17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan aokten
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: 17 Aralık 2011 SPK Bağımsız Denetim Sınavı

Bu da benden herkese hediye, not ben bu soruyo doğru yapmıştım. Kendi Kaleme gol attığımında farkındayım. Vatan Sağolsunnn :) :) :) :)

sir_ibrahim ' Alıntı:
Bu da benden herkese hediye, not ben bu soruyo doğru yapmıştım. Kendi Kaleme gol attığımında farkındayım. Vatan Sağolsunnn :) :) :) :)

Kendi kalenize gol attığınız bir durum yok ki....

Sizde bilrisizniz ki Kurumsal Yönetim İlkelerinde tavsiye niteliğinde olan tüm ilkelerin yanında (T) olur.

Bu dört ilkenin de yanında (T) yok.

Hem şöyle bir durumda var sizin doğru yaptığınız soru zaten size doğru sayılacak.

iptal olan sorulara ilişkin uygulamayı bilmiyorum. bütün cevaplar doğru mu sayılıyor???

şu ayrıntıya dikkat, sınav sorusunda bağımsız yönetim kurulunun süresi 6 yıl olarak geçiyor ve bu doğru kabul ediliyor....

Dediğiniz gibi 6 yıl da doğru olarak kabul ediliyor.

İptal olan sorulardada herkese doğru kabul ediliyor.

hocam sınem bıraz daha belge koysa önünüze spk nın önünde ilk iptal eylemini siz yapacaksınız gibi geliyor:)

Aktıf ıle konustum standartta ıptal olacak bır soru yokmuş .Bagımsız denetım de 3 tane yakalamışlar mevzuat ıcın saat 02:30 da haber verecekler... bılgılerınıze

Benim sınavda bir iddaam yok, bir beklentimde yok, Lütfen ukalalık olarak algılanmasın.. Ben bu sınavda 25/22 yaptım...25/25 yapıncaya kadar devam...

25/25 yapınca hocam cevap kağıdının altına bildiklerinizide yazarsanız hülya avşarın yıldızlı evetine dönecek gibi:)... Şaka hocam bravo harika bir iş yapmışssınız 22/25 büyük başarı takdire şayan..harikasınız :)

B GRUBU 17. SORUYA AİT İTİRAZ AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.

17 Aralık 2011 tarihinde yapılan SERMAYE PİYASASI BAĞIMISIZ DENETİM SINAVINDA YER ALAN B KİTAPÇIĞINDA SERMAYE PİYASASI MEVZUATI 17. SORUSU AŞAĞIDAKİ GİBİDİR;

17) Sermaye Piyasası Kurulunun Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlşikin Tebliğ' i Uyarınca ,'' Bağımsız Yönetim Kurulu '' üyeliği ile ilgili aşağıda verilen kurumsal yönetim ilkelerinden hangisi tüm şirketler için tavsiye niteliğindedir?

A) Yönetim Kurulunun, sayısı 2' den az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşur.

B) Bağımsız Yönetim Kurulu üyesi bağımsız olduğuna ilişkin yazılı bir beyanı aday gösterildiği esnada yönetim kuruluna verilir.

C) Şirketin yönetim kurulunda son altı yıl içerisinde yönetim kurulu üyeliği yapan bir kişi, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanamaz.

D) Bağımsız Yönetim Kurulu üyesine yönetim kurulunun önerisi ve genel kurul onayı ile sağlanacak, ücret ve huzur hakkı gibi maddi imkanlar, bağımsızlığı koruyacak düzeyde olur.

CEVAP ANAHTARINDA SORUNUN YANITI "D" OLARAK VERİLMİŞTİR. D ŞIKKINDA YAZILI BİLGİ DOĞRU OLMAKLA BERABER DİĞER 3 ŞIKTA YER ALAN BİLGİLER DE BAĞIMSIZ ÜYELER İÇİN DOĞRU BİLGİLERDİR. SORUDA HANGİ İLKENİN TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLDUĞU SORULMAKTADIR. KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNDE TAVSİYE NİTELİĞİNDE OLAN İLKELERİN YANINDA (T) HARFİ YER ALIR. İLGİLİ MADDE METNİ AŞAĞIDA YER ALMAKTADIR. SINAVDA KULLANILAN ŞIKLAR KOYU OLARAK BELİRTİLMİŞTİR. 4 BİLGİ DE DOĞRU OLMAKLA BERABER HİÇBİRİNİN YANINDA (T) HARFİ BULUNMADIĞINDAN SORUNUN CEVABI BULUNMAMAKTADIR.

