5763 Sayılı Kanun. İşveren Paylarının İşsizlik Sig. Fonundan Karşılanması Hk.

M.Gür

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Nis 2007
Mesajlar
295
Konum
İstanbul
Merhaba arkadaşlar, aşagıdaki tebliğde 01.07.2008 tarihinden itibaren 18-29 yaş aralığı erkek ve 18 yaşından büyük bayan çalışanların işveren sigortasi payının işsizlik sigortasi fonundan devlet tarafından karşılanacağı yazıyor. uygulama hakkında bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyorum.








1. 5763 SAYILI KANUNLA KADIN VE GENÇ ERKEK İŞÇİNİN İSTİHDAMINA GETİRİLEN AYRICALIKLAR

26.05.2008 tarih ve 26887 sayılı Resmi Gazete?de yayımlanan 5763 Sayılı ?İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun? nun 20 inci maddesi ile 4447 Sayılı ?İşsizlik Sigortası Kanunu?na eklenen Geçici 7 inci maddeye istinaden, 5 (beş) yıl süre ile Kadın ve Genç Erkek işçinin istihdamına ayrıcalıklar getirilmiştir.

18 yaşından büyük ve 29 (29 yaş dahil) yaşından küçük erkek sigortalılar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlardan; 01.07.2008 tarihinden önceki altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olan sigortalılar dışında olması şartıyla, 01.07.2008 tarihinden önceki bir yıllık dönemde işyerine ait prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak, 01.07.2008 tarihinden itibaren bir yıl içinde işe alınan ve fiilen çalıştırılanların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerinin;

a) Birinci yıl için %100?ü,
b) İkinci yıl için %80?i,
c) Üçüncü yıl için %60?ı,
d) Dördüncü yıl için %40?ı,
e) Beşinci yıl için %20?si,

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır.

İşveren hissesine ait primlerin İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanabilmesi için işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi ve sigortalıların tamamına ait sigorta primlerinin sigortalı hissesine isabet eden tutarı ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmayan işveren hissesine ait tutarın ödenmiş olması gerekmektedir.


İşveren tarafından ödenmesi gereken primlerin geç ödenmesi halinde, İşsizlik Sigortası Fonundan Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak ödemenin gecikmesinden kaynaklanan gecikme zammı, işverenden tahsil edilecektir.

Bu uygulama hükümleri;

a) 1/10/2003 tarihinden sonra özelleştirme kapsamında devir alınan işyerleri hariç olmak üzere, mevcut ve faaliyette bulunan işyerlerinin devredilmesi, birleşmesi, bölünmesi veya nevi değiştirmesi gibi hallerde yeni işe başlama olarak değerlendirilmez.

b) Mevcut bir işyerinin kapatılarak; değişik bir ad veya unvan ya da bir iş birimi olarak aynı faaliyette açılması veya çalışan sigortalıların bütün olarak devredilmesi halinde, bu işyerleri hakkında uygulanmaz.

c) Yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi ek bir kapasite ve istihdam artışına neden olmayan, sadece teşviklerden yararlanmak amacıyla yapılan işlemler hakkında uygulanmaz.

d) 506 sayılı Kanun gereğince yapılan kontrol ve denetimler sonucunda çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği tespit edilen işyerleri hakkında bir yıl süreyle uygulanmaz.

e) 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve uluslararası anlaşma hükümlerine istinaden yapılan hizmet ve yapım konulu işyerlerine yönelik işyerleri hakkında uygulanmaz.

f) Kamu idareleri işyerleri hakkında uygulanmaz.

g) 506 sayılı Kanuna göre sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar ile yurt dışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.

Diğer ilgili mevzuat uyarınca ayrıca destek unsurundan yararlanmakta olan işverenler; aynı dönem için ve mükerrer olarak bu hükümlerle düzenlenen destek unsurundan ayrıca yararlanamayacaktır. Bu durumda, işverenlerin tercihleri dikkate alınmak suretiyle uygulama, destek unsurlarından sadece biriyle sınırlı olarak yapılabilecektir.

Yeni kurulan işyerleri ise söz konusu teşvik hükümlerinden yararlanabileceklerdir.

İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanan prim tutarları gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarında gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınmayacaktır.
 
Ynt: 5763 Sayılı Kanun. İşveren Paylarının İşsizlik Sig. Fonundan Karşılanması Hk.

uygulama ile ilgili olarak SGK tarfından 73 nolu genelge yayınlandı burada gerekli açıklamalar yapılmış
 
Ynt: 5763 Sayılı Kanun. İşveren Paylarının İşsizlik Sig. Fonundan Karşılanması Hk.

5765 sayılı Kanununn 2. maddesi gereği özel söktörde çalıştırılan özürlülerin ücretleri üzerinden hesaplanacak sigorta primi işveren hissesinin sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primine ait işveren hisselerin tamamının 01.07.2008 tarihinden geçerli olmak üzere Hazinece karşılanacağı belirtilmiştir. Ancak buna yönelik yapılacak iş ve işlemlere ilişkin herhangi bir bilgiye ulaşamamış bulunmaktayım. Bu konuda yeterli bilgiye ulaşanların yardımını beklemekteyim.
 
Ynt: 5763 Sayılı Kanun. İşveren Paylarının İşsizlik Sig. Fonundan Karşılanması Hk.

düzeltme 5763 sayılı kanununun
 
Üst