6552 Sayılı Kanun Cari Dönem Vergi Borcu Hk.

Üyelik
8 Ara 2014
Mesajlar
9
Konum
İstanbul
Herkese iyi günler;

6552 sayılı kanunun 73.cü maddesinde vergi dairelerince tahsil edilen vergilerle ilgili düzenleme yapılmış.

(7) Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilmekte olan amme alacaklarından yıllık gelir veya kurumlar vergilerini, gelir (stopaj) vergisi, kurumlar (stopaj) vergisi, katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi için bu madde hükmünden yararlanmak üzere başvuruda bulunan mükellefler, taksit ödeme süresince bu vergi türleri ile ilgili verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden bu vergileri çok zor durum olmaksızın her bir vergi türü itibarıyla bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri hâlinde belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybederler. İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar hakkında bu hüküm uygulanmaz.


Yukarıdaki fıkrada faaliyeti devam eden vergi mükelleflerinin taksit ödeme süresince tahakkuk eden kdv, stopaj, gelir ve kurumlar vergisi, ötv'sini bir taksit ödeme süresince takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanamayacağını belirtiyor.

Soruma gelirsek,

30/11/2014 tarihinde yayımlanan bakanlar kurulu kararı ile başvuru ve ilk taksit ödeme süresi bir ay uzatıldı.

Mükellef 26/12/2014 tarihinde ödemesi gereken kasım/2014 dönemine ait kdv, stopaj vergilerini ödemezse hak ihlali yapmış sayılır mı? ( ilk taksit ödeme süresi ocak ayında başladığı için hak ihlali sayılmaması gerek diye düşünüyorum. eğer sürelerde 1 aylık uzatma olmasaydı ihlal sayılırdı.)

26/01/2015 tarihinde ödemesi gereken aralık/2014 dönemine ait kdv, stopaj vergilerini ödemezse bu ihlal 2014 takviminin ihlali midir? yoksa 2015 yılının mı? ödeme yapılmazsa kanundan yararlanamaz mı? (vadesi 2015 olduğu için kanun maddesine göre 2015 yılı ihlali sayılması lazım)

Siz değerli üstadların bu konuda hakkında görüşü nedir?
 
Üst