Geç Gelen Stopajlı Meslek Makbuzu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Noas
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar firmanın icra davası sonucu karsı tarafın avukatı makbuz kesmiş. Subat ayına ait makbuz nisanda elimize ulaştı. Subata düzeltme versem hem muhsgk hem kdv ya da mart ayına işlesem sene sonunda karsı taraf iade alırken bana sorun yaratırlar mı subata düzeltme verin vs diye cevaplarınızı bekliyorum

Herkese merhaba

Vergi usul yönünden şubat ayına vermeniz gerekir.

Karşı taraf iade istediğinde veya V.D. tespiti halinde cezalı tarhiyata muhatap kalabilirsiniz.

Düzeltme yapılırken geç gelen serbest meslek makbuzu açıklama kısmında bildirin.

Devreden kdv varsa fazla sorun olmaz fakat ödenecek kdv çıktıysa vergi azaltıcı durum olduğu için v.d. izah(açıklama)isteyebilir veya defter kayıtları üzerinde sınırlı inceleme yapabilir.

Merhaba,
Elimize 2023 Kasım tarihli bir serbest meslek makbuzu ulaştı. Bu durumda tamamen KKEG yapmalı mıyız yoksa yalnızca hizmet bedelini KKEG yaparak KDV ve stopajı kayıtlara alarak, stopaj için düzelme mi vermeliyiz?
Şimdiden değerli yorumlarınız için teşekkürler.

Merhaba
Öncelikle şöyle bir ricada bulunayım sizlerden.Sayın bistanbul sizin şahsınızda tüm forumdaşlara olsun bu hatırlatmamız.
Sorularınızı sorarken mümkün olduğunca , işletme defteri mi bilanço mu E-defter mi normal defter mi hatta gelir mi kurumlar mı olduğunu belirtirseniz cevaplarken daha doğru veya doğruya yakın bilgiler vermeye çalışırız.KKEG'en bahsettiğinize göre defterinizin bilanço olduğu anlaşılıyor.
Ben önüme böyle bir makbuz gelse idi, şöyle yapardım.Karışıklığa meydan vermemek adına;
1- Manuel defterse,gelir ve kurumların henüz verilmediğini de varsaydığımızda makbuzun brütü + kdv toplamını gidere diğerlerini normal kaydeder,kdv'ye düzeltme vermez ama kasım 2023 stopajını pişmanlıkla düzeltirim.
2- E-defterse yine aynı kaydı 01 aralık tarihine yapar,yine kdv'ye dokunmadan kasım 2023 stopajına düzeltme verirdim.

Merhaba
Öncelikle şöyle bir ricada bulunayım sizlerden.Sayın bistanbul sizin şahsınızda tüm forumdaşlara olsun bu hatırlatmamız.
Sorularınızı sorarken mümkün olduğunca , işletme defteri mi bilanço mu E-defter mi normal defter mi hatta gelir mi kurumlar mı olduğunu belirtirseniz cevaplarken daha doğru veya doğruya yakın bilgiler vermeye çalışırız.KKEG'en bahsettiğinize göre defterinizin bilanço olduğu anlaşılıyor.
Ben önüme böyle bir makbuz gelse idi, şöyle yapardım.Karışıklığa meydan vermemek adına;
1- Manuel defterse,gelir ve kurumların henüz verilmediğini de varsaydığımızda makbuzun brütü + kdv toplamını gidere diğerlerini normal kaydeder,kdv'ye düzeltme vermez ama kasım 2023 stopajını pişmanlıkla düzeltirim.
2- E-defterse yine aynı kaydı 01 aralık tarihine yapar,yine kdv'ye dokunmadan kasım 2023 stopajına düzeltme verirdim.
Çok teşekkür ederim.

Merhaba
Merhaba, (Bilanço usulune göre e defter deyiz) bize de arabulucu tarafından tevkifatsız 2023 yılına ait bir e serbest makbuzu geldi Sizce kayıtlarımızı nasıl yapmalıyız? Karşı taraf bizden düzeltme beyannamesi vermemizi talep ediyor. Kurumlar Beyannamesi ve diğer verdiğimiz beyannameleri düzeltmek zorun da mı kalacağız acaba? Sistem öyle bir şey ki e arşivde gösterilen dışında e Serbest meslek makbuzlarını takip edebileceğimiz bir yer yok.

