2.El Alım Satım

Üyelik
31 Ocak 2011
Mesajlar
45
Konum
istanbul
yeni bir mükellef geldi internetten 2.el eşya alım satımı yapacaklarmış:ne tür bir firma kurulması lazım yasak prosedürleri nelerdir vergi ödemesi çıkar mı e arşive geçmesi lazım mı teknik ayrıntılar nelerdir acaba teşekkürler.
 
yeni bir mükellef geldi internetten 2.el eşya alım satımı yapacaklarmış:ne tür bir firma kurulması lazım yasak prosedürleri nelerdir vergi ödemesi çıkar mı e arşive geçmesi lazım mı teknik ayrıntılar nelerdir acaba teşekkürler.

Gelir vergisi mükellefi olacak,profesyonel bağlantı kuracak evet tüm faturaları e-arşiv / e-fatura olacak.

kısa ve öz.
 
Sayın demiral,

Kısa ve öz çok yanlış. Asıl koşul "Bilanço Usulüne Göre Defter Tutmak" tır. Bu olmadan diğerlerinin hiçbiri olmaz.
 
E-fatura düzenleme mecburiyeti bulunan firmalar açısından 454 sayılı VUK Genel Tebliğinde; '2014 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler e-fatura düzenlemek zorundadırlar' ifadesi yer almaktadır.

433 sayılı V.U.K. Genel Tebliğinde de; 'internet üzerinden satış yapan ( e-fatura mükelleflerinin ve 2014 yılı Gelir Tablosu brüt satış hasılat tutarı 5 milyon TL ve üzeri olan) vergi mükelleflerinin 01.01.2016 tarihinden itibaren ayrıca e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğundan bahsedilmektedir.

Firma internet üzerinden satış yapacağından e-fatura için belirlenmiş olan 10 milyon TL kriterine bakmadan; '2014 veya 2015 yılında 5 milyon ve üzeri brüt satış hasılatı varsa öncelikle e-fatura uygulamasına geçmeli ve sonrasında da e-arşiv için başvuruda bulunmalıdır' şeklinde düşünüyorum. Atladığım veya yanlış değerlendirdiğim bir husus var ise meslektaşlarım tamamlayacaklardır.
 
İnt üzerinden satış yapanlar kendileri için belirlenen limiti geçtiği zaman e-arşiv zorunluluğu doğuyor, yani e-ft sonrası e-arşiv olamıyor.
Ek olarak limit için; 1 TL int satış 5 milyon TL normal satış olsa dahi toplam dikkate alınmakta.
 
Son düzenleme:
Sayın arkadaşlar,

Soruyu soran arkadaşımız "ne tür bir firma kurulması lazım" diye belirtmiş yani ortada hala bir işletme yok, hal böyleyken Tebliğler, sınırlar gibi şeylerden bahsetmenin anlamı yok. Daha önce belirttim bu kuralların tamamı "Bilanço Usulü Defter Tutanlar" içindir. Ortada kurum yokki bu sınırlara bakalım. İşi yapmak isteyen gider bir işletme defteri onaylatır işe başlar, ertesi yıl sınıf değiştirme sınırlarını geçerde bilanço usulüne tabi olursa o zaman bu şartlar değerlendirilir.
 

Benzer konular

Üst