Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

Üyelik
16 Eki 2009
Mesajlar
3
Arkadaşlar öncelikle cevap yazacak olan herkeze şimdiden teşekkür ederim.

Benim %10 num olan bir anonim şirketi ortaklığım bulunmaktadr. Şirketin durumu biraz kriz birazda hatalı yönetim sebebiyle kötü durumdadır. Bu arada şirket % 10 benim % 90 nı bir ortağın (5 e böldü resmi olarak) Bu durum daha da kötüye gitmemesi için ben iflas verip tasfiyeye gidelim dedim ancak benim ortağım (genel müdür) kendi bulduğu çözüm genel müdürlükden kötü yönetim adı altında çıkarılmasını talep etti bu arada hisselerinide % 50 sini bana % 50 sinide kendi akrabalarına devretmeyi sundu. gerekçe olarakda kendi borçları yüzünden diyor. Bu durumda benim %10 olan sorumluluğum %50 çıkıp eski borçlardan sorumlu olmuyormuyum (bu arada yönetim kurulu üyesiyim). bu konuda ne yapabilirim bana cevap yazarsanız sevinirim.
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

Amme alacağı yönünden;

5766 sayılı yasanın 3.maddesiyle ;6183 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde yer alan "şirketten tahsil imkanı bulunmayan" ibaresi "şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

"Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur."



Diğer alacaklar yönünden;

2004 sayılı İ.İ.K.una bakmak lazımdır.
Mezkur yasaya göre;m.522 gereğince alacaklının doğrudan borçlunun şirketteki payını haczettirebileceği,alacaklının m523/f.1,b.2 bütün oratakların muvafakati dışında hacizli payın paraya cevrilmesini talep edemeyeceği ve kural olarak alacaklı pay haczettirmişse hakkını sadece şirketin feshini ihbar etmek suretiyle (en az altı ay önce feshi ihbar)tasfiye bakiyesinde alır.

818 sayılı Borçlar kanunu yönünden bakarsak;

179.madde" - (Değişik madde: 29/06/1956 - 6763/41 md.)

Bir mameleki veya bir işletmeyi aktif ve pasifleriyle birlikte devralan kimse, bunu alacaklılara ihbar veya gazetelerde ilan ettiği tarihten itibaren onlara karşı mamelekin veya işletmenin borçlarından mesul olur; şu kadar ki, iki yıl müddetle evvelki borçlu dahi yenisiyle birlikte müteselsilen mesul kalır; bu müddet muaccel borçlar için ihbar veya ilan tarihinden ve daha sonra muaccel olacak borçlar için de muacceliyet tarihinden itibaren işlemeye başlar.

Borçların bu suretle naklinin hükümleri, tek bir borcun nakli akdinden doğan hükümlerin aynıdır." der.


Bu durumda Ortakların sorumluluğu 2. sıradadır ve şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır.Önce şirketin mal varlığına haciz işlemi yapılır.

Ancak siz 1.haciz ihbarnamesi gelmeden devir işlemini gerçekleştirirseniz 179.madde hükmünden yırtarsınız.Bu durumda karşı taraf hisse devrinin iptali davası açabilir.

Saygılarımla.
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

Cevabınız için teşekkür ederim.

Şu anda şirketin piyasda 100 yaprak çeki yazıldı 80 ad.toplanabildi dışarıda 20 yaprak çeki kaldı aşağı yukarı 10-12 adet icra dosyası var. bu durumda bu şirketin %50 sini alıp da genel müdürlüğüne geçip bu kadar sıkıntı içindeyken idareyi ele almak mantıklımı..
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

Bence değil. Ancak alternatifiniz nedir. Yönetim Kurulu üyesi olduğunuzu söylüyorsunuz. Bu durumda kamu borçları yönünden sorumluluğunuz var zaten.
Tabi şirketin iş kolu iyi yönetilirse borçları kapayacak kapasite gösteririr mi bilinmez.İflası istemek bence daha mantıklı gibi görünüyor.
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

6762 sayılı TTK.Madde 182 - Şirketin iflası, ortakların iflasını gerektirmez. Ancak depo kararına rağmen para yatırılmadığı takdirde alacaklı depo kararının ortaklara veya içlerinden bazılarına da tebliğini ve muktezasını yerine getirmedikleri takdirde şirketle birlikte iflaslarına karar verilmesini mahkemeden talebedebilir. Bu hakkını kullanmamış olan alacaklının, şirket masasından alacağını tamamen alamaması halinde ortakları iflas yoliyle dahi ayrıca takip hakkı mahfuzdur.

Ortakların mallarına gerek adi takip gerek iflas yolu ile müracaat olunursa bunların şahsi alacaklıları ile şirket alacaklıları arasında bir tekaddüm ve imtiyaz hakkı yoktur. Ancak şahsi alacaklılar arasında kanunen rüçhan hakkı olanların bu hakları mahfuzdur.


Hisseleri devir almanız doğru olmaz.Yalnız iflas istediğinizde eğer şirket malları borcu karşılamazsa hisseniz oranında ayrıca takibe alınacağınızı da unutmayın.
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

İyi niyetli borçlular için diğer bir yolda;


KONKORDATO, ekonomik durumunun bozulması nedeniyle borçlarını ödeyemeyecek duruma gelen DÜRÜST BORÇLULARIN yararlanabilecekleri hukuki bir araçtır.Tacir, ekonomik durumunu yeniden yapılandırarak konkordato mühleti içinde icra ve iflas takiplerinden kurtulmak suretiyle borçlarını ödeme imkanına kavuşabilir.

esasen çok teknik bir konudur ve burada detaya girmemiz mümkün değil ancak işletmeniz bu sayede bir süre nefes alabilir eğer dürüst bir borçlu olduğunuzu mahkemeye kanıtlayabilirseniz. yani defter düzeniniz ve kayıtlarınız gerek T.Ticaret K. ve gerekse vergi mevzuatı bakımından İHTİCACA SALİH (İNCELEMEYE ELVERİŞLİ) OLSUN. DEFTER AÇILIŞ VE KAPANIŞLARI, kayıtlarınızın belgelerin uygunluğu vs. hep incelenecektir.

neticede mahkemeye vereceğiniz bir planda aktif ve pasifleriniz belirlenecek, neticesine göre borçlarınızın ne kadarını (% itibariyle) ne kadar sürede ödeyeceğinizi açıklayacaksınız. Alacaklılarınızın yapacağı toplantıda bu planınız kabul görürse borçlarınızı plan dahilinde ödemelisiniz.

işin tehlikeli yanı, plan alacaklılarınız tarafından kabul edilmezse,İFLASINIZ istenebileceği gibi, yağmur gibi haciz işlemleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

Ayrıca, 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunu?nun mükerrer 35?inci maddesinde ?Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilmeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu kanun hükümlerine göre tahsil edilir? hükmü mevcuttur.
 
Ynt: Anonim şirket iflası veya tasfiyesi

arkadaşlar hepinize teşekkür ederim.
 

Benzer konular

Üst