BU SORUNUN YANITININ "D" OLMASININ YASAL DAYANAĞININ BİLGİ ALMA HAKKI KANUNU KAPSAMINDA TARAFIMA BİLDİRİLMESİ HUSUSUNU ARZ EDERİM.

11/10/2011 tarihinde yayımlanan "Kurumsal Yönetim İlkelerinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Seri: IV No: 54)" BÖLÜM IV -YÖNETİM KURULU başlığı altında 3.3. nolu bentte ve devamında bağımsız yönetim kurulu üyeliğine ilişkin yer alan maddeler aşağıdaki gibidir.

3.3. Yönetim kurulu üyeleri içerisinde, görevlerini hiç bir etki altında kalmaksızın icra etme niteliğine ve potansiyeline sahip bağımsız üyeler bulunur.
3.3.1. Yönetim kurulunun, sayısı ikiden az olmamak üzere en az üçte biri bağımsız üyelerden oluşur. Bağımsız üye sayısının hesaplanmasında küsuratlar izleyen tam sayı olarak dikkate alınır.
3.3.2. Bağımsız yönetim kurulu üyesine yönetim kurulunun önerisi ve genel kurulun onayı ile sağlanacak, ücret ve huzur hakkı gibi maddi imkanlar, bağımsızlığı koruyacak düzeyde olur. Bu amaca yönelik olarak sağlanan maddi imkanlar bağımsızlığı engellemez.
3.3.3. Düzenleyici otoritelerde ve öz düzenleyici kuruluşlarda çalışmış olan meslek personeli, diğer bağımsızlık şartlarını da taşıdıkları takdirde, bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak seçilebilirler. (T)
3.3.4. Şirketin yönetim kurulunda son altı yıl içerisinde yönetim kurulu üyeliği yapan bir kişi, yönetim kuruluna bağımsız üye olarak atanamaz.
3.3.5. Aşağıdaki kriterlere uyan yönetim kurulu üyesi ?bağımsız üye? olarak nitelendirilir.
1. a- Şirket, şirketin ilişkili taraflarından biri veya şirket sermayesinde doğrudan veya dolaylı olarak %5 veya daha fazla paya sahip hissedarların yönetim veya sermaye bakımından ilişkili olduğu tüzel kişiler ile kendisi, eşi ve üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımları arasında son beş yıl içinde istihdam, sermaye veya ticaret anlamında doğrudan veya dolaylı bir menfaat ilişkisinin kurulmamış olması,
2. b- Yönetim kuruluna bir pay grubunu temsilen seçilmemiş olması,
3. c- Başta şirketin denetimini ve danışmanlığını yapan şirketler olmak üzere, yapılan anlaşmalar çerçevesinde şirketin faaliyet ve organizasyonunun tamamını veya belli bir bölümünü yürüten şirketlerde çalışmıyor olması ve son beş yıl içerisinde yönetici olarak görev almamış olması,
4. d- Son beş yıl içerisinde, şirketin bağımsız denetimini yapan kuruluşlarda istihdam edilmemiş veya bağımsız denetim sürecinde yer almamış olması,
5. e- Şirkete önemli ölçüde hizmet ve ürün sağlayan firmaların herhangi birisinde çalışmamış ve son beş yıl içerisinde yönetici olarak görev almamış olması,
6. f- Eşi veya üçüncü dereceye kadar olan kan ve sıhri hısımları arasında hiçbirisinin şirkette yönetici, toplam sermayenin %5?inden fazlasını elinde bulunduran veya her halükarda yönetim kontrolünü elinde bulunduran pay sahibi olmaması,
7. g- Şirketten yönetim kurulu üyeliği ücreti ve huzur hakkı dışında başka herhangi bir gelir elde etmiyor olması; yönetim kurulu görevi dolayısıyla hissedar ise sermayede sahip olduğu payın oranının %1?den fazla olmaması ve bu payların imtiyazlı olmaması.
Haklı gerekçelerin varlığı halinde, yatırımcı haklarını korumayı teminen, Kurul?un uygun görüşü ile, azami bir yıla kadar geçici bir süreyle sınırlı olmak üzere, yukarıda verilen bağımsızlık kriterlerinden bir veya birkaçını sağlamayanlar bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak genel kurul tarafından seçilebilir.
3.3.6. Bağımsız yönetim kurulu üyesi, mevzuat, esas sözleşme ve yukarıda yer alan kriterler çerçevesinde bağımsız olduğuna ilişkin yazılı bir beyanını aday gösterildiği esnada yönetim kuruluna verir.

sir_ibrahim ' Alıntı:
Kurumsal yönetim ilkeleri, sorusuna şu şekilde de açıklama yapabilirim.

