazarlamacılar sipariş ve mal teslimlerinde ödeme alıyorlar. Söylüyorum nakit ödeme ile ilgili sıkıntı olmasın diye ama piyasanın gerçeği adam ödeme yapmak istiyor,
bankaya gitmek istemiyor, bankayla çok çalışmayanlar var. Masraf çıkıyor diye istemiyorlar. Biraz nakit biraz çek biraz kredi kartı ile tahsilat derken çorba oluyor. Ben fatura bazında 7.0000 TL yi geçenleri bankadan geçmiş mi diye tek tek kontrol mü edeceğim
vardığımız sonuç bu mudur?
Bilemedim.