fonradar

580 Hesap

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan dolap
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dolap

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Eki 2006
Mesajlar
492
Konum
İzmir
Arkadaşlar daha önce vergi mevzuatı bölümünde sordum ama net bir cevap gelmedi.Bu bölümle daha alakalı olduğu için ve kurumları son günü pazartesi olduğu için acil yardımlarını bekliyorum.
2011 yılında şirketin zararı çıkmasına rağmen KKEG dolayı vergi ödemiş. 2012 de 580 hesaba aktarılmış. Bu 5000 TL zararı ne şekilde kapatmam gerekiyo? 2011 yılında 580 hesap aktarımı nasıl olmalıydı. 2012 yılında bu 591 hesap 580 hesaba aktarıldığı için nasıl bir işlem yapmalıyım?​


 
Hayır.Sadece sayın demiral,hata yapıldığını ve nazım hesaplarda takip edilmesi gerektiğini söylemişti. Ben de hem bu hatayı nasıl düzeltmem gerektiğini hem de bundan sonra bu şekilde KKEG den dolayı vergi çıkması halinde ne yapmam gerektiğini öğrenmek için yeniden sordum.
Bu rakam 580 hesapta ne zamana kadar kalacak peki? Bu konuda çok araştırma yaptım fakat bütün yazılarda bu şekilde vergi çıkması halinde yıl sonundaki muhasebe kayıtları gösteriliyor daha sonra 580 hesabın ne olacağı anlatılmıyor.
 
Şimdi sizin ticari bilanço zararınız var mı var? O zaman 580'te mali zararlar değil de ticari bilanço zararları izlendiğine göre, 580 öylece kalacak
 
Sayin koraykarakaya,

İlk bastan soyledigim 2011 mali doneminde nazim hesaplara atilmasi gerekip beyannameden sonra ters kayit ile kapatilmasi gerekirdi burada mutabikiz degil mi?

İyi Gunler.
 
Sayin koraykarakaya,Neden nazim hesaplara atilamayacagini belirtirmisiniz bende neden atilmaai gerektigini belirteyim.İyi Gunler.
 
Hiç ilgisi olmayan iki şey. Peki sizi ikna etmek için örnek bir olay üzerinden gidelim

Ticari Bilanço Zararı=10.000
KKEG=15.000
K.V Matrahı= 5.000
K.V=1.000

_______/___________
691 1.000
.................... 370 1.000
______________________
692 11.000
.............. 690 10.000
................ 691 1.000
_______________________
591 11.000
.................. 692 11.000
_________________________
580 11.000
........... 591 11.000
_________________________
370 1.000
................. 371 1.000

Gördüğünüz gibi hiç nazım hesap kullanmadan bilanço, gelir tablosunu nihayete erdirdik.

Sizin argümanınız nedir?
 
Sayın Formdaşlarım

Sayın Koray beyin açıklamaları doğru.Ayrıca bu konu formdada işlendi.Belki sonunda 580 hesabın ne olacağını yazmamışsızdır.Onuda şimdi yeri geldiği için yazalım.Sayın Koray beyin dediği gibi bu bu Zarar K.K.E.G'den kaynkalandığı için bilançoda kalacak.Peki ne zamana kadar ? Onuda yazalım.İşletmeler bu tip Zararlarını Karar defterine bir Karar alacaklar ve bu Zararı ortaklardan tahsil yoluna gidecekler.Bunun için bir kaç yol var.En geçerli olanları ise ;

1-Bu Zararı Karar alıp (Tescil Zorunluluğu yok) direk ortaklardan karşılamak

Muhasebe kaydı

___________________________/______________________________

131-Ortaklardan Alacaklar





580-Geçmiş Yıllar Zararları

Zararın ortaklardan karşılnaması (Karar alındıktan sonraki kayıt
_____________________________/_______________________________

102-Bankalar






131-Ortaklardan Alacaklar

Zararın Ortaklar tarafından karşılnaması

______________________________/______________________________


2-Kar dağıtımı

Ortaklara kar dağıtımı yapıldığında ;

__________________________________/_______________________________

570-Geçmiş Yıllar Karı








331-Ortaklara Borçlar

Ortaklara Kar Dağıtımı (Kar dağıtımı basitleştirilmiştir.Vergiler ve I.ve II.Tertip Yedek Akçeler ihmal edilmiştir)

_______________________________/___________________________________________

131-Ortaklardan Alacaklar







580-Geçmiş Yıllar Zararları
Zararların Ortaklardan karşılanması

________________________________/__________________________________

331-Ortaklara Borçlar







131-Ortaklardan Alacaklar
_______________________________/___________________________________



Saygılar

Ferhat
 
Ferhat Bey konu oldukça netleşti, yalnız benim de takıldığım nokta neden 580'de kalan tutarı ille de ortaklardan tahsil etmek zorunda olduğumuz? Şirket teknik iflasa düşmediği sürece 580'deki tutar sonsuza dek orada kalabilir.
 
