1 ve 2 Günlük Raporlar Hakkında

Rmuhasebe

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Eyl 2012
Mesajlar
254
Konum
İstanbul
Arkadaşlar kolay gelsin ? Size sormak istediğim aylık sistemiyle çalışan personellerde 1 ve 2 günlük raporları işveren ödemek zorunda mıdır? Eğer ödemek zorunda ise örn. personelin 6 günlük raporu var ise bordroda ve aylık prim hizmet belgesinde 6 istirahatli mi görünecek yoksa ilk 2 günü ssk ödemediği için 4 gün istirahat mi göstereceğiz ? :-( yardımcı olursanız sevinirim.
 
Kaç gün istirahatli ise o kadar gün göstereceksiniz elbette.
ilk 2günlük rapor ücretini ödeme zorunluluğunuz yasal olarak yok( geçmişten gelen ödeme uygulamanız yoksa)
 
İş kazası, meslek hastalığı, analık hali dışındaki nedenlerle, üç günden az istirahat aldığı için SGK tarafından kendisine geçicici iş göremezlik ödeneği ödenmeyen, bu istirahat süresi boyunca işyerinde de çalışmayan işçiye;

1-Öncelikle, işveren yardım olarak 1-2 günlük ücreti ödeyebilir. Buna engel bir durum bulunmayıp tamamen işverenin isteğine bağlı bir durumdur.

2-Eğer işçi ile işveren arasında yapılmış bir iş sözleşmesi/hizmet akdi varsa veya işçi toplu iş sözleşmesi kapsamında bir işyerinde çalışıyorsa ve iş sözleşmesi ya da toplu iş sözleşmesinde, işçinin geçici iş göremezlik ödeneği alamadığı iki günlük istirahat süresi için işverence işçiye ücretinin ödeneceğine dair bir hüküm varsa, bu durumda işverenin işçiye söz konusu iki gün için ücretini ödemesi gerekir.

3-İşveren kendi isteğiyle söz konusu iki günlük istirahat süresi için işçiye ücret ödemek istemese, ayrıca bu konuda herhangi bir iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükmü bulunmasa dahi, eğer işçinin ücreti aylık olarak (maktu) belirlenmişse bu durumda da söz konusu iki gün için işverenin işçiye ücret ödemesi gerekir. Çünkü, 4857 sayılı İş Kanununun “Geçici iş göremezlik” başlıklı 48 inci maddesinde;

“İşçilere geçici iş göremezlik ödeneği verilmesi gerektiği zamanlarda geçici iş göremezlik süresine rastlayan ulusal bayram, genel tatil ve hafta tatilleri, ödeme yapılan kurum veya sandıklar tarafından geçici iş göremezlik ölçüsü üzerinden ödenir.
Hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Sigortalar Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneği aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edilir.”
hükmü yer almaktadır.

Söz konusu maddede, hastalık nedeni ile çalışılmayan günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen geçici iş göremezlik ödeneğinin aylık ücretli işçilerin ücretlerinden mahsup edileceği (kesileceği) belirtildiğine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeyen günler için, aylık ücretli işçilerin ücretlerinden herhangi bir kesinti yapılamayacağı, yani işçi işyerinde çalışmamış olsa dahi geçici iş göremezlik ödeneği (istirahat parası) alamadığı istirahatlı günler için işçiye ücretinin ödenmesi gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu zorunluluk, ücreti aylık olarak belirlenen işçiler için söz konusu olup, günlük yevmiye ile çalışan işçiler açısından ise böyle bir zorunluluk söz konusu değildir.

bu yazıyı buldum internette buradaki kısımda aylıkla çalışan personeller için işveren ödemelidir diyor , bu yüzden kafam karıştı ödenecekse ödeyeleim 1 ve 2 günlük verilen raporları tamam fakat adam 5 gün raporlu ise nasıl bir işlem yapacağım ?
 
Bulduğunuz yazıda '' aylıkla çalışan personel '' demiyor sn.Rmuhasebe, maktu ücretle çalışan diyor, maktu ücret sözleşmeyle vs. tanımlanmış olur, ayda bir kez ücret ödeniyor olması maktu ücretle çalışılıyor demek değildir, maktu ücrette her ay için 30 günlük ücret ödenir, çalışanın raprolu olduğu günlerin ücretinin de ödendiği, izinli olduğu hatta devamsızlık yaptığı günlerin de ücreti ödenir, bu da sözleşme ile belirlenir. O zaman maktu ücretli çalışan olur kişi ve o 2 günlük değil, tüm raporlu olunan günlerin ücreti ödenir.
Bir önceki yanıtımda da belirttiği geçmişten gelen ödeme uygulamanız yoksa, iş sözleşmelerinizde raporlu olunan veya izinli olunan günler için ücretten kesinti yapılmaz gibi bir düzenleme yoksa,
5 gün raporlu olan kişiye SGK ilk 2gün için ücret ödemez, o 2 gün için de işvereni ödemeye zorunlu kılan bir yasal düzenleme yok, dilerseniz ödersiniz, ödemeye başladığınızda da artık vazgeçemezsiniz :) işçi için kazanılmış hak olur ve bir gün artık ödememeye karar verdiğinizde bu karar, çalışanlar için kıdem tazminatına hak kazandıracak haklı fesih sebei olur.
Bildirim konusunda ise, rapor süresi kaç gün ise o kadar gün raporlu bildireceksiniz, ücretini ödeseniz de ödemeseniz de.
 
bilgilendirdiğiniz için teşekkürler fakat beim sorularım var hala biraz daha kafamda :) yardımcı olursanız sevinirim. sormak istediğim husus 31 çeken aylarda aylıkla çalışan personelleriniz için gün olarak 30 yazılıp ücretin 31 günlük ücret olması gerektiği gibi bir konu daha okudum internette. peki uygulama nasıl olmalıdır siz nasıl yapıyorsunuz ? aslında ay kaç çekiyorsa bakılmaksızın ay bütünlüğünü bozan bir eksiklik olmadığı sürece 30 gün prim ve örn 1071,00 ücret üzerinden ödeme yapıyordum fakat bugün iyice kafamız karıştı internette bazı yazıları okuyunca.
 
artı bir küçük soru daha mesela kaç gün raporlu ise okadar gün raporlu göstereceksiniz ücretini ödesenizde ödemesenizde dediniz ya mesela 30 çeken bir ayda 5 gün raporlu personel 25 gün çalışır ama ücretini de şu anki asgari ücret olan 1.134,00 olarak düşünelim ben bu kişiye 5 gün istirahatli gösterip ücretini 1.020,60 tl mi göstereceğim eğer 2 gününü ödeyeyim dersem.
 
İş sözleşmesi aylık ücret üzerinden yapıldı ise her ay net üzerinden ise net bürüt üzerinden ise bürüt ücret sabittir.
 
birde yeni bir sorum daha var ay 31 çektiği zaman ücret ödemelerini yine 30 gün üzerinden mi yapıyorsunuz yoksa gün 30 fakat ücret 31 günlük ücret tutarında mı yapıyorsunuz ? hatta daha doğrusu olması gereken nedir? yardımcı olursanız sevinirim
 
birde yeni bir sorum daha var ay 31 çektiği zaman ücret ödemelerini yine 30 gün üzerinden mi yapıyorsunuz yoksa gün 30 fakat ücret 31 günlük ücret tutarında mı yapıyorsunuz ? hatta daha doğrusu olması gereken nedir? yardımcı olursanız sevinirim

31 gün olan veya 28-29 gün olan Şubat aylarında eğer ay içinde eksik gün yoksa yani tam çalışılmışsa 30 gün üzerinden gösterilir ve ücret ödenir.

Eğer ay içinde istirahat raporu , ücretsiz izin vs. bir eksik gün bulunuyorsa bunun hesabı yapılırken 31 gün olan aylarda 31 den eksik gün sayısı çıkartılarak hesaplanır.Yani 30 dan değil 31 den çıkartılır eksik gün sayısı.Tabi 28 gün olan Şubat ayında da 28'den çıkartılır.

Özetle eğer ay içinde eksiksiz çalışılmışsa ayın kaç gün olduğuna bakılmaksızın 30 gün üzerinden prim ve maaş ödenir.Eğer eksik gün varsa ayın durumuna göre 31 gün olan aylarda 31 den , 30 gün olan aylarda 30 dan , denk geldiği yıla göre 28 veya 29 olan Şubat ayında 28 veya 29 dan çıkartılarak gün sayısı hesaplanır.
 
Sn. Rietveld bende aynen dediğiniz gibi yapıyordum fakat sizinle bir yazı paylaşacağım hemen internette bulup, sonra onun üzerine tekrar görüşelim.
 
buyrun ;

III- GÜNLÜK ÜCRETLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN 28-29 ÇEKEN ŞUBAT AYI ÜCRETİ

İşçilere ödenecek günlük ücret ister asgari ücret seviyesinde, ister asgari ücretin üzerinde tespit edilsin, 28 veya 29 çeken şubat ayının ücretinin, çalışılan fiili günler ve çalışılmış gibi sayılan hafta ve genel tatil günleri dikkate alınarak, şubat ayındaki gün sayısına göre, 28 veya 29 günlük ücret tutarında ödenmesi mümkün iken; Bildirilecek aylık prim gün sayısının ve aylık prim kazanç miktarının 30 günlük asgari ücret tutarında olması kanuni bir zorunluluktur. Bu durumda, 5510 sayılı Kanun'un 82. maddesinin 3. fıkrasındaki: 'İkinci fıkraya göre sigortalının kazancı alt sınırın altında ise, bu kazanç ile alt sınır arasındaki farka ait sigorta primleri ile ücretsiz çalışan sigortalılara ait sigorta primlerinin tümünü işveren öder.' hükmü gereğince, işçinin 28-29 günlük ücret istihkakı ile 30 günlük asgari ücret tutarı arasındaki ücrete ilişkin işçi ve işveren sigorta primlerinin işveren tarafından ödenmesi gerekecektir.

