2005 ve 2006 Yılları İtibariyle Mevduat Stopajları Hakkında

Celal Özcan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
160
Herkese Merhabalar,

Bildiğiniz üzere 5281 sayılı kanunun 30. maddesiyle gelir vergisine eklenen geçici 67. madde ile menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde 1.1.2006 dan itibaren yeni bir dönem başlamış olacaktır.

Benim sorum mevduatlara uygulanan stopaj oranları ile ilgili olacak.

Soru 1 : 02.12.2005 - 02.01.2006 tarihi itibariyle bağlamış olduğum mevduatın sağlayacağı getiriye % 18 mi yoksa % 15 mi tevkifat uygulanacak?

Soru 2 : 02.01.2005 - 05.01.2006 tarihi itibariyle bağlamış olduğum mevdutımdan sağlayacağım getiriye % 7 mi yoksa % 15 mi tevkifat uygulanacak? Vergi avantajı elde edeceğimi düşünerek bir yıldan uzun süreli bağladığım mevduatımdan % 15 tevkifat yapılırsa bu durumda vergi avantajımı kaybetmiş olmayacak mıyım?

Acaba uygulamalar ne yöndedir.Bilgisi olan arkadaşların görüş ve düşüncelerini bekliyorum.

Saygılarımla,
 
Sayın Özcan...
Aynen söylediğiniz gibi olacak...
2006 öncesi açılan mevduat hesaplarının vade bitimi 2006 sonu ise tevkifat oranı % 15'dir...
Saygılarımla...
 
Sayın Özcan

Burada bir kavram kargaşalığı olduğunu görüyorum. Bahsi geçen Geçici 67. madde geçen menkul sermaye iradı mevdutla ilgili değil, menkul kıymetlerle ilgilidir. Menkul kıyemt tabirinin ne anlama geldiği yine bu maddenin 12. bedinde açıklanmıştır. (Bahsi geçen bend aşağıdadır)

Diğer taraftan mevduata uygulanan stopaj halen %7 oranındadır.


Kod:
12) Bu maddede geçen menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası aracı ifadesi, özel bir belirleme yapılmadığı sürece Türkiye'de ihraç edilmiş ve Sermaye Piyasası Kurulunca kayda alınmış ve/veya Türkiye'de kurulu menkul kıymet ve vadeli işlem ve opsiyon borsalarında işlem gören menkul kıymetler veya diğer sermaye piyasası araçları ile kayda alınmamış olsa veya menkul kıymet ve vadeli işlem borsalarında işlem görmese dahi Hazinece veya diğer kamu tüzel kişilerince ihraç edilecek her türlü menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracını ifade eder.

Bankaların ve aracı kurumların taraf olduğu veya bunlar aracılığıyla yapılan; belirli bir vadede, önceden belirlenen fiyat, miktar ve nitelikte, ekonomik veya finansal göstergeye dayalı olarak düzenlenenler de dahil olmak üzere, para veya sermaye piyasası aracını, malı, kıymetli madeni ve dövizi alma, satma, değiştirme hak ve/veya yükümlülüğünü veren vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri bu madde uygulamasında diğer sermaye piyasası aracı addolunur.
----------------------------
 
OSMAN EROL' Alıntı:
Sayın Özcan

Burada bir kavram kargaşalığı olduğunu görüyorum. Bahsi geçen Geçici 67. madde geçen menkul sermaye iradı mevdutla ilgili değil, menkul kıymetlerle ilgilidir. Menkul kıyemt tabirinin ne anlama geldiği yine bu maddenin 12. bedinde açıklanmıştır. (Bahsi geçen bend aşağıdadır)

Diğer taraftan mevduata uygulanan stopaj halen %7 oranındadır.

Merhaba,
Sayın Osman Erol, yorumunu aşağı aldığım Gelir Vergisi Kanununun 75. ve Geçici 67. maddesinin ilgili bendlerini dikkate alarak gözden geçirmelisin. Tabi Geçici 67. madde 01.01.2006 tarihinde yürürlüğe girecek.


Kod:
             Madde 75 – (Değişik: 24/12/1980 - 2361/52 md.)
             Sahibinin ticari, zirai veya mesleki faaliyeti dışında nakdi sermaye veya para ile temsil edilen değerlerden müteşekkil sermaye dolayısıyla elde ettiği kar payı, faiz, kira ve benzeri iratlar menkul sermaye iradıdır.

