1- Ben kendim varsayımda bulunmadım, Ferhat Beyin yazdığı varsayımsal kayıtların üzerinden giderek çıkarım yaptım.
2- 570/580 mahsubu direkt yapıldığında elbette, gelir vergisi tevkifatı olmaz, aksini iddia etmek için ya deli ya da zır cahil olmak gerekir. Oysa yine Ferhat Bey'in verdiği örneklerde böyle bir yol izlenmemişti. 131 102 gibi hesapları işe karıştırınca bir de stopaj gerçeği çıkıyor karşımıza, ki bu da neden aslında özellikle ikinci senaryoyu pek tercih etmememiz gerektiğini ortaya koyuyor.
3- Benim de bu forumda çok sık verdiğim bir örnektir, elma ile armudu karıştırmamak, ancak yazdığım mesajlar dikkatlice okunduğunda böyle bir şey yapmadığım, daima da bunu yapmaktan özenle kaçındığım görülecektir.
4-Nazım hesapların nasıl kullanılacağı konusunda hala sizden detaylı bir açıklama bekliyorum, çünkü yeni bir bilgi öğrenmiş olacağım.
5-TTK ve ikincil mevzuatta şöyle bir boşluk var.
TTK md.509;
"I - Kâr payıMADDE 509- (1) Sermaye için faiz ödenemez.
(2) Kâr payı ancak net dönem kârından ve serbest yedek akçelerden dağıtılabilir.
(3) Kâr payı avansı, Sermaye Piyasası Kanununa tabi olmayan şirketlerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bir tebliği ile düzenlenir."
Görüldüğü üzere TTK md.509'da kar payının net dönem karı veya serbest yedek akçelerden dağıtılabileceği belirtilmiş. Ancak eğer geçmiş yıl zararları varsa önce geçmiş yıl zararlarından mahsup edilip edilmeyeceğine dair net bir hüküm yok. Konuya ilişkin henüz yayınlanmış bir genel tebliğ de yok.
Diğer taraftan TTK md.509/3'e göre yayınlanan avans kar payı genel tebliğinin 7'nci maddesinde önce geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesi gerektiği belirtilmiş.
"MADDE 7 (1) Dağıtılacak kâr payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesi suretiyle hesaplanır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez."
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı benzer bir tebliği TTK md.509/2 için de yayınlayana kadar konu hukuken netleşmemiş olacaktır.