6736 Kapsamındaki Geçici Vergiler Hk.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Bir firmanın geçici vergilerini 6736 ile yapılandırmıştık. 18 ay devam edecekti. Tecil Tipi "3-MADDE 2/4 KESİNLEŞMİŞ ALACAKLAR (GEÇİCİ VERGİ)" olarak yazıyor du vergi kodu da 6132'y di. Nisan ayında malum Kurumları yaparken bu geçicileri de ödenmediği için ödenmiş geçici vergi olarak kurumlardan düşmedik ve bunları kurumlar olarak tekrar tahakkuk ettirdik.

Ancak şimdi anlaşılıyor ki, bu geçicilere ait ödeme planı ortadan kaybolmuş, bunun ödemesini şuanda yapamıyoruz. Yani taksitlendirme seçeneği kalkmış ortadan.

Bu durumda bu verginin yapılandırmasını neden yaptılar, bir iki aylık mıydı, nisana kadar mıydı? Şuanda kurumlara döndüğü için tekrar vadesi geçmiş borç durumuna düştüler!

Yoksa ben bunu da ödenmiş gibi görüp geçici vergi ödemesi gibi kurumlardan düşmüş mü olmalıydım?

Sizin de başınıza geldi mi? Nerede hata var? Bilgisi olan arkadaş var mı?
 
6736 kapsamına giren geçici v. ödenmiş gibi kv düşmeliydiniz. Zaten yapılandırma dursa idi dahi hem yapılandırma hem kv olarak çift borç yansımış olması gerekir. VD görüşüp olabiliyorsa geçici v. tekrar yapılandırma ve kv düzeltme vererek olması gereken hale dönüştürmeye çalışabilirsiniz.
 
8- 2016 Yılına İlişkin Olarak Tahakkuk Eden Geçici Vergilere İlişkin Gecikme Zammı Alacakları

Geçici vergilerin yıllık gelir ve kurumlar vergisinden mahsup edilebilmesi için mahsup tarihi itibarıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Kanunun 2 nci maddesine göre geçici vergilerin yapılandırılmış olması bu vergilerin ödendiği anlamına gelmeyecektir. Bu nedenle, madde kapsamında yapılandırılmış ancak ödenmemiş geçici vergi asıllarının yıllık gelir veya kurumlar vergisine mahsup edilmesi mümkün olmayacaktır.

Ancak, yapılandırılmış ve yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesinden önce ödenmiş olan geçici vergilerin ise yıllık gelir veya kurumlar vergisinden mahsup edileceği, ödenmemiş geçici vergi asıllarının terkin edileceği tabiidir.

6736 Sayılı Kanunun BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN 6736 SAYILI KANUN GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1) 'n de yukarıdaki başlık altında alıntısını yaptığım açıklamaya göre beyanname yaparken yanlış bir mahsup yapmamışım diye düşünüyorum.

Bu durumda evet bu geçici vergilerin mahsup olayı böyleymiş diyebilir miyiz?
 

Benzer konular

Üst