Amortisman Oranı Hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ceylani
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
merhabalar,,

Led lamba ve aydınlatma gereçleri amortisman ömrü ve oranı nedir? Amortisman Tablosuna baktım yalnız göremedim de, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Saygılar...

Listede direkt bu ürünleri içeren bir açıklama yok.Bazı aydınlatma ürünleri(örneğin listede 33.1) %10 belirtilmiş.İktisadi kıymetinize en yakın mantıklı olanını seçin, yinede bulamıyorsanız genel oranı (%20) kullanın derim.

merhabalar,,

Led lamba ve aydınlatma gereçleri amortisman ömrü ve oranı nedir? Amortisman Tablosuna baktım yalnız göremedim de, yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Saygılar...

merhabalar, sanırım lambaları aktifleştirdiğinize göre fiyatları bir hayli pahalı olmalı, genelde bu tür gider hesapları ve özel maliyet hesapları ile ilişkilendirilir.
amortisman oranları listesi çok güncel olmadığı için bu tür kıymetlerin itfa süreleri yer almıyor, maliye bakanlığına bir yazı yazarak itfa süresinin belirlenmesini talep edebilirsiniz.

merhabalar,,

Sayın ceylani,

Her ürünü amortisman listesinde bulmanız mümkün değil, liste Gelir İdaresinin uygun gördüğü ürünler için kullanma ömrü tanımlaması için hazırlanmıştır. Listede yer almayan ATİK ler için uygulanacak süre 5 yıl ve genel oran olan % 20'dir.

Sayın ERDAL SAYLIK,

"amortisman oranları listesi çok güncel olmadığı için" yukarda açıkladık demekki bu bilginiz doğru değil. "maliye bakanlığına bir yazı yazarak itfa süresinin belirlenmesini talep edebilirsiniz" yukardaki genel oran açıklamasına göre bu da yanlış bir bilgi. Diğer bir konu ise "Özel Maliyet", özel maliyet olmanın giderlerle değil doğrudan durumla ilgisi vardır ( örneğin kiralık yer/mülkiyet gibi ), bu bilgi de yanlış.

Sayın ceylani,

Her ürünü amortisman listesinde bulmanız mümkün değil, liste Gelir İdaresinin uygun gördüğü ürünler için kullanma ömrü tanımlaması için hazırlanmıştır. Listede yer almayan ATİK ler için uygulanacak süre 5 yıl ve genel oran olan % 20'dir.

Sayın ERDAL SAYLIK,

"amortisman oranları listesi çok güncel olmadığı için" yukarda açıkladık demekki bu bilginiz doğru değil. "maliye bakanlığına bir yazı yazarak itfa süresinin belirlenmesini talep edebilirsiniz" yukardaki genel oran açıklamasına göre bu da yanlış bir bilgi. Diğer bir konu ise "Özel Maliyet", özel maliyet olmanın giderlerle değil doğrudan durumla ilgisi vardır ( örneğin kiralık yer/mülkiyet gibi ), bu bilgi de yanlış.

kevork bey maşallah bütün yazdıklarımı yanlış bilgi olarak lanse etmeşsiniz!

1-) Amortisman süreleri için yayınlan en son tebliğ 2015 yılında yayınlanan 458 numaralı tebliğdir, kaldı ki eğer amortisman listesinde bir eşyayı bulamıyorsanız tabiki güncel ve uygulanabilir değildir.

2-)Maliye bakanlığı amortisman süreleri hakkında kendisine danışılmasını istemektedir, diret olarak listede yok ise %20 ayır mantığı doğru değildir.
söz konusu emtianın değeri yüksek ise mutlaka maliye bakanlığından yazı istenmelidir, bu yönde tebliğ vardır.

1. Listeye Yeni Eklenen İktisadî Kıymetlere İlişkin Uygulama Esasları

Mükelleflerce 1/1/2004 tarihinden itibaren aktife alınan amortismana tâbi iktisadî kıymetler 339, 365 ve 389 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişik 333 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan listede (bundan böyle “Amortisman Listesi” olarak anılacaktır) belirtilen faydalı ömürleri dikkate alınmak suretiyle amortismana tâbi tutulmaktadır. Listedeki herhangi bir sınıflandırmada yer almayan amortismana tâbi iktisadî kıymetlerin faydalı ömür süreleri ve amortisman oranları, mükelleflerce yapılan başvurular üzerine, Vergi Usul Kanununun 5024 sayılı Kanunla değişik 315 inci maddesinin verdiği yetkiye istinaden Bakanlığımızca belirlenmekte olup, belirlenen süre ve oranlar dikkate alınarak amortisman ayırabilecekleri, başvuruda bulunan mükelleflere yazı ile duyurulmaktadır.

