Anonim Şirketlerde Tasfiye İşlemleri Nasıl Yapılır?

Üyelik
19 Ağu 2012
Mesajlar
3
Konum
istanbul
merhaba;
Şirketimiz 08.06.2012 tarihinde genel kurul yaparak tasfiye kararı almıştır, genel kurul kararı 18.06.2012 tarihinde tescil edilmiştir.
Tescil işleminin akabinde Alacaklılara çağrı ilanı yapılmıştır ve Tasfiye memuru imza sirküsü çıkarılmıştır.
Alacaklılara çağrı ilanının yapılmasından sonra Vergi dairesine ve Sgk'ya tasfiyeye girildiği dilekçe ile bildirilmişdir.
Tescil işleminden sonra varlıkların (demirbaş vb.) satışları yapılmıştır.

Bu aşamadan sonra yapacağım işlemler hakkında bilgi almak istiyorum, konu hakkında bilgisi olan meslektaşlarımın yardımını rica ediyorum.

sorularım;
1) 01.01.2012 - 18.06.2012 arası dönemi kurumlar vergisi beyannamesini ne zaman bildireceğim? (internet ortamında mı, elden mi beyan edilir.)
2) 18.06.2012 - 31.12.2012 arası dönemi kurumlar vergisi beyannamesini ne zaman bildireceğim? (internet ortamında mı, elden mi beyan edilir.)
3) Tasfiye dönemi defteri tasdiki ne zaman yapılır?
4) Tasfiyeye sonu bilançosu ne zaman verilir?
5) Tasfiye işlemleri işleyişinde dikkat etmem gereken başka bir husus var mı?

teşekkürler.
 
1-Tasfiyeye giriş beyannamesi adı altında tescil tarihinden sonraki ayı takip eden 4.ayın 1' i ile 25' i arasında elden kağıt ortamında bildirilecek.
2-25.04.2012 tarihine kadar internetten bildirilecek.
3-Tasfiye dönemi defter tasdiki tescilden önce yapılması gerekir.Bir çok kişi yapmaz, eski defterler üzerinden devam eder.
4-Tasfiye sonu tescil olduktan sonra 1 ay içinde vergi dairesine verilir.
 
1-Tasfiyeye giriş beyannamesi adı altında tescil tarihinden sonraki ayı takip eden 4.ayın 1' i ile 25' i arasında elden kağıt ortamında bildirilecek.
2-25.04.2012 tarihine kadar internetten bildirilecek.
3-Tasfiye dönemi defter tasdiki tescilden önce yapılması gerekir.Bir çok kişi yapmaz, eski defterler üzerinden devam eder.
4-Tasfiye sonu tescil olduktan sonra 1 ay içinde vergi dairesine verilir.

Birkaç ilave yapmama müsaade edin.
1- Tasfiye giriş tarihiniz,bana göre tescil tarihiniz olan 18.06 değil,08.06 tarihidir.Gerçi bu tarih tasfiye giriş beyan tarihinizi etkilemeyecektir.Tasfiye giriş beyanınız elden teslim edilecektir.
2- Sonrasında normal 2012 beyanınız 01.01-31.12 dönemini kapsayacak şekilde yien 2013/nisan ayında e-beyan üzerinden yapılacaktır.
3- 2012/3.dönem ve sonrası için artık geçici vergi beyanı vermeyeceksiniz.
4- Tasfiye dönemi için defter tasdik ettirmenize gerek yoktur.
5- TAsfiye sonu bilançosu tasfiye bitiş tarihinden itibaren 30 gün içinde verilir fakat bunun içinde tasfiye sonunu tescil ilan etmelisiniz.Tescil ilan yapılmadığı sürece tasfiye sonuçlanmamış olacaktır.Tasfiye sonu bilançosunu elden daireye verirken ekine kesin mizanı eklemeyi unutmayın.
6- Tasfiye sürecindeki işleyiş biraz teferruatlıdır.Bu konud abirçok makale bulabilirsiniz.

Saygılar
 
bilgiler için çok teşekkür ederim.

ek soru:
-tasfiye dönemi için defter tasdik ettirmemem durumunda dönem başı tasdikini yapmış olduğum defteri mi kullanacağım ve böyle yaparsam herangi bir problemle karşılaşırmıyım.
 
"4- Tasfiye dönemi için defter tasdik ettirmenize gerek yoktur"

Bu görüşünüzün dayanağı nedir sn Kurt?
 
Dayanak? Sadece tecrübe..
Fakat sanırım şu konuda yanlış anlaşıldım veya yanlış anlamaya müsait yorum yaptım.Uygulama ve yorumlarda tasfiyeye girdikten sonra içinde bulunulan yıl sonuna kadar aynı deftere tasfiye dönemi için tasdik yapılır veya ara tasdik yapılır der."gerek yok" derken ilgili yıl için bugüne kadar tasdik yaptırmadım ve hiçbir sorunla karşılaşmadım.O nedenle en azından yıl sonuna kadar gerek yok yorumunu yaptım.Elbetteki kanuna uyalım denirse,bu dönem içinde tasdik yapılması yerinde olur..Sonraki yıllar için zaten "tasfiye halinde" şeklinde normal tasdikler yapılacaktır.
Saygılar
 
Son düzenleme:
Belki size raslamamış veya dikkatten kaçmış olabilir. Ancak işin doğrusu , Yeni defter tasdik ettirmektir.Zaten ticaret sicilinde fimanın ünvanı değişmektedir. Başına "Tasfiye halinde ibaresi " eklenir yalnızca ama hükmi şahsiyet artık eskisi değildir. Şirketin tek yetkilisi tasfiye memurudur artık.
 
kullandığınız deftere ara tasdik yaptırın böylece kullanmaya devam edebilirsiniz.
4 ay içinde elden kurumları vermeyi unutmayın cezası geliyor sonra. artı kesin mizan bildiriminide vermeniz lazım bu konuyuda atlamayın lütfen.
 
sayın Kurt üstadım 5.madde de tasfiye sonunu tescil ve ilan etmek gerektiğini belirtmişsiniz, bu işlem Anonim Şirketlerde nasıl yapılır bilgi verebilirmisiniz.

teşekkürler..
 
Üst