Sayın Ksimkesyan,
Polemik yapmak değil amacım. Tebliği de okudum, hatta tebliğden de örnek verdim. Yine uzatmak için söylemiyorum. Cevap yazmasanız da olur.
Daha anlaşılır olmak adına yazıyorum.
Ayrıca belirtmek isterim ki, sizlerden de çok faydalanıyorum.Teşekkür ederim yine de cevap yazıp anlatmaya çalışıyorsunuz. Tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Verdiğiniz cevapta da belirttiğiniz durum
tahsilat ve ödemeler ile alakalı dikkat ederseniz. "7.000 TL’yi aşan tutardaki
her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur." Kanun koyucu burada neden 7000 TL yi aşan faturalar dememiştir de tahsilat ve ödemeler demiştir?
Burada bir sıkıntımız yok.
Tahsilat ve ödemeler 7 bin TL yi aşarsa,
Sözleşmeyle bağlanan tutar 7 bin TL 'yi aşıyorsa,
Belirlenen sektörlerden iseniz tutarı ne olursa olsun
her türlü ödeme ve tahsilat tevsik edici belgeler ile yapılır.
Şimdi bu şartlar herşeyi kapsıyor mu? Ben de diyorum ki kapsamıyor olabilir.
Ama o zaman kanun koyucu okumadığımı düşündüğünüz

tebliğde neden şu örneği verir;
4.1.1. Aynı Günde Aynı Kişi veya Kurumlarla Yapılan İşlemler;
.... "Örnek: Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş., aynı gün içerisinde (B) Ltd. Şti.’nden sırasıyla 1.000 TL, 3.000 TL, 3.500 TL ve 500 TL tutarında ayrı ayrı mal alımları gerçekleştirmiştir. Tevsik zorunluluğu kapsamında olan (A) A.Ş.’nin (B) Ltd. Şti.’nden aynı günde yaptığı mal alımları toplamı 3.500 TL’lik alımla 7.000 TL’lik haddi aştığından,
son iki işleme ait tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. " ....
Bu örnekte gün içindeki fatura toplamı 7 bin TL' yi aşıyor. Hepsinin banka ile ödenmesini/tahsil edilmesini istemesi gerekmiyor muydu?
Aynı günde aynı kşi veya kurumlarla yapılan işlemler diye bir başlık açılmasına bile gerek yoktu esasında. Hatta açmışsa madem yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için örnekte şu açıklamayada verilmeliydi; Daha önce bir fatura alışverişinin olmadığı belirtilmeliydi.
Çünkü siz burada tahsilat/ödemeleri değil faturayı baz alıyorsunuz.
4.1.2. Kısım Kısım Yapılan Tahsilat ve Ödemeler
.... "Tahsilat ve ödemeye konu
işlem tutarının tevsik zorunluluğu kapsamında bu Tebliğin (4.1.) bölümünde belirlenen haddi aşması halinde, bedelin farklı tarihlerde kısım kısım ödenmesinde işlemin toplam tutarı dikkate alınacak ve her bir tahsilat ve ödeme, tevsik zorunluluğu kapsamında aracı finansal kurumlar kanalıyla gerçekleştirilecektir."
İşlem tutarından kast edilen "sözleşmeyle bağlanan tutar"dır benim anladığım. Ki akabinde verilen serbest meslek örneğinden de bu durum anlaşılıyor.
Burada da bir sıkıntı yok. Çünkü sözleşme tutarı 7 bin TL yi aşıyor. Tahsilat ve ödemenin bu tutarın aldında olmasının, faturanın bu tutarın altında olmasının bir önemi yok. Her ödeme/tahsilat tevsik edici belgelerle yapılacak.
Hatta TURMOB'un açıklamalarını da okudum. Daha evvelden de bu konuda araştırma yapmıştım. Firmamız zaten tüm ödemelerini banka
kanalı üzerinden yapıyor, 7 bin sınırını aşsın/aşmasın. Ancak küçük ödemeler, bir daha çalışmayacağımız ya da yılda bir iki sefer çalıştığımız küçük esnaflar (haddin altında olmak kaydıyla ve 2-3 bini aşıyorsa banka kanalı üzerinden yapılır yine de)
Bazı sokak acentalarımız var, bu acentalardan tahsil imkanı bulduğumuzda almamız gerekiyor. Zorda kaldığımızda nakit tahsilat yapsak bile gidip onun adına yatırıyormuş gibi bankadan işlem yapıp dekontu da kendilerine veriyoruz. Doğru bir yaklaşım olmayabilir ama en azından direk nakit tahsilat olarak göstermekten bir nebze olsun daha iyi. Benim sıkıntım bu tipteki acentalar. Fazla bakiye bırakmadan tahsilatlar yapıyoruz. haftalık tahsilatımız Bin TL yi aşmaz, ama belli periyotlarla kestiğimiz faturalar var. Aramızda bir kontenjan sözleşmesi yok ya da verilen serbest meslek örneği gibi sözleşme ile bağlanan bir tutar yok. Yıl içersinde de fatura toplamı 7 bin TL yi aşıyor.
Mesala Acenta müşterisine bilet satıyor, o bilet ile müşteri tesisimize giriyor. Biz acentaya günlük fatura kesiyoruz, acenta da müşterisine kesiyor.
Müşteri her zaman biletin parasını bir kısmını acentasına ödemiyor, girişte bize ödüyor. Şimdi bu durumda ne olacak? Benim derdim o.
Sözleşmemizde belirlenen bir tutar yok. Hadi biz ondan yaptığımız tahsilatları banka üzerinden tahsil edelim, ama müşteriyi ne yapacağız banka üzerinden gönder diyemeyiz ki
Umarım kendimi ve niyetimi ifade edebilmişimdir. Uzun oldu ama daha kısa yazamadım
Saygı ve sevgilerimle,