             Kaynağı ne olursa olsun aşağıda yazılı iratlar menkul sermaye iradı sayılır:
             7. Mevduat faizleri (Bankalara, bankerlere, tasarruf sandıklarına, tevdiat kabul eden diğer müesseselere yatırılan vadeli, vadesiz paralara ödenen faizler ile bunlar dışında kalan kişi ve kuruluşlardan devamlı olarak para toplama işi ile uğraşanların her ne şekil ve ad altında olursa olsun toplanan paralara sağladıkları gelirler ve menfaatler de mevduat faizi sayılır.);

Kod:
             Geçici Madde 67- (Ek: 30/12/2004-5281/ 30 md.)

             4) 75 inci maddenin ikinci fıkrasının  (7), (12) ve (14) numaralı bentlerinde yazılı menkul sermaye iratlarından ödemeyi yapanlarca % 15 oranında vergi tevkifatı yapılır. Bu iratlar üzerinden 94 üncü madde veya Kurumlar Vergisi Kanununun 24 üncü maddesi kapsamında ayrıca tevkifat yapılmaz.
 
Sayın Osman Erol,

Tamer Bey'in dediği gibi Gelir Vergisi Kanunu'nun Menkul Sermaye İratı konusunu düzenleyen 75 maddesinin 7.fıkrasında Mevduat Faizlerinin menkul kıymet olarak belirtildiğini görmekteyiz.Burada bir kavram kargaşası yok.Ayrıca mevduatlara uygululanacak olan tevkifat oranının vade yapısına göre değişmektedir.Değerli görüşlerinizi almak için başvurduğum konu vade bağlanışı itibariyle 2005 yılında başlayıp 2006 yılına sarkan mevduatlarda acaba hangi yılın stopaj oranlarını dikkate alınacagıdır ben bunu merak etmiştim.

Saygılarımla,
 
Sayın Celal Özcan

"Tamer beyin dediği gibi" değil

Geçici 67. maddedeki menkul kıymet kavramı ile menkul sermaye iradı kavramının yine karıştırıldığını görüyorum. Bunlar ayrı şeyler. Menkul kıymet deyimi ile neyin kastedildiği bahsi geçen maddede belirtilmiştir. Kısacası şimdilik bu madde sizi ilgilendirmiyor.

Sizin probleminize gelince:

Halen uygulanan stopaj oranları:

3 aya kadar (3 ay dahil) vadeli hesaplarda %18,
6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %16,
1 yıla kadar vadeli hesaplarda %12
1 yıl ve daha uzun vadeli hesaplarda %7

dir.

Sizin hesabınız bir yıldan uzun vadeli olduğuna göre uygulanacak stopaj oranı % 7 olacaktır.
Vade oranının müteakip yıla taşması sonucu değiştirmez.
………………………………
 
Merhaba,
Sayın Özcan, az önce Hürriyet gazetesinde Şükrü Kızılot'un bu konuyla ilgili bir yazısını okudum. Yazıda Maliyenin bir bankaya verdiği özelgede vade başlangıcı 2005 olup, vadesi 2006 yılında biten hesaplara Geçici 67.madde gereğince işlem yapılması gerektiği şeklinde görüş bildirdiğini yazıyordu.

Yazının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Vadesi 2006’ya sarkan mevduatın avantajı
 
Tekrar Merhaba,
Sayın Erol, son mesajınızı yeni gördüm. Lütfen Geçici 67. maddenin 4. bendini okuyup, bendin atıf yaptığı 75. maddenin 7. bendinde tanımlanmış olan vadeli mevduata 01.01.2005 tarihinden itibaren yapılacak olan stopaj oranlarını söylermisiniz.

Eğer rakam yüksek ise 5228 sayılı kanun 30.12.2004 tarihinde değilde vade başlangıcından sonra yayımlanmış olsaydı yargıya giderek vade başlangıcında geçerli olan stopaj oranlarının kullanılması (belki) sağlanabilirdi.
 
Merhaba ;
Bu konu ile ilgili kafa karışıklığının nedeni ,ilgili oranların belirlendiği Bak.Kur.Kararlarında şu ifadelerin yer almasıdır. "Bu tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilenen hesaplara ödenecek faizlere uygulanmak üzere..."
Ancak 5281 sayılı yasanın Geç.67.Maddesini düzenleyen madde hükmünde böyle bir şey yoktur...
Sonuç olarak yukarıda da söylediğim gibi...vadesi 2006'ya sarkan mevduatlarda bu oran % 15'dir...Sayın Tamer Başkan'ın link olarak verdiği Şükrü Hoca'nın yazısı olaya vergi avantajı açısından yaklaşmış , ancak bir de avantajın kaybedildiği durum sözkonusudur...

Saygılarımla...
 

Benzer konular

Üst