2013/1 - Sınav Sonrası Paylaşımlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Liszt
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
abi soruda geçmiş yıl ile ilgili hiç bir veri yokken bunun geçmiş yılda olduğunu düşünmek bana müneccimlik gibi geliyo.nerden anladınız adan 5 nisan diyo 4 ay mı beklemiş malın kalitesiz olduğunu anlamak için

dehanın cevaplarında 681 hesabımı kullanılmış.
abi soruda geçmiş yıl ile ilgili hiç bir veri yokken bunun geçmiş yılda olduğunu düşünmek bana müneccimlik gibi geliyo.nerden anladınız adam 5 nisan diyo 4 ay mı beklemiş malın kalitesiz olduğunu anlamak için.ya bırakın deha deha.aralık maliyet 1. soruda kapasite kullanım oranını % 60 verdiler bende sınavda öyle yaptım.ama tesmer cevapları yayınladığında % 80 olarak hesaplamış dehanın sitesi cevapları tesmere yönlendirdi hocalarını defalarca aradım kimse cevap veremedi tesmeri aradım incelicez dedi.burada forum açtım bi allahın kulu cevap veremedi

abi soruda geçmiş yıl ile ilgili hiç bir veri yokken bunun geçmiş yılda olduğunu düşünmek bana müneccimlik gibi geliyo.nerden anladınız adam 5 nisan diyo 4 ay mı beklemiş malın kalitesiz olduğunu anlamak için.ya bırakın deha deha.aralık maliyet 1. Soruda kapasite kullanım oranını % 60 verdiler bende sınavda öyle yaptım.ama tesmer cevapları yayınladığında % 80 olarak hesaplamış dehanın sitesi cevapları tesmere yönlendirdi hocalarını defalarca aradım kimse cevap veremedi tesmeri aradım incelicez dedi.burada forum açtım bi allahın kulu cevap veremedi
ve ben hala idda ediyorum kapasite kullanım oranı % 60 tı ama kimse elini taşın altına koymadı çünkü odalar % 80 oranını yapan öğrencilerinden geçenleri çoktan aramış aramıza hoşgeldiniz demişti

Arkadaşlar biliyorum ki hararetle muhasebe sınavını tartışıyorsunuz, yalnız benim vergi sınavından bir sorunum var.
Kar payı elde edilmişti, 50.000 tl brüt yazıyordu sanırım.
TESMER in yayınladığı bir eğitim videosu vardı geçen hafta.
Orada aynen şöyle deniyor : ".. elde edilen kar paylarının yarısı, 2012 yılının beyan sınırı olan 25.000 tl'yi aşarsa beyan edilecek."
Muhtemelen yanlış düşünüyorumdur, ama bilenlerden yardım istiyorum. Sınavda 25.000 tl istisna dedim. Kalan 25.000 tl ise beyan sınırını geçmediği için beyandışı dedim. TESMER'in yayınladığı o videoda bunu destekleyen örnek de gösteriyor. Nereyi kaçırıyorum ben, anlayamadım? (Murat'ın yanıtına göre beyana tabi.)

sayın list bende yanıldım serbest meslek kazancıyla beraber 25000tl sınırı geçtiği için beyannameye dahil etmemiz gerekiyordu. maalesef bende dahil etmedim.

Arkadaşlar biliyorum ki hararetle muhasebe sınavını tartışıyorsunuz, yalnız benim vergi sınavından bir sorunum var.
Kar payı elde edilmişti, 50.000 tl brüt yazıyordu sanırım.
TESMER in yayınladığı bir eğitim videosu vardı geçen hafta.
Orada aynen şöyle deniyor : ".. elde edilen kar paylarının yarısı, 2012 yılının beyan sınırı olan 25.000 tl'yi aşarsa beyan edilecek."
Muhtemelen yanlış düşünüyorumdur, ama bilenlerden yardım istiyorum. Sınavda 25.000 tl istisna dedim. Kalan 25.000 tl ise beyan sınırını geçmediği için beyandışı dedim. TESMER'in yayınladığı o videoda bunu destekleyen örnek de gösteriyor. Nereyi kaçırıyorum ben, anlayamadım? (Murat'ın yanıtına göre beyana tabi.)
arkadaşlar ben vergiyi geçtim girmedim o yüzden soruyu tam olarak verileri ile yazarsanız yardımcı olmaya çalışırım.bu arada dersane cevaplarını herzaman doğru diye kesinlikle dikkate almayınız daha önceki paylaşımlarıma bakın anlarsınız

soru şöyle sayın xmen3406

Serbest Muhasebeci mali Müşavir Bay (A) 2012 yılında 160.000.- TL serbest meslek kazancı elde etmiş olup, bu
kazanca ilişkin olarak yıl içinde 25.000.-gelir vergisi kesintisi yapılmış ve 15.000.-geçici vergi ödenmiştir. Ayrıca yıl
içinde 10.000.- Sosyal güvenlik Primi ve 5.000.-TL de şahıs sigorta primi ödemiş olan Bay(A)’nın diğer gelir unsurları aşağıdaki gibidir. Kiraya verilen işyeri gayrimenkul kirası(brüt) 40.000.-
Anonim Şirketi ortaklığından kar payı (brüt) 50.000.- Banka mevduat faizi(brüt) 60.000.- Bay(A)’nın gelirlerini beyan edip etmeyeceklerini kısaca yasal gerekçeleri ile birlikte açıklayınız. Beyan edecekse beyan tutarını (vergi matrahını) ve varsa mahsuba konu vergileri hesaplayınız. (Not: Kar payı ödemesinden % 15, kira ödemelerinden % 20 vergi kesintisi yapılmış olup, kira gelirlerinde götürü
gider esası benimsenmiştir.)