Bağımsız Yönetim Kurulu üyesinin süresi kaldıran ilkelerde 7 yıl olarak geçiyordu. ve bu o dönemde kaldırmadığı için derslerde ben arkadaşlara bu kaldırılmadığı sürece geçerli diyordum.

Aynı zamanda, Gayr-ı Menkul Yatırım Ortaklıları tebliğinde, "Yönetim kurulu üyelerinin bağımsızlığı: Yönetim kurulu üyelerinin Kurul tarafından yayımlanan Kurumsal Yönetim İlkelerinde tanımlanan anlamda bağımsız olması hali olup ortaklık yönetim kurulunda toplam yedi yıl süre ile bağımsız yönetim kurulu üyeliği yapan bir kişinin bağımsızlığı ortadan kalkmış sayılır."
7 süre ibaresi devam ediyor...

bu kullanılablir...

karamsarlığın temsilcisi olarak :) bu şıkkın hatalı olmasının sorunun iptalini gerektirmeyeceğini düşünüyorum. soru tüm şirketler için tavsiye niteliğinde olan hangisidir diye soruyor. diğer şıklara "türkiyenin ilk başbakanı ajdardır." yazmış olsalar bile bu husus doğru cevabın "d" seçeneği olduğu gerçeğini değiştirmiyor. demek istediğim şu ki diğer şıklar ilke bile olmayabilirdi..

Arkadaşlar Standartlarda ,

Leasing ve Konsolidasyon ile ilgili sorulara itiraz edeceğim.

Leasing b şıkkında ve konsolidasyon d şıkkında anlatım hatası olduğunu düşünüyorum.
Leasing te "Kiralayan" terimi kiraya veren olarak kullanılıyor, bu durumda bu şıkkın doğru olduğu sonucuna vardırıyor,

Konsolidasyonda ise A şirketinin kons. azınlık payı yoktur derken A şir. kons. B şirketine ait azınlık payı yoktur denmeli idi. İtiraz dilekçemi vereceğim.

Leasing b şıkkında ve konsolidasyon d şıkkında anlatım hatası olduğunu düşünüyorum.
Leasing te "Kiralayan" terimi kiraya veren olarak kullanılıyor, bu durumda bu şıkkın doğru olduğu sonucuna vardırıyor,

Konsolidasyonda ise A şirketinin kons. azınlık payı yoktur derken A şir. kons. B şirketine ait azınlık payı yoktur denmeli idi. İtiraz dilekçemi vereceğim.

Siz ne düşünüyorsunuz????

yaseminr ' Alıntı:

Siz ne düşünüyorsunuz????

bu başlık biraz mevzuat ağırlıklı sanırım o yüzden sorunuza cevap alamıyorsunuz. ??

eos ' Alıntı:
sir ibrahim sizinle aynı şekilde düşünüyorum hak eden denetimci olsun hakkınıda versin efendim aynı şekilde sorularda hata yok ters köşeydi o kadar....

:) sizce şu anda lisans sahiplerinin hepsi hakederek mi lisans aldılar? tebliğin yayım tarihinde sorumlu ortak baş denetçi olanlar lisans sınavından muaf tutuldular. benim etrafımda bile bir ton insan bu şekilde lisans aldı. bunların bir çoğu bağımsız denetimden bi haber.
ayrıca bu sınavların işi yapabilme becerisini ölçebileceğini düşünmüyorum, sınavlara eleme aracı olarak bakmak gerekir. veya şöyle değerlendirin bir çok arkadaşın 1 soruya ihtiyacı var.. bir soruyu yapsalardı denetçi olacaklardı şu anda değiller ????
bu yönüyle baktığınızda sınavın nasıl geçildiği önemli değildir. kopya, hile, itiraz, ezber hepsi bana göre haktır.
sorularda hata olduğunu ben de düşünmüyorum.. ama inandırıcı bir itiraz gelsin yapacağım çirkefin haddi hesabı yok :)

