Alınan Çeki Takasa Vermek

Merhaba. Aldigim bir ceki bankaya vadesinden once takasa vermek ticari olarak etik disi midir? Bir sorun olur mu? Ne avantaji vardir? Vadesine 15gun var.

Ynt: Alınan çeki takasa vermek

Yasal olarak verebilrisiniz. Ancak ticari olarak hiç de etik değil.
Zaten vadesinden önce tahsil etmeye çalışırsanız, bir daha kimse size çek vermek istemez.

Selamlar
Takasta veya tahsilde bankalar genelde vadeyi bekler.Siz vadeyi beklemeyin gidin tahsil edin demişseniz kanuna uygundur ama alışılagelmiş ticaret geleneğine göre pekte etik sayılmaz.Siz bankaya herhangi bir uyarıda bulunmazsanız banka vadeyi bekleyecektir.Öncesinde tahsil ettirmek isterseniz çek sahibini de uyarmalısınız.Çünkü çek sahibi de vadesinde ödeyeceğini bilmektedir.
Sizin ticari ahlakınıza kalmış.Çek uygulamalarında her ne kadar vade yoktur densede alışılagelmiş bir teamül vardır.Bunada her iki tarafın uyması beklenir haliyle..
Saygılar

Aldigim kisi yakinimdir. Amacim vade oncesinde tahsil etmek degil, cek kaybolur birsey olur diye ceki vadesinde tahail etmek uzere simdiden bankaya vermektir.

Bunda bir etik problemi var midir? Bankayi oZellikle vadesinde tahsil etmek istiyorum diye uyarirsam sorun olmaz herhalde degil mi?

O zaman iş değişir.Bankaya tahsile vermek denir ona. Bankanız da vadesinde tahsil için işlem yapar. Sorun yok.

Sorunuzu ilk bu şekilde sorsaydınız yani "vadesinde tahsil edilmek üzere bankaya tahsile vermek" şeklinde..
Sorun baştan hallolunurdu. :)

Ticari acemilik diyelim :)

Bankaya gidip vadesinde tahsil için vereceğim çeki. Çok teşekkür ederim cevaplayan herkese.

Şubemi aradım. Olur tabi takasa koyarız vadesinde tahsil olur dediler?

Takasa vermek-tahsile vermek kavramlarında karışmış durumdayım.

Aslında her ikisi de aynı anlamda kullanılır.Tahsile veren de takasa verdim der,takasa veren de tahsile verdim der :)
Ancak daha ziyade bankadan kredi kullanımlarında kredinin karşılığı hazır olsun diye bankalar çek alır. yani çekle kredinin takası gibi bir durum var.Takas kelimesi daha ziyade bu gibi durumlarda kullanılır.
Ama her halükarda ortada bir tahsilat var :)
Saygılar

Ben size açıklıyayım.

İki kavram karışmış :)

Bankaya çekler 2 türlü verilir ;

1-Tahsile vermek 2- Teminata vermek (bir de benzeri iskonto var)

Tahsile vermek demek sizin bankaya borcunuz krediniz falan yoktur ama elinizde bir çekiniz vardır. Bunu bankaya verip tahsil et hesabıma geç dersiniz. Eğer çekiniz bankanızla aynıysa ozaman doğrudan kendi siteminde tahsil eder. Yok başka bankanın çeki ise o zaman çeki "takas odasına " yollar. Bu bankalar arası bir tahsil sistemidir. her banka sabahları merkez bankasında birbirlerine ait çekleri toplayıp karşılıklı takas ederler

(mahsuplaşırlar)

Teminata vermek ise kullandığınız rotatif kredinin teminatı olarak bankaya rehin ettiğiniz senetler veya çeklerdir. Vadesinde yukarki yöntemle tahsil edilip kredi hesabınızdan düşülür.

nguroy ' Alıntı:
Ben size açıklıyayım.

İki kavram karışmış :)

Bankaya çekler 2 türlü verilir ;

1-Tahsile vermek 2- Teminata vermek (bir de benzeri iskonto var)

Tahsile vermek demek sizin bankaya borcunuz krediniz falan yoktur ama elinizde bir çekiniz vardır. Bunu bankaya verip tahsil et hesabıma geç dersiniz. Eğer çekiniz bankanızla aynıysa ozaman doğrudan kendi siteminde tahsil eder. Yok başka bankanın çeki ise o zaman çeki "takas odasına " yollar. Bu bankalar arası bir tahsil sistemidir. her banka sabahları merkez bankasında birbirlerine ait çekleri toplayıp karşılıklı takas ederler

(mahsuplaşırlar)

Teminata vermek ise kullandığınız rotatif kredinin teminatı olarak bankaya rehin ettiğiniz senetler veya çeklerdir. Vadesinde yukarki yöntemle tahsil edilip kredi hesabınızdan düşülür.

Çok teşekür ederim detaylı anlatım için. Bankaya borcum falan yok ve elimdeki çek benim bankamla aynı. Vadesinde miktarın hesabıma geçmesini rica edeceğim bankadan. Çok saolun.

Arkadaşlar tekrar merhaba.

Konuda bahsettiğim tahsile verdiğim çekin keşide tarihi bugündür. Çekin bankasıyla benim bankam aynı.

Bugün çekin karşılığı çıkmazsa nasıl bir süreç oluyor? Banka 10 gün boyunca çeki soracağını söylemişti.

Nasıl bir yol izlenir?

Çeke en geç 10 gün içerisinde, karşılıksız olduğunun yazdırılması gerekir. Aksi takdirde çek kanununa göre işlem yapılamaz, normal senet gibi işlem görür. İsterseniz vadesinde (bugün) de karşılıksız olduğunu yazdırabilirsiniz. On günlük süreyi beklemek size kalmış....

10 gün aynı şehirdeki süredir. Ancak beklemenize gerek yok. Çeki keşide edenle görüşün. Eğer ulaşamazsanız yazdırın.

Merhaba arkadaşlar,

Çek takasıyla ilgili bir mesele danışmak istiyorum sizlere.
Bu işlerde yeniyim.
Bir kaçtır beraber ticaret yaptığım bir abim her defasında bana keşide edip verdiği çekleri vade günü geldiğinde 10 gün ertelememi istiyor, bu durum haliyle beni sıkıntıya sokuyor ama onunla başlayan ticaretim bozulsun da istemiyorum. Ben de çözüm olarak kendisine, çeki bir başkasına verdiğimi söyleyip çeki başka bir bankaya takasa koymayı düşünüyorum. Peki bu durumda, bu kişi, ödemeyi kimin aldığını ve hangi bankadan alındığını öğrenebilir mi? tavsiyeleriniz nelerdir başka çözüm yolları var mıdır kardeşinize yardımcı olursanız çok sevinirim.

o bir çözüm yolu değil kendini rezil etme yoludur hemen vazgeç kendi ayaklarına sıkıp baltayı taşa vurma

İsterse çeki takip eder kimin çektiğini veya hangi hesaba yattığını kendi bankası aracılığı ile öğrenebilir.