fonradar

Adi Ortaklık K Belgesi Ve Araç Tescili Hakkında.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan weronx
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

weronx

Katkı Sunan Üye
Adi ortaklığın ortaklarından biri adına aldığımız aracı şirkette kullanmak istiyoruz bu aracın giderlerini dikkate alabilirmiyiz ? ( Kira sözleşmesi yapmamız gerekiyor mu?

Adi ortaklığımızı şahıs işletmesine nasıl dönüştürürüz bu durumda neler yapmamız gerek

- Alabilirsiniz. (Adi ortaklık adına araç alınamadığı için/izahı olduğu için)
- Adi ortaklığı kapatacaksınız, tekrar tek şahıs üzerine açılış yapacaksınız.

- Alabilirsiniz. (Adi ortaklık adına araç alınamadığı için/izahı olduğu için)
- Adi ortaklığı kapatacaksınız, tekrar tek şahıs üzerine açılış yapacaksınız.

kira sözleşmesi yapmasakta olur mu diyorsunuz. aracı ortaklık kurulduktan sonra aldık

şahıs adına olmasna rağmen izahı olduğu için kullanabilirsiniz.

ama daha sağlam olanı notere gidip aracın yarısınıda diğer ortağa devrederek ruhsat tazelemek.

bu seferde ticaret odasından k belgesi vermiyorlar araç adi ortaklık üzerine olduğu için. gerçekten sıkıntılı bir durum.

işin garibi adi ortaklıklara bankalarda kredi vermiyor. bi mükellefim vardı bu durumda. mahkemeye başvurarak aktifi ve pasifi ile şirkete devrettim kurtuldum...

Adi ortaklık, tüzel kişilik olarak görülmediği için, ne şahıs ne de tüzel kişiliktir, bu nedenden ötürü üzerine hiç bir şey alınıp satılamaz.

Hiç uygulamadım ancak, benim bildiğim malın faturasının haricinde ayrıca hisse devri tutarının (devir edenin ve devir etmeyenin) da fatura edilmesidir.
Dayanak bulabilirsem buraya alıntı yaparım, Ama ben böyle hatırlıyorum.

Sayın Arkadaşlar,

Adi ortaklıkta hisse devri olmaz. Kurumlardaki gibi değil bu durum. Adi ortaklıkta hissenin karşılığı ortaklık bilançosunun yarısıdır. Hissesine düşen bedelin diğer ortağa faturası kesilir. (Şahıs firmasının kapanışında olduğu gibi.) Bu fatura ile ortaklıktan ayrılan da gider vergi mükellefiyetini kapatır.

K veya K2 belgesi Ticaret odası tarafından verilmiyor tamamen ulaştırma bakanlığı nezdinde bir konu(Yeşilköyde). Aslında belge şahısla değil araçla ilgilidir.

üstadım; hissesine düşen bedel değilde,tamamı üzerinden diğer ortağa fatura kesiliyor.diğer ortak da başka bir işletmesi var ise, orda indirim konusu yapıyor.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)
[h=3][/h]SAYI : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.01.25-38630
KONU : Adi ortaklıkta ortaklardan birinin hissesini diğer ortağa devretmesi.
UYGULAMA TAMİMİ
NO: KDV-2009/
185
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun 1/1.maddesine göre Türkiye’de ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu,
Kanunun 8/1-a maddesine göre ise, mal teslimlerinde ve hizmet ifalarında bu işi yapanların verginin mükellefi olacağı hükme bağlanmıştır.
Adı geçen Kanuna bağlı olarak yayımlanan 25 Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin (c) bölümündeki açıklamalara göre, adi ortaklıklarda ortaklığın sona ermesi sonucunu doğurmayan hisse devri işlemleri KDV’ye tabi olmayacak, ortaklığın sona ermesi sonucu doğuran devir işlemlerinde ise vergi uygulanacaktır. Adi ortaklarda ortaklardan biri veya bir kaçının hisselerini diğer ortaklara veya üçüncü şahıslara devretmesi, bu şekilde ortaklıktan bazı ortaklarının ayrılması ve ortaklığa yeni ortakların alınması halinde mevcut ortaklık, ortak sayısındaki değişiklik dışında aynen devam ediyorsa bu hisse devri işlemlerinde vergi uygulanmayacaktır.Hisse devri işlemleri adi ortaklığın sona ermesi sonucunu doğuruyor veya ortaklık, ortakların kararı ile feshediliyorsa, bu devir işlemlerine vergi uygulanması gerekmektedir.Ortaklardan biri veya birkaçının hisselerinin diğer ortak veya ortaklara devredilmesi suretiyle ortaklığın sona ermesi halinde; devralan ortak veya ortakların kendi hisseleri ile satın aldıkları hisseler dikkate alınmaksızın, ortaklıkça, devralan ortak veya ortaklara teslim edilen toplam mal bedeli üzerinden KDV hesaplanacaktır. Ortaklık tarafından düzenlenecek olan faturada ayrıca gösterilecek olan bu vergi ilgili dönem işlemleri ile birlikte adi ortaklığın son beyannamesine dahil edilerek beyan edilecek, devralan ortak veya ortaklar tarafından ise genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.Buna göre; iki ortaktan oluşan adi ortaklıkta ortaklardan birinin hissesini diğer ortağa devretmesi halinde bu hisse devri adi ortaklığın sona ermesi sonucunu doğurduğundan söz konusu hisse devri işlemi KDV’ye tabi bulunmaktadır. Bu nedenle, adi ortaklık tarafından hisseyi devralan ortak adına toplam bedel (kendi hissesi+devraldığı hisse) üzerinden fatura düzenlenerek KDV hesaplanması gerekmektedir. Bilgi edinilmesini rica ederim.
[TABLE="width: 100%"]
[TR]
[TD="class: style21"] [/TD]
[TD="class: style15"]Başkan a.
Grup Müdür V.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Kaynak: İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı