Amortisman ve %10 Luk Geçici Vergi Yanılma Payı

Üyelik
16 Ağu 2013
Mesajlar
4
Konum
istanbul
Merhaba,
bir şey sormak istiyorum, yanlışlıkla geçicide yıllık amortismanın tamamını ilk altı aylık geçicide gider olarak kullanmışım, sizce nasıl bir sorun teşkil eder ?
birde geçici vergideki % 10 luk yanılma payı dediğimiz pay gelir vergisi ile geçici arasındaki paymı yoksa, dönem arasında geçici vergiler arasındaki pay mı yardımcı olursanız sevinirim, İyi çalışmalar,
 
Selamlar
Amortisman farkından dolayı beyanınıza düzeltme veriniz.Nasıl bir sorun teşkil eder?Vergi kaybına sebebiyet...Daha ne olsun :)
%10'luk yanılma payı da yıllık vegi beyanındaki matrahla son geçici beyanı arasında ki matrah arasındaki paydır..
Saygılar
 
tabi onuda düşündüm fakat dönem ortası olduğu için sonuçta olmayan bir gideri yazmıyorum tamam dönemsellik ilkesine ters bir durum ama yıl sonunda zaten düzelmiş olacak, gerçekten düzeltme vermeye gerek varmı
 
Yıl içinde tamamı düşülecekte olsa,neticede dönemselliğe aykırı bir işlem.Tesbit edilir mi,çok zor.
Normali düzeltme vermektir ama karar sizindir tabi,riskin farkında olan da sizsiniz.Düzeltme verin dedim ama kesin bir yönlendirme yapmak ta doğru olmaz. Size bırakıyorum :)
 
G.V. 217 Tebliğ 4.11 bendi ile %10 a kadar eksik hesaplanan geçici vergi için ek vergi alınmayacağı hususu belirtilmiştir.
%10 luk pay sadece geçici vergi ile yıllık gelir/kurumlar vergisi beyanı ile karşılaştırılmayacaktır.
Yani 2.dönem gv. matrahında %10 dan daha düşük bir fark tespit edilirse ceza uygulanmayacaktır.
Sorunuza gelince amortismanı doğru hesapladığınızda matrah %10 dan fazla artmıyorsa düzeltme zorunluluğunuz yoktur.
 
hayır % 10 yanılma payını geçiyor maalesef, bende bu tebliği okudum, benimde anladığım yapılan inceleme sonucu beyan ile gerçekte olmas gereken arasında %10 luk pay, yani bir inceleme esnasında, yani geçiciler arasında yüzde 10 luk bir pay söz konusu değil, inceleme esnasında farkedilen farkın yüzde 10 nuna ceza uygulanmaz ?
 
Sayın meltemöner,

% 10 farkla ilgili birkaç önemli nokta;

1. Fark hesabı beyan edilen GV değil "Beyan Edilmesi Gereken" tutara göre hesaplanır, bunu gözden kaçırmayın.
2. Bu fark "Yanılma Payı" olarak +/- olarak göz önüne alınır ve VUK 359 ve 344 madde esaslarına uyarsa ayrıca bu cezalar da kesilir.

Saygılar,
Kevork
 
Son düzenleme:
Üst