2013 Yılında Tutulacak Defterler Bilmecesi

Delinin biri kuyuya bir taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış!
Bizim defter işi ona döndü.Resmen arap saçı oldu.Çık çıkabilirsen işin içinden.
 
2013 sayılı günler kaldığı halde ne defterler ne kimlerin bağımsız denetime tabi olacağı (taslak varda geçerliliği ne kadar) nede daha bir çok ikincil düzenleme ortada yok!
Galiba içinde bulunduğumuz yıl kanun hükmünde kararname ile bir yıl uzatılıp (2013 içinde uğursuz sayılan 13 olmasından dolayı) gelecek seneye de 2012 denilecek. :D
 
İsmmmo' nun duyurusu soru işaretlerini çoğalttı. Duyuru.
B-İŞLETME DEFTERİ
Ticaret Kanunumuz tacirlerin tutacağı defterleri ve tasdik zamanlarını düzenlemiştir. Bütün tacirler bilanço usulüne göre defter tutmak zorundadırlar.
Tacir sayılmayanlar ise VUK’nun defter tutmaya ilişkin hükümleri doğrultusunda defter tutmak zorundadırlar.
Buna göre; eskiden olduğu gibi VUK’da belirlenen sınırların içinde bulunan ve tacir sayılmayan esnaflar, İşletme defteri tutmaya devam edeceklerdir.

Şimdi kimler tacirdir, kimler esnaftır, bunların sınırları nedir?
İşletme defteri yaptırdığımız firmalara, sonra sen bilanço usulu tutman gerekir denebilir mi?

Eski TTK’ya göre tutulmakta olan Ortaklar Kurulu Karar Defteri , aynı hukuki mahiyete sahip olmadığı için Müdürler Kurulu Karar Defteri yerine kullanılamaz.

Ortaklar Kurulu Karar defteri, hangi defterin yerine geçiyor.?
Eski karar defterleri kullanılmayacak mıdır?
 
tek firmayız defter tasdikleri için geçen sene internetten noter işlemleriyle uğraşmadan defterleri direkt notere götürüp tasdiklettirmiştik, bu senede aynısını yapabilirmiyiz?
 
Arkadaşlar konuyla çok alakası yok ama :) , yevmiye kebir defter sayfa sayısı oranı ne olmalı, ya da aynı mı olmalı? Mesela 250 yevmiyeye ne kadar kebir sayfası olmalı?
 
Merhaba ;

Bir orandan bahsetmek zor olur.

Benim yaptığım ; içinde bulunduğum yılın kasım ayı içerisinde (özellikle yoğun olanlar hariç ) defter sayfa sayılarını kullandığım programa hesaplatıyorum ki hem yıl içerisinde yetip yetmeyeceğini hem de önümüzdeki yıl tasdikleteceğim defterlerin sayfa sayısı için bana örnek oluyor.
 
Kullandığınız programa göre değişir.Programınızdan hesaplatıp, tahmini bir rakam belirlemeniz gerekir.
 
Noterden gelen mail sonra ben görmedim ben duymadım demeyin bazı noterler karar defteri kapanış ve açılış tasdiki istiyorlar.

SAYIN MESLEKTAŞLARIN DİKKATİNE,



Yeni Türk Ticaret Kanununun 64 üncü maddesi hükmü ve 19 Aralık 2012 günlü ve 28502 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan uygulama Tebliği esasları gereğince, yevmiye ve karar defterlerine açılış onayının yanı sıra kapanış-görüldü onayı zorunluluğunun da getirildiği malumdur.



Yevmiye ve karar defterlerine ilişkin kapanış-görüldü onayının izleyen yılın Mart Ayı sonuna kadar yapılması gerekmektedir.



Ancak bir önceki yılda kullanılan yevmiye defteri ile karar defterinin artan sayfalarının müteakip hesap döneminde de kullanılabilmesi için bu defterlere Ocak Ayı sonuna kadar yenileme-ara onayı yaptırılması gerekmektedir.



Bu durumda, yenileme-ara onayı için getirilen yevmiye ve karar defterine sözü edilen onay yapılmadan önce bu defterlere ayrıca Mart Ayı sonu beklenmeksizin kapanış-görüldü onayının da yapılması gerekip gerekmediği Gümrük ve Ticaret Bakanlığına sorulmuştur.



Bununla birlikte anılan Bakanlık görüşü gelinceye kadar noterliklerimizce herhangi bir yaptırıma muhatap olunmaması için yenileme-ara onayı için getirilen yevmiye ve karar defterine sözü edilen onay yapılmadan önce bu kapanış-görüldü onayının da yapılmasının yerinde olacağının ilgililere iletilmesi ve bu surette işlem yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.



Bilgi edinilmesini rica ederim
 
Üst