Sayın Koraykarakaya

Evet haklısınız.Şirketler teknik iflasa düşmediği sürece 580'deki tutar sonsuza dek orada kalabilir.Bende sizin açıklamalarınız doğru olduğunu yazarak bunu teyit ettim.Arkadaşlar sonunda ne olacak hep burdamı kalacak sorusuna ise cevap olarak bunu yazdım.Yani teknik iflasa düşme durumunda ise bunlar yapılabilir demek istedim.Ayrıca bu konuyu bu şekilde açıklamakla 2013 yılında uygulnanacak olan (ki bu ilk Geçici Vergide uygulanacak) Finansman Gider kısıtlaması uygulaması yönünden iyi bir örnek oluşturmaktadır.Sizinde bildiğiniz gibi finansman Gider kısıtlamasında Teknik iflasa düşmüş bir şirketin bütün Finansman Gideri hemen,hemen K.K.E.G kabul edilecek.

Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda artık firmaların Öz Sermaye yapılarına ve Borçlanmalarına dikkat edilmesi,ayrıca Karlılığı arttırıcı önlemlerin alınması gerekecek


Saygılarımla

Ferhat
 
Yok daha o finansman gider kısıtlaması uzun bir süre gelmeyecek bence, ama yine de öz sermayeyi güçlendirmek iyi bir fikir orta ve uzun vadede daha sağlam durmak için.
 
Sayýn Formdaþlarým

Sayýn Koray beyin açýklamalarý doðru.Ayrýca bu konu formdada iþlendi.Belki sonunda 580 hesabýn ne olacaðýný yazmamýþsýzdýr.Onuda þimdi yeri geldiði için yazalým.Sayýn Koray beyin dediði gibi bu bu Zarar K.K.E.G'den kaynkalandýðý için bilançoda kalacak.Peki ne zamana kadar ? Onuda yazalým.Ýþletmeler bu tip Zararlarýný Karar defterine bir Karar alacaklar ve bu Zararý ortaklardan tahsil yoluna gidecekler.Bunun için bir kaç yol var.En geçerli olanlarý ise ;

1-Bu Zararý Karar alýp (Tescil Zorunluluðu yok) direk ortaklardan karþýlamak

Muhasebe kaydý

___________________________/______________________________

131-Ortaklardan Alacaklar





580-Geçmiþ Yýllar Zararlarý

Zararýn ortaklardan karþýlnamasý (Karar alýndýktan sonraki kayýt
_____________________________/_______________________________

102-Bankalar






131-Ortaklardan Alacaklar

Zararýn Ortaklar tarafýndan karþýlnamasý

______________________________/______________________________


2-Kar daðýtýmý

Ortaklara kar daðýtýmý yapýldýðýnda ;

__________________________________/_______________________________

570-Geçmiþ Yýllar Karý








331-Ortaklara Borçlar

Ortaklara Kar Daðýtýmý (Kar daðýtýmý basitleþtirilmiþtir.Vergiler ve I.ve II.Tertip Yedek Akçeler ihmal edilmiþtir)

_______________________________/___________________________________________

131-Ortaklardan Alacaklar







580-Geçmiþ Yýllar Zararlarý
Zararlarýn Ortaklardan karþýlanmasý

________________________________/__________________________________

331-Ortaklara Borçlar







131-Ortaklardan Alacaklar
_______________________________/___________________________________



Saygýlar

Ferhat

Sayin ferhat,

İkinci orneginizde ortagin sermaye taahhut borcu var ise kar dagitimindan gecmis yil zararini nasil mahsup edeceksiniz ve sirketin kar edecegi garantisi varmi?

Bence bu durum karsisinda daireden mukteza almakta yarar var.


İlk orneginizde ortagin sirkete para aktarmasi sizce sikinti yaratmayacakmi? Ben bu onerinize sicak bakmiyorum belki ikinci oneriniz olabilir fakat bu durumda yukarida yazdigim nedenlerden dolayi olamama durumu soz konusu.

Kaldiki sirketin bankalardan kredi kullanmasi durumunda ticari bilancoda zarar gozukmesi kredi kullanamama anlaminida gelecektir. Buda sirketin saglam duramamasi anlamina gelecektir.