3-) özel maliyet ile ilgili konu ise bir genellemedir. Firmanın faaliyet konusu ,mülkiyet hakkı,lambaları kullanma şekli değerlendirilerek yapılır.

Sayın ERDAL SAYLIK,

Öncelikle, herhangi bir konuda yazılmış yorumda mutabık olmamanız çok doğaldır, ancak buna karşı savınız varsa buna cevap vermeye " maşallah bütün yazdıklarımı yanlış bilgi olarak lanse etmeşsiniz!" gibi "maşallah" ve "!" içeren bir uslup kullanmanız en basit şekliyle nezaketsizliktir. Saygı çerçevesinde bir itiraza farklı ve daha uzun yorumlarla da nezaket içinde cevap veririz.

Tebliğin ilgili bölümünü de benim gibi okusaydınız anladığınız yada anlatmak istediğiniz şekilde bir anlam ifade etmediğini görecektiniz. Bence dikkatlice ve tebliğin tamamını tekrar okuyun.

Özel maliyet konusu kendi gibi özellik arz eden bir konudur onun için de bir "genellemedir" kelimesini kullanmak son derece sakıncalıdır.

Sayın ERDAL SAYLIK,

Öncelikle, herhangi bir konuda yazılmış yorumda mutabık olmamanız çok doğaldır, ancak buna karşı savınız varsa buna cevap vermeye " maşallah bütün yazdıklarımı yanlış bilgi olarak lanse etmeşsiniz!" gibi "maşallah" ve "!" içeren bir uslup kullanmanız en basit şekliyle nezaketsizliktir. Saygı çerçevesinde bir itiraza farklı ve daha uzun yorumlarla da nezaket içinde cevap veririz.

Tebliğin ilgili bölümünü de benim gibi okusaydınız anladığınız yada anlatmak istediğiniz şekilde bir anlam ifade etmediğini görecektiniz. Bence dikkatlice ve tebliğin tamamını tekrar okuyun.

Özel maliyet konusu kendi gibi özellik arz eden bir konudur onun için de bir "genellemedir" kelimesini kullanmak son derece sakıncalıdır.

Kevork bey, "Yanlış bilgi bu doğru değil" demek ile nezaketsizliğe siz öncelik etmiş oldunuz, bilgilerimi muhakeme etmek istiyorsanız bana tebliğ,kanun,veya özelge ile cevap veriniz. Burda kimse sizin öğrenciniz değil!!!!

Ayrıca %20 konusunda güncel değilsiniz!!!

Arkadaşlar karşılıklı atışmayı bırakın.Birbirinize birşey kabul ettirmek zorunda değilsiniz.Doğrusunu bulalım diye uğraşıyorsunuz ama yazılar hakarete dönüşüyor. Buna bir son verin derim ben.

Kevork bey, "Yanlış bilgi bu doğru değil" demek ile nezaketsizliğe siz öncelik etmiş oldunuz, bilgilerimi muhakeme etmek istiyorsanız bana tebliğ,kanun,veya özelge ile cevap veriniz. Burda kimse sizin öğrenciniz değil!!!!

Ayrıca %20 konusunda güncel değilsiniz!!!

Sayın ERDAL SAYLIK,

"herhangi bir konuda yazılmış yorumda mutabık olmamanız çok doğaldır," hala ünlemlerle cevap vermeye devam ediyorsunuz, ben bilginin yanlış olduğunu söyledim itirazınızı belirtseydiniz, ancak nezaket başka birşeydir, cevap veremeyince saygısızlığın dozunu arttırmak başka birşey.

Kimseye talebem gözüyle bakmam ama siz zaten talebem olamazsınız.

Herhalde FATURA konusunda yazdıklarıma da o başlık altında cevap verirsiniz.

Bu tarz bir cevap yazmak zorunda kaldığım için forum arkadaşlarımdan özür dilerim.