fonradar

Akaryakıt giderlerinin muhasebeleştirilmesi?

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tlhkoc
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Merhabalar,
Şirketin aktifine kayıtlı taşıtın akaryakıt giderleri fişler halinde büroya geliyor. Bunların muhasebe kayıtlarını nasıl yapabilirim ve Kdv mahsubunda geçerli olurmu?

teşekkürler.

Ynt: Akaryakıt giderlerinin muhasebeleştirilmesi?

şirketin aktifine kayıtlı araçların akaryakıt giderlerini işleyebilirsiniz. muhasebe kayıtları gider hesabının borcuna kasanın alacağına şeklinde olacak. fişlerdeki kdv lerden indirilecek kdv olarak yararlanabilirsiniz.

Forumda nasıl yapılabileceği konusunda anlatımlar mevcut
Arama yaptınız mı?

kar amacı için araç kullımıyor sadece şirket işleri için. ps dağıtım için söz konusu değil ama ?

Ben soruyu başka türlü anladım.
toplu fişler geliyor ne şekilde kaydetmek gerekir diye yorumladım.
Arkadaşların maddeleri doğrudur tabiki.

champell59 ' Alıntı:
şirketin aktifine kayıtlı araçların akaryakıt giderlerini işleyebilirsiniz. muhasebe kayıtları gider hesabının borcuna kasanın alacağına şeklinde olacak. fişlerdeki kdv lerden indirilecek kdv olarak yararlanabilirsiniz.
fatura kesme sınırının alındaysa bahsi fişler tabiki kaydolur. ama içiniz rahat olsun isterseniz fatura kesme zorunluluğu olan limiti geçen alışlarda fatura isttetiriniz mükeleflere.(sınır 700 t)
ki zaten yazarkasa fişleri bu sınır altı içindir.tabiki geçerlidir. kdv indirimi için kullanılır.

peki bazı firmalar fiş vs. istemeden şirket içinde kendi aracını kullananlara km başına bir tutarı yaptıkları km ile çarpıp , masrafı yapana ödüyor.
örneğin: 10 km lik mesafe için 0,50 krş. ödeme karşılığı çalışanın hesabına yatırılıyor masraf karşılığı olarak.

bu tür bir işlem muhasebe kayıtlarına gider olarak nasıl alınıyor acaba?

--------------/----------------
ilk kayıt gider olarak aktife alınır,
770.,,
191
A adlı kişi(335-Personele Borçlar)Hsb.kullanılabilinir
------------/---------------------
2. kayıt ise,
335.,,
100
veya
102
-------------/-------------- olabilir.

kayıt kısmı ok,

gider yazılabiliyor mu diye araştırıyordum.
bir çok danıştığım kişi aktife kayıtlı değil ise benzini gider olarak yazamazsınız diyorlar.

qcazz ' Alıntı:
peki bazı firmalar fiş vs. istemeden şirket içinde kendi aracını kullananlara km başına bir tutarı yaptıkları km ile çarpıp , masrafı yapana ödüyor.
örneğin: 10 km lik mesafe için 0,50 krş. ödeme karşılığı çalışanın hesabına yatırılıyor masraf karşılığı olarak.

bu tür bir işlem muhasebe kayıtlarına gider olarak nasıl alınıyor acaba?
Bu uygulama yanlıştır. yanlış olan birşeyin muhasebesi de olmaz.
Bunun yolu ya şirket aktifinde kayıtlı araç olmalıdır ya da bu araçlar şahıslardan kiralanmalıdır.
Kiralama durumunda da bu arç kiralrı GMSİ sayıldığı için hem %20 gv stopajı hem de %18 kdv tahakuku yapılmalıdır.

koskoca firma bunu yapıyor,
ve bugün hatta çok bilindik bir denetim firması bize birinin masrafını yansıtmış bu nedir diye sordum,

40 km için 0,50 kuruş karşılığı tutar masraf edilmiş diye cevap aldım.

bunun oluru nedir bir türlü çözemedim.

Denetim firması yapar. Ya kendi aracı vardır yada araba kiralamıştır bunların masrafını bir kısmını size yansıtır. Bu olağan birşeydir.
Ancak yukarda da söyledğim gibi personelin aracını kiralamadan giderlerini yazmanız mümkün değildir.
Bu uygulamada tartışmalı olan, belirsiz bir şey de değildir. :)

peki şunu söyleyeyim,

ıbm de çalışan yakınım , kendi aracını şirkete gidip gelirken kullanıyor.
ve yaptığı km karşılığı olarak kendi aracını kullandığı için 0,75 kuruş km başına alıyor karşılğında da hiçbir fiş vs. vermiyor.
yaptığı harcama tutarı hesaba hemen yatırılıyor.

bunu ibm kayıtlarına nasıl yansıtıyor benim çözemediğim nokta bu.
gider yazmasa diyorum ama koskoca şirket ve binlerce calışanı var bu mümkün olamaz diye düşünüyorum.
kkeg ile de işin içinden çıkılmaz.....

Şöyle birşey olabilir.
Personele yakıt parası değil , yol parası tahakku yapılıyordur. Brüt tutar bordrosuna eklenip vergilendiriliyordur.
Net tutar da kesintilerden sonra maaşı ile birlikte hesabına ödeniyodur.

ama bu çok değişken işte.
bordrosuna da bakıyorum böyle bir kalem yok.
müşterilere gittikleri için ayda bazen 500 km bazen 1000 km yapıyorlar.

ki masraf edildikten sonra hesaplarına o para yatırılıyor.
bordroya yansıtılmış olsa bordro dökümünde gözükür diye düşünüyorum.
ilginç bir sistem ama öğrenicem ben bu işi :)

Ay içersinde yapmış olduğu kilometreyi muhasebeye beyan eder onlar da tahakkuku personelin beyanına göre ay sonu bordro yapılırken yada maaş ödenirken net tutatar eklerler. Bordro zaten daha sonra düzenleniyor.