Aktife Kayıtlı Dükkan Ve Daire

stajer611

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Ağu 2012
Mesajlar
261
Konum
ANKARA
Merhaba

2 Yıl süre ile aktife kayıtlı daire ve dükkanlar için satışta KDV den muaf olacağı belirtiliyor.

Bir şirket genel iş konusu olarak Akarkayıt satış işi ile uğraşıyor. Aktife almış olduğu 12 adet daire (mesken) ve 1 adet dükkanı kiraya veriyor. Kira geliri alıyor. Yeri geldiğindede dairelerden satış yapacak.

Şirket bu dairleri ve dükkanları 2 yıl aktifte tuttuktan sonra satış yaparsa KDV den muaf olur mu?

Yoksa burada illaki bu dairler ve dükkanlar iştikal konusu işi (akaryakıt satş işi) ile alakalı olarak kullanırsa mı. 2 yıl sonra satışta KDV den muaf olur.

Teşekkür ederim.
 
Aşağıda görüleceği üzere ;

Tam tersine gayrimenkul ticareti ile uğraşan firmalar bu kapsamda istinadan yararlanmaz.

Şirketinizde tapu tescilinden itibaren 2 tam yıl süre geçmiş ise KDVK 17/4-r kapsamındaki İSTİSNADAN yaralanarak kdv siz satış yapabilirsiniz.

Ayrıca satış karının %75'nin satış tarihini izleyen yıl başından itibaren 5 yıl süreyle 5520 KVK.5 1 e maddesine göre kurumlar vergisinden istisna olduğu tabidir.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ / 58/b>
Konusu:Taşınmaz ve taşınmaz niteliği taşıyan mal ve hakların satışında katma değer vergisi uygulaması.
Tarihi:23.06.2010
Sayısı: KDVK-58/2010-6
İlgili olduğu maddeler:KDV Kanunu 1/1, 1/3-d, 17/4-r, 17/4-p, geçici 28 nci maddeler
1- Giriş
Başkanlığımıza intikal eden olaylardan, taşınmaz teslimlerinde KDV uygulamalarına ilişkin bazı tereddütlerin olduğu anlaşılmış ve aşağıdaki hususların açıklanmasına gerek duyulmuştur.
2- Konuyla İlgili Yasal Hüküm ve Düzenlemeler
KDV Kanununun 1 inci maddesine göre taşınmazların;
- ticari, zırai, mesleki faaliyet kapsamındaki teslimleri,
- bu faaliyetler kapsamına girmese dahi müzayede mahallerindeki satışları,
KDV nin konusuna girmektedir.
Bu hükümler çerçevesinde, ticari nitelik taşımayan veya en az iki isteklinin katılımı suretiyle müzayede yoluyla yapılmayan taşınmaz satışları KDV nin konusuna girmediğinden vergiye tabi bulunmamaktadır. Örneğin, bir kişinin özel mülkiyetine konu bir taşınmazı, başka bir kişi veya kuruma satması, ticari faaliyet kapsamında bir işlem olmadığından KDV ye tabi tutulmayacaktır.
KDV oranları, KDV Kanununun 28 inci maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile Kararnameye ekli I sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için %1, II sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer almayan vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
Söz konusu Kararname Eki I sayılı listenin 11 inci sırasında "Net alanı 150 m2 ye kadar konut teslimleri" ibaresi yer almaktadır. Bu itibarla, KDV ye tabi taşınmaz teslimlerinde KDV oranı; net alanı 150 m²'yi aşmayan konutlar için % 1, 150 m2 yi aşan konutlar ile m2 sınırlaması olmaksızın diğer bütün taşınmazlar için % 18 dir.
Öte yandan, KDV Kanununun 17 nci maddesinin 4 numaralı fıkrasının;
-(p) bendinde, Hazinece yapılan taşınmaz teslimi ve kiralamaları, irtifak hakkı tesisi, kullanma izni ve ön izin verilmesi işlemleri,
-(r) bendinde, kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler,
KDV den istisna edilmiştir. Ancak, Kanunun 17/4-r maddesindeki istisna hükmü, istisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları taşınmaz ve iştirak hissesi teslimleri için geçerli değildir.

Ayrıca, 5904 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (b) bendi ile KDV Kanununun 17/4-k maddesinde yer alan "konut yapı kooperatiflerinin üyelerine konut teslimleri" ibaresi madde metninden çıkarılmış; 5904 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle KDV Kanununa eklenen geçici 28 inci maddede de, "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten (3/7/2009) önce bina inşaat ruhsatı almış olan konut yapı kooperatiflerince, üyelerine yapılan konut teslimleri katma değer vergisinden müstesnadır." hükmüne yer verilmiştir.
 
Üstadım kiralaması risk oluşturmaz mı ?

Bende aslında burada (kiralaması risk oluşturmaz mı?) terettüde kaldığımdan soruyu sordum. Şirket kayrıu menkul ticareti yapmıyor.
Fakat 12 daire alıp kiraya veriyor. Zamanı geldiğinde de bu binaları satacak. Fakat dediğim gibi ana faaliyet konusu olarak daire alıp satmıyor.

Bu nedenlerlede KDV den muaf olurmu konusunu merak etmiştim.
 
Yani bence ana sözleşmede yazmaması yeterli değil ama emin olmadığım için yanlış yönlendirmeyeyim
 
Sonuçta satış veya kiralama ticarettir. Dolayısıyla her ne kadar faaliyet konunuz benzin istasyonu olsada; vergilendirmede gerçek mahiyet esas olduğundan vekiralama işinide mutad bir iş gibi yaptığınızdan bence istisnadan yararlanmak risk olur.

Saygılarımla,
faruk
 
Ben burda Sevgili Formdaşlarımızdan Stajer611 ,Day-Dream ve farukustun'u kutluyorum:alkış::alkış: Dikkatlerinden ötürü.

Evet yazdıkları doğru gerçek mahiyet esas olduğundan ve kiralama işinide mutad bir iş gibi yaptığınızdan dolayı istisnadan yararlanamazsınız.

 
Üst