IV- AYLIKLI(MAKTU) ÜCRETLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİN 31 ÇEKEN AYLARA İLİŞKİN ÜCRETİ

İşçilerle yapılmış olan Maktu aylıklı Ferdi İş Sözleşmesinde, işçilere ödenecek aylık ücret miktarı, 31 günlük cari asgari ücret veya üzerinde tespit edilmişse, Takvim ayının 28, 29, 30, 31 çekmesine bakılmaksızın, tespit edilmiş olan maktu aylık ücretin ödenmesi yeterli olacak, 31 çeken aylar için ek bir günlük ücret ödenmesi gerekmeyecektir. Fakat maktu aylık ücret miktarı, 30 günlük cari kanuni asgari ücret seviyesinde tespit edilmişse; 31 çeken ayların ücretinin 31 günlük asgari ücret seviyesi üzerinden ödenmesi, aylık sigorta prim gün sayısının 30 gün olarak bildirilmesi gerekmektedir. İşçilerle Maktu aylıklı iş sözleşmesi yapılması, işverenlere 31 çeken aylarda cari kanuni asgari ücretin altında ücret ödeme imkanı vermemektedir.

buradan ne anlıyorsunuz ? benim kafam çok karıştı yıllardır bilinenlerin dışında bir durum sanki bu . ve işin açıkçası çevredeki kimse bu şekilde yapmıyor.
 
İlk maddede karışık bir durum yok.Şubat ayında işçi 28 gün çalışıyor ama işveren mecbur 30 gün üzerinden prim ve maaş ödüyor.Bundan bahsetmiş.Yani aslında 2 gün fiilen çalışılmamış olsa bile işveren 30 gün ödemek zorundadır Şubat ayında.

İkinci maddede ise 31 çeken aylarda işçi 31 gün çalışsa dahi işveren 30 günlük ücret öder diyor.Ek 1 gün için fazladan bir ücret ödeme zorunluluğu yok normalde.Ancak işçi ile maktu aylıklı sözleşme yapılmışsa işveren yine sigorta primini 30 gün olarak ödeyecek ancak maaşını 31 gün üzerinden hesaplayarak ödeyebilir diyor.Ancak bunun için maktu aylıklı sözleşme yapılmış olması gerekiyor işçi ile.
 
İlla her çalışana her ay 30 gün üzerinden hesap edilen ücret ödenir diye bir zorunluluğu nereden çıkarıyorsunuz?
 
burada müfettişlerin dikkat ettiği husus şu

asgari ücret = 30 gün'dür
asgari ücret = 31 gün değildir

eğer cari ay 31 gün ise asgari ücretin altına düşer, o bir günün tahakkukunun muhakkak yapılması gerekir, son 3-4 yıldır bu duruma dikkat ediyorlar saygılarımla...
 
burada müfettişlerin dikkat ettiği husus şu

asgari ücret = 30 gün'dür
asgari ücret = 31 gün değildir

eğer cari ay 31 gün ise asgari ücretin altına düşer, o bir günün tahakkukunun muhakkak yapılması gerekir, son 3-4 yıldır bu duruma dikkat ediyorlar saygılarımla...

asgari ücret;
günlük ücretle çalışanlar için ay kaç gün ise günlük ücret x aydaki gün sayısı,
aylık ücretle çalışan için ay kaç gün çekerse çeksin 30 günlük ücret sabittir.
Günlük ücretle çalışan için şubat 28 çektiğinde 28 günlük bürüt ücret tahakkuk ederken aylık ücretle çalışan için 30 günlük asgari ücret yine sabit olarak ödenir.
 
benim dikkat çekmek istediğim konu şu,
devlet asgari ücreti 30 gün karşıılğı hesap ediyor 31. günün primini isterim diyor, yapmayanlarada cezayı kesiyor geçmişe dönük düzeltme istiyor bizzat gördüm....
ben asgari ücretli çalıştırmıyorum hep ücreti 1 gün üzerinde veriyorum 30 -31 derdi kalmıyor saygılarımla
 
benim dikkat çekmek istediğim konu şu,
devlet asgari ücreti 30 gün karşıılğı hesap ediyor 31. günün primini isterim diyor, yapmayanlarada cezayı kesiyor geçmişe dönük düzeltme istiyor bizzat gördüm....
ben asgari ücretli çalıştırmıyorum hep ücreti 1 gün üzerinde veriyorum 30 -31 derdi kalmıyor saygılarımla


Bunu da nerden çıkardınız. Hiç sgk bildirgesi yapmadınız mı. SGK daima hep 30 gündür.
28 çeken ay da 31 çeken ay da 30 gün üzerinden prim ödenir.
 
Üst