15 Aralık Muhasebe Standartları Soru ve Cevapları

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan _KAYA_
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Arkadaşlar a grubunun 7. sorusu, öncelikle muhasebe standartları mevzuatı ile ilgili olmayan soruda da geçtiği üzere bağımsız denetim mevzuatını ilgilendiren bir soru. Zira sorunun cevabının yer aldığı tebliğ, Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Standartları Hakkında Tebliğdir. (Seri: X, No: 22) Dolayısıyla sadece ve sadece muhasebe standartları sınavına hazırlanan birinin bu soruyu cevaplaması imkansızdır. bu nedenle bu sorunun iptal edilmesi gerektiğini düşünmekteyim.
 
selam.

A grubu 2. Soru kontrole değer.

Nakit ve nakit benzerleri,
işletmenin nakit yönetiminin ayrılmaz parçasıdır. Karışıklıkları ve
farklı uygulamaları önlemek üzere, nakit benzerleri kapsamına dahil edilecek finansal araçlara
ilişkin örnekler aşağıda verilmektedir:
- çekler (vadesiz),
- B tipi likit fonlar,
- ters-repo işlemlerinden alacaklar,
- vadesi 3 aydan kısa olan mevduat (vadesi 3 aydan uzun mevduat finansal varlıklar
arasında gösterilir),
8
- satılmaya hazır finansal varlıklardan vadesine 3 aydan az kalmış devlet tahvili ve
hazine bonoları veya aktif bir piyasası olan likit diğer borçlanma araçları

- para piyasalarından alacaklar,
- müşterisi olunan bankanın talebi halinde geri ödenmesi gereken ve bakiyeleri sıklıkla
pozitif ve negatif olacak şekilde dalgalanabilen bankalar nezdindeki cari hesaplar.

Soru 2 A Grubu D şıkkı
 
selam.

A grubu 2. Soru kontrole değer.

Nakit ve nakit benzerleri,
işletmenin nakit yönetiminin ayrılmaz parçasıdır. Karışıklıkları ve
farklı uygulamaları önlemek üzere, nakit benzerleri kapsamına dahil edilecek finansal araçlara
ilişkin örnekler aşağıda verilmektedir:
- çekler (vadesiz),
- B tipi likit fonlar,
- ters-repo işlemlerinden alacaklar,
- vadesi 3 aydan kısa olan mevduat (vadesi 3 aydan uzun mevduat finansal varlıklar
arasında gösterilir),
8
- satılmaya hazır finansal varlıklardan vadesine 3 aydan az kalmış devlet tahvili ve
hazine bonoları veya aktif bir piyasası olan likit diğer borçlanma araçları

- para piyasalarından alacaklar,
- müşterisi olunan bankanın talebi halinde geri ödenmesi gereken ve bakiyeleri sıklıkla
pozitif ve negatif olacak şekilde dalgalanabilen bankalar nezdindeki cari hesaplar.

Soru 2 A Grubu D şıkkı


Ben bu sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum.Bence B şıkkı yanı para piyasasından alacaklar da muhasebeleştirilmemelidir. Çünkü alacakların vadesini bilmiyoruz. O yüzden bence iptal edilmeli..
 
anlaşıldı galiba iptalden pek umut yok. inşallah olur ama hiç umudum yok.
geri kazanılabilir tutar sorusunu yanlış yap sonrada iptal sorudan medet um. yok yok olacak gibi değil
 
a grubu 2. soruda d şıkkı cevabı doğru. ama b şıkkındaki "para piyasasından alacaklar" ibaresi iktisat bilgisine göre 1 yıla kadar vadeli alacaklar anlamına gelmektedir. ancak SPK Sitesinde google dan aramayla çıkan "KURULUMUZUN SERİ:XI, NO:29 “SERMAYE PİYASASINDA FİNANSAL RAPORLAMAYA İLİŞKİN ESASLAR TEBLİĞİ” UYARINCA DÜZENLENECEK FİNANSAL TABLO VE DİPNOT FORMATLARI HAKKINDA DUYURU" daki kullanım rehberi bilanço ve gelir tablosu kalemleri nakit ve nakit benzerleri kısmındaki açıklamalara göre "para piyasasından alacaklar" ibaresi nakit ve nakit benzeri olarak muhasebeleştirilir diyor. Ayrıca duyuruda "Formatlarda yer alan finansal tablo ve dipnot kalemleriyle ilgili olarak aşağıda bir takım açıklama ve hatırlatmalar yapılmıştır. Bu açıklama ve hatırlatmalar, UMS/UFRS’ler kapsamında işletmelerin yapması gereken tüm sunum ve açıklama kurallarını kapsamamakta olup, belli konularda uygulama birliği sağlama ve yönlendirici olma amacına hizmet etmektedir." diyor.Bu açıklamalar sadece bankalararası para piyasasında işlem yapan banka ve aracı kurumları kapsamaktadır ve tavsiye niteliğindedir. Banka dışındaki ortaklıkların para piyasasından alacaklarından 3 aya kadar olanını nakit benzeri olarak 3 aydan uzun vadeli olanları da dönen varlıklar içinde muhasebeleştirmesi gerekir.
 
