2014 Defter Tastiğinin Bugün İtibariyle Yapılması Durumunda...

weronx

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Ara 2012
Mesajlar
221
Konum
izmir
2014 defter tastiğinin bugün itibariyle yapılması durumunda kdv durumunda sıkıntılı bir durum arz edermi ( ara tastik için yeterli sayfamız yok ) cezai durum ne olur
Not: Yeni gelen mükellef...
 
Yine Vergi Usul Kanunu’nun 352. maddesinde defter tasdik işlemini zamanında yaptırmayan mükellefler için usulsüzlük cezaları öngörülmüştür. Buna göre kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay içinde tasdik işleminin yaptırılması halinde 2. derece usulsüzlük, kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik işleminin yapılması halinde ise 1. derece usulsüzlük cezası uygulanacaktır. Ayrıca defterleri geç tasdik ettirme veya tasdik ettirmeme fiili resen takdir nedeni sayıldığından, bu cezalar iki kat olarak uygulanacaktır.

BU METNE GÖRE SADECE 2. DERECE USULSÜZLÜK CEZASI AMA KDV AÇISINDAN SIKINTI OLMAYACAK DEĞİL Mİ ?
 
2013 e ara tasdik yaptır. o defter bitince tekrar tasdik ettirip kullanabilirsin. cezasız.
 
2013 defter sayfası yetersiz o yüzden 2014 için yeni tastik yaptıracağız bu durum hakkında bilgiye ihtiyacım var üstadlar.
 
Merhaba ;

Konu ile ilgili bir özelgeyi paylaşmak istiyorum.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Konya Vergi Dairesi Başkanlığı
Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü


SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16.02/KDV - 149 02/11/2006
KONU: KDV 34. Md.

------------------------------

İlgide kayıtlı yazınızda; ........ vergi numarasında kayıtlı mükellef ....... Ltd. Şti.'nin ihraç kayıtlı mal tesliminden dolayı Yeminli Mali Müşavirlik Katma Değer Vergisi İadesi Tasdik Raporu ile iade talebinde bulunduğu, mükellefin mal alımlarının büyük bir kısmını karşılayan firmanın nezdinde tutulan karşıt inceleme tutanağında yapılan tespitte; mükellefin tutulması zorunlu defterlerinin tasdikini yasal süresinden sonra yaptırdığı ancak kesilen faturaların yasal defterlere kaydedildiği ve vergi dairesine Katma Değer Vergisi beyannamesi ile beyan edildiği belirtilerek, Kanuni hükümlere göre tutulması zorunlu olan defterlerin hiç tasdik ettirilmemesi veya kanuni süresinden sonra tasdik edilmesi halinde Katma Değer Vergisi Kanununa göre söz konusu faturalarda belirtilen katma değer vergisinin indirim konusu olarak dikkate alınıp alınamayacağının bildirilmesi istenilmektedir.3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun "Vergi İndirimi" başlıklı 29'uncu maddesinin 1. fıkrasında, ‘Mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça , faaliyetlerine ilişkin olarak aşağıdaki vergileri indirebilirler:

a) Kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisi ‘ .... hükmü yer almıştır.

Aynı kanunun "İndirimin Belgelendirilmesi" başlıklı 34'üncü maddesinin 1'nci fıkrasında ise " Yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait Katma Değer Vergisi, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebilir' hükmüne yer verilmiştir.

Bu çerçevede, mal ve hizmet satan mükellef tarafından yasal süresinden sonra tasdik ettirilen defterlere söz konusu belgelerle ilgili gerekli kaydın yapıldığı ve süresinde beyan edildiği karşıt inceleme tutanağından anlaşılmış olup, ilgili belgelerin daireniz mükellefi tarafından da usulüne uygun olarak kayıtlarına intikal ettirilmiş olması halinde bu belgelerdeki katma değer vergisinin indirim unsuru olarak dikkate alınması mümkündür.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Son düzenleme:
2013 defter sayfası yetersiz o yüzden 2014 için yeni tastik yaptıracağız bu durum hakkında bilgiye ihtiyacım var üstadlar.

2013 defterine ara tasdik yaptıracaksın. onu bitereceksin. (tahmini olarak ne zaman biteceğini bilirsin) o bitmeye yakında 2014 ara tasdiki yaptıracaksın.
 

Benzer konular

Üst