İyi Gunler.
 
Son düzenleme:
1-Şirketin kar edeceğinin garantisi yok elbette, ancak olur da kar ederse ikinci yol mantıklı bir çözüm olacaktır. Ancak özelge talep etmeyi gerektirecek bir durum da yok. Burada tek eleştirilebilecek nokta kar dağıtımı nedeniyle 331'e kayıt yaparken hesaben ödeme yapılmış olacağı için GVK md.94/6-b-i uyarınca %15 oranında stopaj yapılması gerekir.

2-Ve de Sayın Demiral hala nazım hesap nerede nasıl kullanılacaktı, açıklamanızı bekliyorum.
 
Sayın Arkadaşlar,

Konunu çözüm önerilerinde bence yine iki ayrı yasa ile ilgili konu birbirine karışmış. Bu olaydaki 580 hesabın durumun iki yasa çerçevesinde ayrı ayrı ele almak lazım. Önce TTK.

580 hesap bakiyesi TTK'ya göre bir zarar olduğuna göre bu zarar evet şirket kar edene kadar bilançoda kalır. Ortaklardan tahsil yolu asla karar defterine karar almakla değil Genel Kurul yoluyla olur, Bilançonun zararı hakkında Yönetimin ve denetimin ibrası ve daha sonra ibra edilen zararın ne yapılacağı hakkında karar almadan hiçbir şey yapılamaz. Gelecek yıllarda kar elde edilirse yine Genel Kurul kararı yoluyla önce kara mahsubu daha sonra artan kar olursa dağıtımı yapılabilir. Konu TTK'yı ilgilendirdiğine göre idareden bu konuda mukteza talebinde bulunmak da mümkün değil.

Vergi Yasalarına göre.
Burda KKEG nedeniyle vergi ödendiğine göre mali bir zarar yok bu nedenle zararın Vergisel boyutu da kalmamış. Asıl dikkat edilecek husus bu zararın gelecek yıllarda kardan indiriminin de mümkün olmadığını hatırlamak. Koray beyin buradaki öngürdüğü stopaj da mümkün değil (eğer sadece bu zarardan bahsediliyorsa) çünkü dağıtılan kar değil zarar.

Saygılar,
Kevork
 
"Koray beyin buradaki öngürdüğü stopaj da mümkün değil (eğer sadece bu zarardan bahsediliyorsa) çünkü dağıtılan kar değil zarar."

Kevork Bey selamlar, sizinle kesinlikle aynı fikirde değilim.

Diyelim ki bu firma 2013 yılında kar elde etti, geçmiş yıl zararlarına mahsup etmeden direkt olarak kar dağıtımına geçti 570/331 kaydı ile, sonra 331/131'ile Ferhat Bey'in dediği gibi kapattı. Şimdi burada 2013 yılı karı dağıtılmış, ortaklar GVK md.75/1 ve 75/2 uayrınca MSİ elde etmiş, GVK md.94/6-b-i uyarınca stopaj yapmak gerekmiş olmuyor yani size göre.

Şu anda TTK ve ikincil mevzuatta boşluk olduğu için geçmiş yıl zararlarını karlara mahsup etmeden kar dağıtımı yapılabileceğini, yani yukarıdaki senaryonun gerçek hayata geçmesinin de gayet mümkün olduğunu da hatırlatmak isterim.
 
Suan verilen cevaplar varsayimlar uzerine yani sirket kar ederse.

Sayin koraykarakaya ozur dileyerek bu orneklemeyi yapiyorum elma ile armutu ayirt etmek gerekir.
Sayin ksimkesyan zararin gelecek yillara ait kardan mahsup edilemeyecegini ve stopajinda mumkun olamayacagini belirtmis siz ise firmanin ulasmis oldugu kari mahsup etmeden direk dagitimdan bahsetmissiniz sizde takdir edersinizki iki farkli anlamlara sahip


Ben bu islemi beyannameye gore nazim hesaplarda takip edilerek daha sonra ters kayit ile kapatilacagini belirtmistim.
TTK ile ikinci mevzuattaki bosluk nedir acaba?
İyi Gunler.
 
1- Ben kendim varsayımda bulunmadım, Ferhat Beyin yazdığı varsayımsal kayıtların üzerinden giderek çıkarım yaptım.

2- 570/580 mahsubu direkt yapıldığında elbette, gelir vergisi tevkifatı olmaz, aksini iddia etmek için ya deli ya da zır cahil olmak gerekir. Oysa yine Ferhat Bey'in verdiği örneklerde böyle bir yol izlenmemişti. 131 102 gibi hesapları işe karıştırınca bir de stopaj gerçeği çıkıyor karşımıza, ki bu da neden aslında özellikle ikinci senaryoyu pek tercih etmememiz gerektiğini ortaya koyuyor.

