Sayin ksimkesyan,
15 nolu mesajinizdaki cevap ile 19 nolu mesajinizdaki cevaplar farkli anlamlar iceriyor acaba ben mi ? Yanlis okuyorum yazdiklarinizi.
İyi Gunler.
Sayın Demiral,
Galiba ben yeterince açıklayamadım. Her iki cevabımda da aynı şeyi söylüyorum.
"Gelecek yıllarda kar elde edilirse yine Genel Kurul kararı yoluyla önce kara mahsubu daha sonra artan kar olursa dağıtımı yapılabilir." demişim 15. cevabımda.
Ancak kısa maddeler olarak yazayım;
1. Bahsedilen 5.000.-- zarar gelecekte kar elde edildiği ana kadar bilançoda bekletilir.
2. Bu zararın ortaklar hesabına dağıtılması için mutlak genel kurul kararı gerekir. (Ancak bu zarar 2012 ve sonraki yıllarda vergi matrahından düşürülemez çünkü mali zarar niteliği yok, çünkü KKEG nedeniyle 2011 yılında vergi matrahı oluşmuş.)
3. Bu 5.000,-- dağıtımında Vergi stopajı olamaz, vergi tahakkuku için kar gerekir zarar değil.
4. 2012 yılında 20.000,-- Kar edildiğini varsayarsak diğer ayrıntıları gözardı ederek 2012 yılı vergi matrahı 20.000,-- ancak dağıtıma tabi kar 15.000-- olur. Yeni TTK ile eski TTK arasında sayın Korayın bahsettiği boşluk değişmedi. Ancak benim bahsettiğim ilk karine olan Kar dağıtım Tablosu yanında yeni TTK da Avans Kar Dağıtımı tekniğiyle çok açık bir irade ortaya koydu.
Yine açıklayamadığım bir şey varsa elimden geldiğince açıklamaya gayret ederim.
Saygılar,
Kevork
ÖZEL BiR TEŞEKKÜR :
CUMARTESİ - PAZAR / GECE - GÜNDÜZ ayrımı yapmaksızın mesleki tartışma ve araştırmasını sürdüren bir avuç forum mensubuna mesleklerine gösterdikleri bağlılık ve saygıdan dolayı tebrik ve teşekkür ediyorum.