Merhaba, (Bilanço usulune göre e defter deyiz) bize de arabulucu tarafından tevkifatsız 2023 yılına ait bir e serbest makbuzu geldi Sizce kayıtlarımızı nasıl yapmalıyız? Karşı taraf bizden düzeltme beyannamesi vermemizi talep ediyor. Kurumlar Beyannamesi ve diğer verdiğimiz beyannameleri düzeltmek zorun da mı kalacağız acaba? Sistem öyle bir şey ki e arşivde gösterilen dışında e Serbest meslek makbuzlarını takip edebileceğimiz bir yer yok.
Merhaba
Size de şöyle bir tavsiyede bulunabilirim.
2024/Haziran ayına ait defteriniz müsaitse,e-defteri göndermediyseniz ve kdv beyanını da vermemişseniz;
makbuzu şu şekilde kaydedin.

681 borçlu (kkeg)
191 borçlu
360 alacaklı
320 alacaklı

Fiş tarihi 01 haziran evrak tarihi ise makbuz tarihi olsun. fiş açıklamasına da "VUK 217 gereği geç gelen makbuz kaydı" yazarsınız.
* 2023 yılına ilgili aya stopaj düzeltmesi verin
* makbuz kdv'sini 2024/haziran olarak indirim konusu yapın
* brüt makbuz tutarını (masrafa gidecek) önce 681,ordan da KKEG yapın.

net ödeme için 320 yazdım ama makbuz bedeli nasıl ödendi bilmiyorum.Ona uygun bir hesap belirlersiniz.

Diğer beyannamelerde düzeltme yapmanız gerekmez.

Merhaba
Size de şöyle bir tavsiyede bulunabilirim.
2024/Haziran ayına ait defteriniz müsaitse,e-defteri göndermediyseniz ve kdv beyanını da vermemişseniz;
makbuzu şu şekilde kaydedin.

681 borçlu (kkeg)
191 borçlu
360 alacaklı
320 alacaklı

Fiş tarihi 01 haziran evrak tarihi ise makbuz tarihi olsun. fiş açıklamasına da "VUK 217 gereği geç gelen makbuz kaydı" yazarsınız.
* 2023 yılına ilgili aya stopaj düzeltmesi verin
* makbuz kdv'sini 2024/haziran olarak indirim konusu yapın
* brüt makbuz tutarını (masrafa gidecek) önce 681,ordan da KKEG yapın.

net ödeme için 320 yazdım ama makbuz bedeli nasıl ödendi bilmiyorum.Ona uygun bir hesap belirlersiniz.

Diğer beyannamelerde düzeltme yapmanız gerekmez.
Çok teşekkür ederim. Haziran ayı beyanname ve defteri vermedik. Haziran ayına kayıtlara alıyoruz. Ödemeyi havale olarak yapacağız. O dönemde beyannameyi veren Mali müşavirimiz değişti. Yeni mali müşavirimizle beyannameyi düzeltsek sorun olur mu acaba? Eski mali müşavirimiz sisteme giriş yapamayacağından muhtemelen düzeltmeyi yapamayacak.

Çok teşekkür ederim. Haziran ayı beyanname ve defteri vermedik. Haziran ayına kayıtlara alıyoruz. Ödemeyi havale olarak yapacağız. O dönemde beyannameyi veren Mali müşavirimiz değişti. Yeni mali müşavirimizle beyannameyi düzeltsek sorun olur mu acaba? Eski mali müşavirimiz sisteme giriş yapamayacağından muhtemelen düzeltmeyi yapamayacak.
Aktif sözleşmesi olan kim ise beyanı o verecektir.Onun açısından herhangi bir sakınca olmaz.
İyi çalışmalar

Merhaba
İşletme defteri mükellefime kestiğim ekim ayı tarihli serbest meslek makbuzunu işlemeyi unutmuşum, 3 aylık stopaj bildirimi geçmediği için aralık ayına işlesem ve kdv'sini indirsem olur mu ? muhsgk beyannamesinde ödemeler kısmında aralık ayı makbuzu olarak görünmesi uygun mudur ? ekim ayına işlersem kdv ödemesini düşürecek.
İyi çalışmalar.