3- Benim de bu forumda çok sık verdiğim bir örnektir, elma ile armudu karıştırmamak, ancak yazdığım mesajlar dikkatlice okunduğunda böyle bir şey yapmadığım, daima da bunu yapmaktan özenle kaçındığım görülecektir.

4-Nazım hesapların nasıl kullanılacağı konusunda hala sizden detaylı bir açıklama bekliyorum, çünkü yeni bir bilgi öğrenmiş olacağım.

5-TTK ve ikincil mevzuatta şöyle bir boşluk var.

TTK md.509;

"I - Kâr payıMADDE 509- (1) Sermaye için faiz ödenemez.
(2) Kâr payı ancak net dönem kârından ve serbest yedek akçelerden dağıtılabilir.
(3) Kâr payı avansı, Sermaye Piyasası Kanununa tabi olmayan şirketlerde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının bir tebliği ile düzenlenir."

Görüldüğü üzere TTK md.509'da kar payının net dönem karı veya serbest yedek akçelerden dağıtılabileceği belirtilmiş. Ancak eğer geçmiş yıl zararları varsa önce geçmiş yıl zararlarından mahsup edilip edilmeyeceğine dair net bir hüküm yok. Konuya ilişkin henüz yayınlanmış bir genel tebliğ de yok.

Diğer taraftan TTK md.509/3'e göre yayınlanan avans kar payı genel tebliğinin 7'nci maddesinde önce geçmiş yıl zararlarının mahsup edilmesi gerektiği belirtilmiş.

"MADDE 7 – (1) Dağıtılacak kâr payı avansı; varsa geçmiş yıllar zararlarının tamamının, vergi, fon ve mali karşılıkların, kanunlara ve sözleşmeye göre ayrılması gereken yedek akçelerin, varsa imtiyazlı pay sahipleri, intifa senedi sahipleri ve kâra katılan diğer kimseler için ayrılacak tutarların, oluşan ara dönem kârından indirilmesi suretiyle hesaplanır. Ödenecek kâr payı avansı, bu şekilde hesaplanan tutarın yarısını geçemez."

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı benzer bir tebliği TTK md.509/2 için de yayınlayana kadar konu hukuken netleşmemiş olacaktır.
 
Suan verilen cevaplar varsayimlar uzerine yani sirket kar ederse.

Sayin koraykarakaya ozur dileyerek bu orneklemeyi yapiyorum elma ile armutu ayirt etmek gerekir.
Sayin ksimkesyan zararin gelecek yillara ait kardan mahsup edilemeyecegini ve stopajinda mumkun olamayacagini belirtmis siz ise firmanin ulasmis oldugu kari mahsup etmeden direk dagitimdan bahsetmissiniz sizde takdir edersinizki iki farkli anlamlara sahip


Ben bu islemi beyannameye gore nazim hesaplarda takip edilerek daha sonra ters kayit ile kapatilacagini belirtmistim.
TTK ile ikinci mevzuattaki bosluk nedir acaba?
İyi Gunler.

Sayım demiral,

Ben zararın gelecek yıllardki karlardn ahsup edilemeyecğini söylemdim , asine kardan mahsbu yapılır artarsa dağıtılacak olandan kr dağıtımı yapılabilir dedim.

Sayın koray, önce selamlara bilmukabele,
sizin söyledikleriniz beni teyit ediyor. Ben özellikle parantez içinde belirttim. Sadece ilgli dönem zararının Genel Kurul yoluyla dağıtılmasında stopaj olamaz dedin çünkü kar değil zarar dağıtımı. Gelecek yıllard elde edilecek karların zararın mahsubundan sonra kalan kar dağıtımından, yasal zorunluluklar, yerine getirildikten sonra stopaj yapılması tabiidir. Terddüt yok. Hatta bu konuyla ilgili olark başka bir başlık altında bu kar dağıtımı işlemleri için önemli bir karinenin de TDHP çerçevesinde zorunlu olan ancak uygulanmayan kardağıtım tablosunun önemli bir gösterge oluğunu belirtmiştim.

Saygılar.
Kevork
 
Sayin ksimkesyan,

15 nolu mesajinizdaki cevap ile 19 nolu mesajinizdaki cevaplar farkli anlamlar iceriyor acaba ben mi ? Yanlis okuyorum yazdiklarinizi.

İyi Gunler.
 
Üst