Bende tesmerin slaytını izledım ve gelir vergısını cok ıyı bıldıgım halde o soruda tesmer yanılttı benı ticarı zıraı serbest meslek kazancı elde edenler her halukarda diger gelırlerı beyan etmek zorundalar haddı aşmasada bu hesaplama yanlıs olsada yapılan açıklamalara umarım puan verırler ilk kez bu dönemde sınava girdım üst üste dağılıyor insan özelıkle finansaldan cıktıktan sonra ama sınav koşullarının hic adil olmadıgını gördum ızmır grubu olarak

ve ben hala idda ediyorum kapasite kullanım oranı % 60 tı ama kimse elini taşın altına koymadı çünkü odalar % 80 oranını yapan öğrencilerinden geçenleri çoktan aramış aramıza hoşgeldiniz demişti
O soru hatali bir soru mal tamamlanmamis kko % 80 olamaz. Diger taraftan mal uretimde yani yari mamul % 60 da olamaz gercek kko icin tamamlanma derecesi lazimdi.. Soyle bir durumda var ben % 80 hesaplamistim Smmm yanlisti ama o soruyu tesmere gore dogru yapmistim yine 25 puan aldim.Ne yapmaya calistilar inan bilmiyorum

Peki dönem ile ilgili başka bir kalem ya da kar ile alakalı başka bir kalem olarak ne kullanmış olabilirim. Yani tahminen, ona yakın birşey var mıydı? Çok şaşırdım ya, nasıl oldu anlamıyorum.

Peki dönem ile ilgili başka bir kalem ya da kar ile alakalı başka bir kalem olarak ne kullanmış olabilirim. Yani tahminen, ona yakın birşey bar mıydı? Çok şaşırdım ya, nasıl oldu anlamıyorum.

Geçmiş Yıl Karları vardı.. 2011 Bilanço, 2011 yılında hiç kar edilmemiş gibi verilmişti. Deha yayınlamış soruları bakabilirsin..

Anladım. Sağol.. Ben kapanış kaydını yetiştiremedim sınavda. En son kısma kadar geldim, yani karı vs hesapladım. Bu açılış kaydından sonra böyle bir hata nasıl değerlendirilir? Yevmiyeler, dönem sonu vs. hepsini %90 doğru yapmışım. 50 puan eder mi dersiniz?

Son düzenleme:
Evet.... Tarih sıralamasına bakıldığında 681 i ilgilendiren bir konu yok bence.. .Basit bir iade den ibaret ve Maliyet kaydının olmaması gerekli diye düşünüyorum. Murat ın açıkladığı gibi.. Mal satışının olduğunu unutmuşum ama öyle değil mal satışı var sonra iade..
Evt satış iadesi sorusu bu 681 olmaz bence.ama tek tereddüt ettiğim nokta maliyet kaydı yapılıp yapılmayacağı.dönem sonunda aralıklı envanter sorulmuş araklıda maliyet kaydı yapılmıyor mu?ama soruda maliyeti de vermiş.maliyet kaydı yapmazsk envanterimiz tutmaz o da var.kesinleşmedi gitti bu soru ya.

Evt satış iadesi sorusu bu 681 olmaz bence.ama tek tereddüt ettiğim nokta maliyet kaydı yapılıp yapılmayacağı.dönem sonunda aralıklı envanter sorulmuş araklıda maliyet kaydı yapılmıyor mu?ama soruda maliyeti de vermiş.maliyet kaydı yapmazsk envanterimiz tutmaz o da var.kesinleşmedi gitti bu soru ya.

Ben haziran döneminde sınava gireceğim. Mart dönemi finansal muhasebe sorularını çözmek için baktığımda dehanın cevabının hatalı oldugunu düşünüyorum. Malın geçmiş yılla ilgili olduğuna dair hiçbir emare yok. Yukarıda başka bir arkadasında açıkladığı gibi ilgili dönemde başka mal satış sorusu var.

Kaydın 610 B 191 B 100 A Maliyet Kaydınında 153 B 621 A olacağını düşünüyorum. Yani bu sınava girseydim kesin bu şekilde cevap verirdim. Umarım her ıkı cevabıda kabul ederler. SMMM odasındaki hocalar alternatif cevapların kabul edildiğini söylemişlerdi.

Açılış fişine kaç puan veriliyor bilen var mı arkadaşlar

Muhasebe nin puanlamasının nasıl olduğunu bilen var mı ki? Mal satışını yanlış yaptık diyelim dönem sonu maliyet kaydı da yanlış çıkacak. Şimdi her iki yevmiye kaydından kaç puan gidecek. Aynı şekilde KDV kayıtları da öyle.. Muhasebe açılışından kapanışına kadar birbiri ile bağlantılı nasıl puanlama yapılıyor anlamıyorum..