Ben onu bunu anlamam arkadaş, A grubu 5 - 9 - 10 - 11 - 14 - 20 - 22 - 24 - 25 sorulardan biri iptal olacak başka yolu yok. işte o kadar.
 
A Grubu 6. Soruya sırf İstanbul kelimesi yüzünden itiraz edilmeli sonuçta ne kadar çok itiraz o kadar kazanma şansı. ben mümkünse bütün sorulara bir kulp bulacağım. desteklerseniz memnun olurum.

Periyodik Ara Mali Tablo Düzenleme Yükümlülüğü

Madde 3/A — (Ek: Seri: XI, No: 8 sayılı Tebliğ ile) Tebliğ kapsamındaki işletmelerden;

a) Menkul kıymet yatırım ortaklıkları dahil hisse senetleri menkul kıymet borsalarında işlem görenler 3'er aylık ara dönemleri,
b) Aracı kurumlar ve menkul kıymet yatırım fonları hesap dönemlerinin ilk 6 aylık dönemi,

için bu tebliğde yer alan esaslara göre, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırmalı ara bilanço ve gelir tablosu düzenlemekle yükümlüdürler. Ancak, bu Tebliğ uyarınca ilk kez hazırlanması durumunda, ara bilanço ve gelir tablosu, bir hesap dönemine mahsus olmak üzere karşılaştırmalı olarak hazırlanmayabilir. Bu durumda tutarlılık kavramının sonucu olarak gerekli açıklamaların mali tablo dipnotlarında bulunması zorunludur.

AH İSTANBUL İSTANBUL OLALI.
 
Arkadaşlar b grubu 19.soru için itiraz edelim mi?
şıklarda 3 ve 9 diyor

tebliğde en son hali ile 3-6-9 sizce ne kadar şansımız olur
 
selamlar,

ben bir soru daha yakaladığımı düşünüyorum. yarumlarınızı bekliyorum

TFRS 3 İşletme birleşmeleri - A grubu 19. Soru.

1. hata standardın ismi yanlış birşey çıkmaz ama yinede denemede fayda var

TFRS 3 İşletme Birleştirmeleri (sorda)
TFRS 3 İşletme Birleşmeleri (tebliğde)

2. hata yada yorum yanlışlığı yapıyorum.

Tebliği neredeyse derinlemesine okudum. sınava hazırlanırken bu kadar bakmamıştım.
Tebliğin hiç bir yerinde tam olarak bir açıklama yok.
şerefiyenin 20.000 olduğunu düşünüyorum.

yalnız bir yerde şöyle bir yazı var. Ana ortaklık ve azınlık payları ayrı ayrı belirtilmesi gerekir diye

http://www.alialagoz.com.tr/doc-dr-...di_cercevesinde_ters_iktisap_uygulamalari.pdf
Şerefiye tutarını belirlemede, öncelikle edinen işletmenin ortaklık oranı dikkate
alınmaz. Şerefiye tüm işletme için hesaplanır ve işletme bazında hesaplanan şerefiye,
ana ortaklık ve azınlık payı şeklinde ayrılarak raporlanmalıdır(Karapınar, 187, 2006

Tebliğde.
Şerefiye

51. Edinen işletme, birleşme tarihinde:

(a) İşletme birleşmesi sırasında elde edilen şerefiyeyi bir varlık olarak muhasebeleştirmeli ve,
(b) Başlangıçta şerefiyeyi, birleşme maliyetinin, edinen işletmenin Paragraf 36’ya göre muhasebeleştireceği tanımlanabilir varlıkların, yükümlülüklerin ve koşullu yükümlülüklerin gerçeğe uygun değerini aşan kısmı olan, maliyeti ile ölçmelidir.

52. İşletme birleşmesi sırasında elde edilen şerefiye, edinen işletmenin tek başına tanımlanabilir ve ayrı ayrı muhasebeleştirilir olmayan varlıklardan gelecekte ekonomik fayda elde etme beklentisi ile yaptığı ödemeyi temsil eder.

