5763 Sayılı İş Kanunu Değ. Yap. Hk. Kanun

Üyelik
27 Şub 2008
Mesajlar
91
Bu kanunu okuyan arkadaşım varmıdır. Yasada belirtilen desteklerin hepsinden yararlanılabilecek mi?
Örneğin firmada 30 kişi çalışıyor. bunlara ilave 8 bayan 2 özürlü alındıgında. Hem %5 Prim indirimi, Bayan çalışanlar için %100 işv. payı desteği, özürlüler için %50 işv. payı desteği. hepsinden ayrı ayrı yararlanabileck mi işveren yoksa bunlardan birinimi seçecek.?
Saygılarımla
 
Ynt: 5763 Sayılı İş Kanunu Değ. Yap. Hk. Kanun

Merhaba,
5763 sayılı yasanın 2. maddesiyle eklenen hüküm ile yasa gereği istihdam edilecek özürlülerin sigorta primi işveren payının tamamı ile kontenjan fazlası olarak çalıştırılan özürlü personelin sigorta primi işveren payının ise %50 kısmı "İşsizlik Sigortası Fonu" tarafından karşılanacak.

Aynı şekilde yasanın 20. maddesiyle eklenen hükümleri birlikte göz önüne alırsak, herhangi bir kısıtlama yok. Ama 20 madde hükmüne yeni alınacak olan personelin ilk yıl için SSK Primi işveren payının tamamı "İşsizlik Sigortası Fonu" tarafından karşılanacağı için zaten fiilen diğer hakkın kullanılması imkanı bulunmamaktadır.

Çalıştırılacak olan özürlü personeli kontenjan fazlası olarak istihdam edecekseniz, benim görüşüme göre ikinci yıl için 20. madde hükmüne göre fon tarafından karşılanacak kısım azaldığı için 2. madde kapsamında %50 kısmının hazine tarafından kalanının fon tarafından karşılanması gibi bir durum ortaya çıkıyor.

Ayrıca yasanın 24. maddesinide birlikte değiştirmek gerekiyor. Çünkü bu maddeyle 5510 sayılı yasanın 81. maddesine eklenen fıkrayla süreyle kısıtlı olmamak üzere işveren payının 5 puanlık kısmı hazine tarafından karşılanacak. İşveren üzerindeki yük (tüm işveren payının yaklaşık %25 kısmı) azaltılmaktadır.

Bence öncelikle 24. madde hükmüne göre tüm personel için beş puanlık indirim uygulanmalı, kalan işveren payı üzerinden diğer indirimler hesaplanmalıdır.

Yalnız dikkatinizi önemli bir noktaya çekmek istiyorum. Bu paketteki avantajlardan yararlanabilmek için çalıştırılacak olan personelin SGDP tabi olarak değil normal sigortalı olarak çalışıyor olması gerekli.
 
Ynt: 5763 Sayılı İş Kanunu Değ. Yap. Hk. Kanun

Maddenin yürürlüğe gireceği 1 Temmuz 2008 den önceki 12 ayın sigortaya bildirilen işçi sayısının ortalamasına ilave olarak 1 temmuzdan sonra alacağımız işçiler için indirimden faydalanabiliyoruz. Örneğin 1 Temmuz 2007 - 30 Haziran 2008 tarihlerin arasındaki 12 ayın ortalama çalışanı 150, Temmuz 2008 de 152 kişi çalıştırdığımızda diğer şartlarda uyduğu takdirde 2 kişi için indirimden faydalanabiliyoruz.
 
Ynt: 5763 Sayılı İş Kanunu Değ. Yap. Hk. Kanun

Bu kanun değişikliklerinin uygulaması hakkında bilgi ne zaman verilecek acaba? Mesela 01 Temmuz 2008 öncesi 1 yıllık ortalama kişi sayısı nasıl hesaplanır? Hadi hesapladık işe yeni adamlar aldık bunun bildirimi nasıl olacak, nasıl tahakkuk edecek? Yani ortada yeni bişey var ama uygulama açısından tam netlik yok!!! Taksit taksit veriyorlar. ??? ??? ???
 
Ynt: 5763 Sayılı İş Kanunu Değ. Yap. Hk. Kanun

SGK çıkaracağı yönetmelik/tebliğ beklemek gerekiyor. Uygulama hakkında açıklık getireceklerdir.
 
Ynt: 5763 Sayılı İş Kanunu Değ. Yap. Hk. Kanun

Merhaba ;

5763 sayılı yasanın özellikle 24.maddesinin son durumu hakkında bilgisi olanlar bildiklerini paylaşırlar mı ?
 
Üst