*çirkeflik ,kopya, hile, itiraz, ezber hepsi bana göre haktır*

Bu düşünce tarzıyla denetim alanında var olmaya çalışılırsa hapis cezası bile alınabilir.Denetim alanı da cezalar çok ağır olacaktır.Meslekten ihraç edilme oranı da yüksek olacaktır.
Henüz lisansı alamayanlara moral olması açısından;Spk en azından yeni düzenlemeler yapılana kadar ve de kurumlar arası anlaşma sağlanana kadar bir sınav daha yapma ihtimali yüksektir.Mevzuatta İptal edilme ihtimali yüksek olan birkaç soru var.İtiraz etmenizde fayda var. Sadece spk lisansını almış olmak denetim alanında yeterli değildir.Yine de spk lisansını almanız da fayda vardır.

stajyerzade ' Alıntı:
*çirkeflik ,kopya, hile, itiraz, ezber hepsi bana göre haktır*

Bu düşünce tarzıyla denetim alanında var olmaya çalışırsa hapis cezası bile alınabilir.Denetim alanı da cezalar çok ağır olacaktır.Meslekten ihraç edilme oranı da yüksek olacaktır.
Henüz lisansı alamayanlara moral olması açısından;Spk en azından yeni düzenlemeler yapılana kadar ve de kurumlar arası anlaşma sağlanana kadar bir sınav daha yapma ihtimali yüksektir.Mevzuatta İptal edilme ihtimali yüksek olan birkaç soru var.İtiraz etmenizde fayda var. sadece spk lisansını almış olmak denetim alanında yeterli değildir.Yine de spk lisansını almanız da fayda vardır.

sayın stajyerzade
öncelikle bu yazacaklarımı sınavları verememiş bir insanın kıskançlığı zannetmeyin...
"denetim alanında çirkeflik ,kopya, hile, itiraz, ezber hepsi bana göre haktır" demedim. söylediklerim sınav konusundaydı.. ve itirazım "hakeden denetçi" olsun lafına karşıydı.
şu anda denetim sektöründe yeni bir paylaşımın yaşandığı ve bu paylaşımdan haksız kazanımlar elde eden bir sürü insanın bulunduğunu düşünürsek (sadece lisans anlamında değil) sınavların bir şekilde geçilmesi gerektiği ve bunun içinde her yolun mübah olduğunu düşünmek çok ta yanlış değil bence.. şu anda spk tarafından verilen lisansların iptaline yönelik çok ciddi kulisler var. dikkat edin "lisansların iptaline" diyorum. bu kulisler başarılı olursa sizce spk dan lisanslanmış insanlar ne düşünecekler?? diyeceksiniz ki böyle bi şey olmaz. şu anda oldu türkiyede denetim yetkisi "türmob"un elindeydi ve her birimizin mesleki ruhsatları her türlü denetim yapma yeterliliğini ifade ediyordu.. şu anda böyle bir yeterliliğimiz yok..
bu şartlarda adaletten doğruluktan bahsedilebilir mi???

SunBreeZe ' Alıntı:
Aktıf ıle konustum standartta ıptal olacak bır soru yokmuş .Bagımsız denetım de 3 tane yakalamışlar mevzuat ıcın saat 02:30 da haber verecekler... bılgılerınıze

Aktiften cevap geldi mi size?

şimdi aktif ankarayla görüştüm muhasebe standartlarından iptal soru yok bağımsız denetimden 2 tane var.
mevzuat hocalarından bir tanesi iptal soru yok demiş diğeri 5. soru iptal edilebilir demiş ama incelemeye devam ediyormuş. görüştüğüm hanımefendi hangi kitapçıktaki 5. soru olduğunu bilmiyormuş..
kesinleştiğinde sitede açıklayacaklarını söylüyor..

Link vermek forum kurallarına aykırıdır.

Arkadaşlar Aktif Ankara dershanesinden mevzuat hocası ile görüştüm. A.Ş. için kesin sonuç alacağımı Kurumsal Yönetim İlkeleri içinde söylediğimin doğru ama bakıp geri döneceğini söyledi.