53. Edinilen işletmenin varlık, yükümlülük ve koşullu yükümlülüklerinin birleşme tarihinde ayrı ayrı muhasebeleştirilmesi için Paragraf 37’de belirtilen gerekli koşulları sağlamadığı ölçüde, şerefiye olarak kaydedilen (yada Paragraf 56’ya göre muhasebeleştirilen) tutar etkilenir. Çünkü şerefiye birleşme maliyetinin, edinilen işletmenin tanımlanabilir varlık, yükümlülük ve koşullu yükümlülüklerinin muhasebeleştirilmesinden sonra kalan kısmıdır.

54. İlk tahakkuktan sonra, edinen işletme, birleşme sırasında elde edilen şerefiyeyi birikmiş değer düşüklüğü indirildikten sonraki maliyeti ile değerlemelidir.

55. İşletme birleşmeleri sırasında devralınan şerefiye amortismana tabi tutulamaz. Bunun yerine, edinen işletme şerefiyeyi yıllık olarak veya koşullardaki değişikliklerin değer düşüklüğü olabileceğini işaret ettiği durumlarda daha sık aralıklarla “TMS 36 Varlıklarda Değer Düşüklüğü” Standardına göre değer düşüklüğüne tabi tutmalıdır.


Tfrs 3 işletme birleşmeleri altında 32 nolu "Şerefiyenin veya pazarlıklı satın almadan kaynaklanan karın muhasebeleştirlmesi ve ölçülmesi"maddede azınlık paylarının nasıl raporlamaya dahil olduğu anlatılıyor malesef,üzgünüm..bende bundan umutluydum ama :(
 
Anladığım kadarıyla genelde 2 soru iptali bir çok kişinin işini görüyor.fakat sorular farklı farklı.o yüzden en az 5 tane soru tesbit edip ona yüklenmemiz gerekiyor.
 
A Grubu 15. Soru.

2,500 TL nin yapılmakta olan yatırımlara ilave edilmesi konusunu paylaşmak isterim.
Tebliğde kredinin masrafına ilişkin bir ifade bulunmamaktadır.

TMS 23 Borçlanma Maliyetleri


Aktifleştirmenin başlaması
17. İşletmelerce borçlanma maliyetlerinin bir özellikli varlığın maliyetinin parçası olarak aktifleştirilmesine, aktifleştirme koşullarının sağlandığı tarihte başlanır. Aktifleştirmenin başlama tarihi, işletmenin aşağıdaki koşulların tümünü sağladığı tarihtir:
(a) İşletme, varlık için harcama yaptığında;
(b) Borçlanma maliyetleri oluştuğunda;
(c) İşletme, ilgili varlığın amaçlanan kullanıma veya satışa hazır duruma getirilmesi için gerekli işlemlere başladığında.
18. Bir özellikli varlığa ilişkin harcamalar sadece; nakit ödeme, diğer varlıkların transferi veya faiz içeren yükümlülüklerin üstlenilmesini kapsar. Söz konusu varlıkla ilgili olarak tahsil edilen hakedişler ve devlet teşvikleri, özellikli varlığa ilişkin harcamalardan düşülür (Bakınız: TMS 20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması). Bir varlığın, önceki dönemlerde aktifleştirilmiş olan borçlanma maliyetleri de dâhil olmak üzere, bir dönem içerisindeki ortalama defter değeri; normal şartlar altında aynı dönemde aktifleştirme oranının uygulandığı yaklaşık harcama tutarıdır..
19. Bir varlığın amaçlanan kullanıma veya satışa hazır duruma getirilmesi için gerekli işlemler; ilgili varlığın fiziksel olarak inşa edilmesi ile sınırlı değildir. Bu işlemler; söz konusu varlıkla ilgili fiziksel inşaatın başlamasından önceki, gerekli izinlerin alınması gibi teknik ve idari faaliyetleri de içerir. Ancak, bu tür işlemler, varlığın durumunu değiştiren herhangi bir üretim veya gelişme olmaksızın varlığın elde tutulmasını kapsamaz. Örneğin; bir arazinin inşaata hazır duruma getirilmesine ilişkin işlemler sırasında oluşan borçlanma maliyetleri, arazinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmaların yapıldığı dönem boyunca aktifleştirilir. Ancak, bina yapma amacıyla alınan bir arazinin, herhangi bir gelişme olmaksızın elde tutulması sırasında oluşan borçlanma maliyetleri aktifleştirilemez.
 
Üst