Ynt: 2010 Aralık SMMM Yeterlilik Sınavı
amtydz ' Alıntı:
Arkadaşlar benim meslek hukuku konusunda merak ettiğim bir nokta var.
Ben meslek hukukuna gib.gov.tr - mevzuat bölümünde ki kanunlardan çalışıyorum.
Fakat tüm kanun metnini (3568 sayılı meslek kanunu) okuduğum halde bazı noktaların eksik olduğunu farkettim.
Mesela tüm kitaplarda uyarma cezasını gerektiren durumlar madde madde yazıyor fakat kanun metninin hiçbir yerinde bir tane dah madde yok. Biz sadece kanundan mı sorumluyuz yoksa kitaplarda ki verilere de çalışalım mı ?
Bu konuda bir fikri olan var mı ?
SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
Uyarma Cezası
Madde 5- Uyarma cezası aşağıdaki durumlarda uygulanır:
a) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 2. maddesiyle değiştirilen bent; Yürürlük: 27.09.2007 (*) Müşterilerin işlerine karşı, kayıtsız ve ilgisiz kalınması, müşterilerle mesleki konularda yapılacak sözleşme hükümlerine aykırı davranılması, sözleşmenin taraflarca fesh edilmesi hâlinde, iş sahibinin defter ve belgelerinin otuz gün içinde devir ve teslim tutanağı düzenleyerek teslim edilmemesi (Devir ve teslim işleminin gerçekleşemediğinin meslek mensubu tarafından Odaya bildirilmesi durumu hariç.),
b) Birlikçe yayımlanan, genelge vs yönerge hükümlerine aykırı, olarak, meslek disiplinini bozucu hareketlerde bulunulması,
c) Aday meslek mensubunun, mesleğin vakar ve onuru ile bağdaşmayan işler yapmasına neden olunması veya bilerek izin verilmesi veya bu eyleme göz yumulması,
d) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 2. maddesiyle yürürlükten kaldırıldı. Yürürlük: 27.09.2007 ) (**)
e) Yasal düzenlemelere uygun tabela asılmaması,
f) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 2. maddesiyle değiştirilen bent; Yürürlük : 27.09.2007)(***) Müşteri bildirim listelerinin tam ve doğru olarak Odaya süresinde verilmemesi,
g) Kanun ve Yönetmeliklerde öngörülen sosyal sorumluluk hükümlerine uyulmaması,
h) En az iki kez yazı ile istenmesine rağmen, oda aidat borçlarının haklı gerekçe olmaksızın ödenmemesi,
i) Adres değişikliklerinin, Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak süresinde bildirilmemesi,
j) Mesleğin yürütülmesi esnasında; görevi ile ilgisi olmayan konularda, çıkar çatışmalarına taraf olunması,
k) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 2. maddesiyle değiştirilen bent; Yürürlük : 27.09.2007) (****) Meslek mensuplarınca, Oda yönetim, denetim, disiplin kurulu tarafından görevleri ile ilgili olarak istenen her türlü belge ve bilginin verilmemesi,
l) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 2. maddesiyle eklenen bent; Yürürlük :27.09.2007) Bir diğer meslek mensubunun çalışanlarına her türlü vasıtayla meslektaşın veya müşterilerinin iş sırlarını ele geçirmeye veya açıklamaya yöneltmesi,
m) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmeliğin 2. maddesiyle eklenen bent; Yürürlük: 27.09.2007) Yukarıda sayılanlar dışında, mesleğin vakar ve onuruna aykırı davranışlarla, görevin gerektirdiği güveni sarsıcı hareketlerde bulunulması.
eğer aradığın şöle bişeyse ymnetmelikle düzenlenmiş.. aynı sitede kanun yerine yönetmelikleri seçince çıkıyo zaten..
bu arada ben para yatırdım ve internetten ders seçtim ilginize teşekkür